Covid og vitamin-D: Transtudien viser myndighetenes svikt

tran i kapsel, nært bilde, grått underlag

Studien på tran er en av de største kliniske i Norge. Men forskerne bryr seg ikke om å finne ut HVA i tran som kan beskytte mot Covid-19.

Av Frode Kirkholt, først publisert på hans blogg Hypovit.D Formålet med bloggen er å undersøke sammenhenger mellom D-vitaminmangel og Covid-19, og få helsemyndighetene til å anbefale tilskudd som et tiltak mot pandemien.
Frode jobber som IT-arkivar i Bergen, og har vært lærer i videregående skole. 

Bildet er tatt av Henryk Niestrój fra Pixabay

Nylig holdt OUS en pressekonferanse om den store transtudien de skal gjennomføre. Det var en besynderlig forestilling.
De fant i den store koronastudien i vår at tran kan ha en effekt mot Covid-19, og skal gjennomføre en studie med 70.000 deltakere, for å finne ut om tran virkelig har en effekt. Men de vet ikke hva det er i tranen som har effekt, om det er omega 3 eller D-vitamin eller noe annet, fortalte ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Og hun fortalte også at de ikke kommer til å finne ut av det, fordi de kun skal teste om tran har virkning

Selv om det er forska mye på D-vitamin mot Covid-19, presenterer forskerne ved OUS det som en nyhet at tran kan ha effekt mot korona. Det er det ikke.

-Annonse-


Frode Kirkholt

De skal altså gjennomføre en av de største kliniske studiene som er gjort her til lands, men bryr seg ikke om å finne ut hva det er i tran som kan ha virkning. De lar ikke én gruppe få kun D-vitaminkapsler og en annen gruppe kun tran, for å sjekke om det er D-vitaminen i tranen som gir effekt, og det selv om D-vitamin har vist dokumentert effekt i en rekke internasjonale studier.

Britiske myndigheter gir D-vitamin til folk i risikogruppen. Når skal våre helsemyndigheter ta ansvar?

Ingen nyhet at vitamin D har effekt mot korona

Selv om det altså er forska ganske mye på D-vitamin mot Covid-19, så presenterer forskerne ved OUS det som en nyhet at tran kan ha effekt mot korona. Men det er det jo ikke.


Tranens effekt for å øke D-vitamin og følgelig for å beskytte mot korona er gjenstand for forskning og debatt i en rekke studier. […] Denne studien fra mai 2020 konkluderte nettopp med at folk i nordiske land ikke rammes så hardt av koronaen fordi de får i seg D-vitamin blant annet gjennom tran.
Dette er altså slettes ikke noe nybrottsarbeid. Hvis det viser seg at tran har effekt, vil det bare bekrefte det mange andre studier har vist. Studien vil internasjonalt ikke tolkes på noen annen måte enn å være nok en studie som bekrefter at D-vitamin har effekt.

Forskerne ved OUS gjør seg nærmest til latter i resten av forskningsmiljøet når de virker uvitende om hva resten av miljøet holder på med.

Så når Tine Sundfør sier at vi ikke vet hva det er i tranen som gir effekt, om det er D-vitamin eller om det er omega 3, så må hun snakke mot bedre vitende. Det er ikke mulig at en som skal starte et forskningsprosjekt på trans virkning mot korona ikke kjenner til noe av den andre internasjonale forskninga som er gjort på området.

Hvor lenge har myndighetene visst om effekten av vitamin-D?

Så hvorfor underslår de dette? Det er veldig vanskelig å skjønne. Man kunne jo tenke seg at de underslår det for å gjøre studien mer spennende for nordmenn. Slik at vi tenker at forskerne ved OUS er noen skarpinger, som nå har oppdaget noe ingen andre har. Men de gjør seg jo nærmest til latter i resten av forskningsmiljøet, når de gjør seg helt uvitende om hva resten av miljøet holder på med.


Derfor kan man begynne å lure på om de gjør seg dummere enn de er fordi det er for ubehagelig for helsemyndighetene om nordmenn skal få vite at D-vitaminets mulige effekt mot korona har vært kjent lenge. Da vil jo folk lure på hvorfor helsemyndighetene ikke har sagt noe om dette tidligere.

Mange har kritisk mangel på D-vitamin

Ut ifra opplysningene på pressekonferansen vet vi nå at de sannsynligvis har visst om effekten av tran siden i vår, og dermed også har visst at den bekrefter teorien om D-vitaminets effekt, uten å anbefale noen å ta hverken tran eller D-vitamin foran en lang koronavinter. De har ikke rådet innvandrermiljøet om å ta D-vitamin, selv om mange i dette miljøet har kritisk lave D-vitaminnivåer, og selv om smitten sprer seg raskest i dette miljøet. Kanskje ikke så rart hvis de blir sykere enn andre nordmenn.

Problematisk og uetisk

Så går helsemyndighetene heller ikke ut med en generell anbefaling av D-vitamintilskudd nå, i forbindelse med presentasjon av studien og hypotesen om tranens effekt. Nei, isteden anbefales innvandrere å bli med på studien, ettersom de har så lavt D-vitaminnivå, ifølge lege Saumla Shankarr.


Dette er dypt problematisk og veldig uetisk. Folk i risikogruppen bør ikke være med i et eksperiment for å se om tran (eller D-vitaminer) har effekt. Når man mistenker at det kan ha god effekt, må alle i risikogruppene: eldre, overvektige, folk med underliggende sykdommer, innvandrere, oppfordres til å ta D-vitaminer med én gang, og så kan unge og friske være med på studien. Det tar seg ikke veldig bra ut hvis det viser seg f.eks. at halvparten så mange som tok tran i studien døde i forhold til dem som var i kontrollgruppen.

– Tran “smaker dritt”

Selv om det er kommet fokus på tran med denne undersøkelsen, så er det veldig mange som ikke kommer til å ta det, fordi «det smaker dritt» som en sa på 21-nyhetene. Og vi kan ikke forvente at så mange av innvandrerbefolkningen vår tar det – «Jeg tror ikke det» sa en innvandrer da han ble spurt om han kom til å ta tran hvis det viste seg å ha en dempende effekt på koronaen.

Britiske myndigheter deler ut gratis D-vitamin til folk i risikogruppen. Når skal norske helsemyndigheter ta ansvar for vår befolkning?

Referanser

Les mer fra hemali

– Annonse –

– Annonse –