Søk
Close this search box.

– Umulige tall fra Forskning.no om vaksinens effekt

skjermbilde av mennesker over overskriften "mRNA-teknologien har fungert ekstrem godt"

Hemali har fått mange sterke reaksjoner etter vår kritikk av en artikkel på Forskning.no. Den konkluderte at mRNA-vaksinene har spart nesten 20 millioner liv. Her svarer professor Jarle Aarstad.

Av professor Jarle Aarstad ved Høgskolen Vestlandet

Med henvisning til en Lancet-studie skrev Forskning.no at koronavaksinen i 2021 sparte 20 millioner liv. Tallet er imidlertid statistisk umulig siden overdødeligheten det samme året var 10 millioner. Studien som Forskning.no viser til ble finansiert av blant andre Bill & Melinda Gates Foundation.

Forfatterne hevder at 15 til 20 million liv ble spart takket være vaksinasjon i 2021. Statistikk fra Our World in Data viser imidlertid at omtrent 10 millioner flere mennesker døde i 2021 sammenlignet med langtidstrenden fra før korona.

Skulle Lancet-studien vært riktig, blir altså implikasjonen at det på verdensbasis i 2021 var en underdødelighet på mellom 5 og 10 millioner på grunn av vaksinasjon. Det er en statistisk umulighet.

-Annonse-

Kontrafaktisk metode

Lancet-studien som Forskning.no henviser til bruker en såkalt kontrafaktisk metode. Det innebærer at en på grunnlag av faktisk dødelighet og vaksinasjonsgrad har prøvd å måle hva dødeligheten hadde vært uten vaksinasjon.

Det jeg finner mest problematisk, er tallmaterialet hvor studien antar hvordan ulike vaksinasjonstyper har forhindret infeksjon og sykdom.

I seg selv er dette krevende siden forskerne ikke har annen kontrollgruppe enn den hypotetiske hvor de forsøker å rekonstruere en situasjon uten vaksine. Slike studier er ikke useriøse, men de må tillegges sunn skepsis. Det jeg imidlertid finner mest problematisk, er tallmaterialet hvor studien antar hvordan ulike vaksinasjonstyper har forhindret infeksjon og sykdom. Se tabell 1, side 11 her.

I lys av et usannsynlig estimat med inntil 20 million liv spart, vaksinens usikre beskyttelse mot infeksjon og avtagende beskyttelse mot sykdom, kan en anta at Lancet-studien har benyttet for optimistiske tall som grunnlag for sine beregninger.

Derfor er det betimelig å stille spørsmål ved dens konklusjon.


Møt oss på Litteraturhuset i Oslo 26.2. Foredrag om:

  • Jon Holden om «Det nye Norge»: samarbeid og fellesskap
  • «Husbonden» Steven Maddix om soppens mirakler i mat og jordbruk
  • Wenche og Even fra Teppa gård om hjemmedyrking, konservering og matauk
  • Julia om sensur: Hva er det vi ikke får vite?
  • Guro om veien tilbake til helse etter at hun lå nede av svineinfluensavaksinen
  • Rabatt på billettene fram til 10.2.
Wenche og Even fra Teppa gård, Husbonden Steven, Jon Holden, Guro og Julia fra Hemali


Siste artikler fra Hemali

Vil du være med oss i Hemali? Nå selger vi aksjer!
Æresdoktor ved UiT Jan Raa: – Kan det tenkes at mRNA-vaksinene gir skadelige bivirkninger?
ABC-klinikken legges ned: Pengejakten på fødestuen.
Kraft i bein og armer – slik lager du kraft, enkelt og godt!

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *