Søk
Close this search box.

Aarstad: – En korrigering og presisering om tall

skjermbilde av mennesker over overskriften "mRNA-teknologien har fungert ekstrem godt"

Professor Jarle Aarstad om reaksjoner på artikkelen om tall på Forskning.no: –Takk for engasjement på Hemalis Facebookside. Mye er konstruktivt, men enkelte er mer opptatt av å kommentere person enn innspill.

Av Jarle Aarstad, professor ved Høgskulen på Vestlandet

Mange av tilbakemeldingene er konstruktive som jeg lærer av, men enkelte er mer opptatt av å kommentere person enn innspill. I fravær av argumenter har jeg forståelser for at slik projisering for noen er å foretrekke. Men jeg håper den og de de gjelder etter hvert blir lei av å peke nese på seg selv.

Aarstad er professor i innovasjon og entreprenørskap

Bakgrunn: I en sponset artikkel skriver Forskning.no at “mRNA-vaksinene har fungert ekstremt godt.” Forsker Sven Even Borgos siteres på at vaksinene har spart 19.8 millioner menneskeliv. Noe av kritikken fra Hemali og Aarstad går på at studien som Forskning.no viser til er en for tynn modelleringsstudie.

Artikkel 7.2.: Umulige tall fra Forskning.no om vaksinens effekt
Artikkel 2.2. Forskning.no omtaler «dramatisk gode tall» for vaksinering i sponset artikkel.

-Annonse-


Enkelte er mer opptatt av å kommentere person enn innspill.

Overdødelighet

Så til selve saken som gjelder en korrigering og presisering av det jeg tidligere har diskutert. Overdødeligheten i 2021 var ca.10 millioner, og den omtalte Lancet-studien hevder i konservativ ende at 15 millioner liv ble spart samme år på grunn av vaksinasjon.

Min tidligere argumentasjon om at studiens konklusjon ville medført en underdødelighet på 5 millioner i 2021 blir da riktig hvis 15 millioner færre hadde dødd enn tilfellet. Men det impliserer at ingen ennå hadde tatt vaksinen.

Tar selvkritikk, men konkluderer likt

Imidlertid økte vaksinasjonsgraden gjennom 2021 fra null ved årets begynnelse til ulike prosentsatser for ulike land ved årets slutt. Jeg beklager gjerne og tar selvkritikk for at jeg ikke tok høyde for det. Men forandrer det min og andres[1] substansielle konklusjon om overdrevne estimater for liv spart på grunn av vaksinasjon?

Nei. La oss først se på 2020 uten vaksine og med overdødelighet på ca. 5 millioner:

  • Hvis vi antar at 15 millioner liv ble spart på grunn av vaksinasjon i 2021, blir det usannsynlig å anta at færre enn 5 millioner liv hadde blitt spart i 2020 om en hadde vaksinasjon. Det vil si en underdødelighet.
  • Hvis vi fortsatt antar at 15 millioner liv ble spart i 2021 på grunn av vaksinasjon, ville overdødeligheten uten vaksinasjon det året blitt 25 millioner. Altså en en femdobling fra året før, som også er urimelig.

Urimelig estimat

Spesielt er det urimelig siden det fra pandemiens begynnelse fram til vaksinasjonens begynnelse var en nokså jevn kumulativ økning i kovidassosierte dødsfall og overdødelighet.[2]

Skulle det derimot være tilfellet at overdødeligheten steg fra 5 millioner i 2020 til 25 millioner i 2021 uten vaksine, ville det bety en ekstrem akselerasjon i estimatet fra tidspunktet vaksinasjonsprogrammet begynte.

Det er det imidlertid vanskelig å finne holdepunkt for siden vi i tiden før vaksinasjon ikke observerer noen sterkt økende trend.

Med historien som beste guide blir det derfor også lite sannsynlig å anta en sterkt økende trend fra 2021 i fravær av vaksinasjon.     


[1] https://ourworldindata.org/covid-deaths


[2] https://www.hartgroup.org/imperial-fantasy-of-20-million-lives-saved/

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *