fbpx

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

– Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

På syttitallet fikk én av ti påvist kreft, nå er tallet tre av ti.
– Hvorfor?
– Fordi vi fyller vår «bagasje» til den ikke lenger kan ta mer. Glasset renner over, sier lege og spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg.
– Så kreft skyldes ikke «genfeil og uflaks»?
– Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva man gjør. Det er miljøet som trigger genene, livet vi lever gjør at cellene skades.
Han beskriver faktorer i vårt moderne miljø som ender i en «giftig suppe».
– Som til slutt demper immunsystemet og tillater at en kreftsvulst kan bli til. (1)

Utfordret Radiumhospitalet

I 2013 utfordret han Radiumhospitalet offentlig: Hvorfor implementeres ikke kunnskap om livsstil og kosthold?
– Håpet var nysgjerrighet og dialog, sier Lindberg.
Stor var hans optimisme da han ble invitert som foredragsholder til Radiumhospitalet. For et publikum av 200 leger, sykepleiere, ernæringsfysiologer og annet helsepersonell informerte Lindberg om oppdatert kunnskap innen kosthold ved kreft.
– Nå skjer det noe, tenkte jeg. Men nei. Jeg savner en avdeling på kreftsykehus som ivaretar alt fra medisin til kost, søvn, stress og trening. Alt som kan styrke individet.

-Det siste du bør ta fra pasienten, er troen på at hun selv kan bidra.

– Meg bekjent har ingenting skjedd på disse syv årene siden jeg utfordret systemet, sier Lindberg.
– Gjennomgangsmelodien fra pasientene mine er at de ennå får rådet å «leve normalt» etter en kreftdiagnose. Med en slik beskjed kommer avmakt. Det siste du bør ta fra pasienten, er troen på at hun selv kan bidra, og at det er håp.
– Dessuten er ikke rådet om å «leve normalt» riktig. I dag vet vi mye om sammenhenger mellom kosthold, livsstil og kreft.

Norske leger lærer lite om livsstil

– Hvorfor implementerer ikke kreftlegene slik kunnskap?
– Norske leger lærer lite om kosthold og livsstil, i motsetning til tyske, italienske og til dels amerikanske. Stråling, cellegift og immunterapi er krevende felt å holde seg oppdatert i. En kan ikke forvente at kreftleger har ressurser til å følge opp andre måter som kan hjelpe, herunder kosthold og livsstil.

Eksempler på medisiner og stoffer som kan forebygge kreft

 • Naturmedisin.
  – Selv om mye av kreftmedisinen er laget med utgangspunkt i naturmedisin og naturens stoffer, forskes det lite på slike. (2)
 • Gamle medisiner.
  – Rimelige, og brukes på andre sykdommer. Som diabetesmedikamentet metformin, (3 og 6) fra et stoff som finnes naturlig i franske liljer. Svært mange studier viser at det kan forebygge kreft, og gi bedre overlevelse.
 • Melatonin. Et naturlig, kroppseget stoff med betydelige antikreft-effekter. (4)
 • Antibiotika (5) ser også ut til å ha god effekt på flere kreftformer.

Lindbergs råd for å forebygge kreft og bedre prognose

 • Periodisk faste under kyndig veiledning. Fordi det bedrer cellemiljøet, bidrar til avgiftning, fornyelse og «opprydning» i skadede celler, som kreftceller. Og fordi det bedrer immunforsvaret.
 • Se på din «livsbagasje»: Hvilke belastninger har jeg? Hvor fornøyd er jeg med livet? Hva, hvem er viktig for meg? Hva gir meg overskudd?
 • Pass på nok søvn og minimer stress. Stress og søvn er trolig viktigere enn kost. Lindberg definerer stress om avstanden mellom hva du «bør» eller «ønsker» og hva du «klarer» eller «har».
 • Forebyggende bør du spise typisk middelhavskost med lav GI, altså mat som ikke belaster blodsukkeret mye og som har mye plantemat, olivenolje, nøtter.
 • Ta generelle tilskudd som multivitamin, D-vitamin (svært viktig) og Omega 3.
 • Ha luftrenser på soverommet. Små partikler som svever, trigger inflammasjon og øker risiko for hjertesykdom, men knyttes også til flere kreftformer (7)
 • Ha vannfilter for hele boligen, ikke bare for drikkevannet. Huden opptar mye miljøgifter. Små rester av miljøgifter og tungmetaller i vann kan ha betydning for kreftrisiko (8)

Referanser

 1. Moss Reports. Vitenskapsjournalist og PhD Ralph Moss har gjennom 40 år samlet og systematisert vitenskapelig litteratur for å gi uavhengig informasjon om persontilpasset kreftbehandling. Gradert etter seriøsitet, dokumentasjon og effekt.
 2. Naturlige stoffer.
  3. Metformin. 
  4. Melatonin.
  5. Antibiotika 
  6. Repurposed drugs.
  7. Luftforurensing. 
  8. Tungmetaller i vann.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

«Det er ikke vitenskapelig.» Nei, for blåbær kan ikke dobbeltblindes.

Vitenskap var ikke ment som våpen. Vitenskap er det åpne samfunnets vakre allemannseie. Vitenskap skal bygge bro. Men noen bruker vitenskap til å bygge mur.

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonenen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

Les mer om ...

«Det er ikke vitenskapelig.» Nei, for blåbær kan ikke dobbeltblindes.

Vitenskap var ikke ment som våpen. Vitenskap er det åpne samfunnets vakre allemannseie. Vitenskap skal bygge bro. Men noen bruker vitenskap til å bygge mur.

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonenen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

– Angelica(10) skal bli frisk med mat som medisin!

Når barn får kreft, prøver legene å skåne foreldrene. Men mamma Ekaterina ville ikke skånes, hun ville vite: Kunne vi gjort noe annerledes?

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.