Søk
Close this search box.

– Det er ikke ofte jeg blir sint. Men nå er jeg det.

Hvorfor? Norske kornprodusenter har i år trosset både helt ekstreme priser på gjødsel og alle andre innsatsfaktorer de trenger for å lage mat til oss andre. De har produsert så mye matkorn som aldri før. Utrolig nok.

Anders Nordstad har jobbet i internasjonalt jordbruk med produksjon og handel i 25 år. På nært hold har han har sett hvordan dette matsystemet fungerer. Det er ikke noe vakkert syn, mener han.
– Mitt engasjement for norsk matproduksjon bunner i at vi fortsatt har en verdifull småskala matproduksjon, men at vi er på god vei til å etterligne det som skjer ellers i verden. 
Mars 2022 gikk Anders Nordstad av som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Her noen av hans ord om hvorfor:
– Jeg lurer på hvordan norsk jordbruk skal komme seg videre når enhver form for nytenkning blir tiet i hjel. Her kan du se Nordstads blogg på Facebook.
Foto: Josephine Nordstad Juul Møller


Men alt dette matkornet blir ikke brukt til mat. Noe blir nedskrevet, som det heter, til dyrefôr, og noe blir simpelthen ikke brukt. Hvorfor? I huleste?

Grunnen er at de tre store industrielle bakeriene i landet vårt – som styres fullt og helt av de tre dagligvarekjedene vi har – hevder at kvaliteten ikke er god nok.

-Annonse-

Dette er løgn!

Enhver baker eller husfar i landet vårt hadde klart å produsere fantastiske bakevarer av alt det matkornet norske kornprodusenter har laget i år.

Enhver baker eller husfar i landet vårt hadde klart å produsere fantastiske bakevarer av alt det matkornet norske kornprodusenter har laget i år. Mot absolutt alle odds.

Vi burde vært helt selvforsynt med matkorn

Vi kunne og burde vært 100 prosent selvforsynt med matkorn i år, altså. Men vi er det ikke fordi dagligvarekjedene våre mener at vi ikke skal være det.

Og hvem må betale for dette? det må den norske kornbonden!

I et land med under 40 prosent selvforsyningsgrad, er dette faktisk noe vi ikke har råd til.

Vi får ikke kjøpt korn fra Ukraina, for å si det sånn. Ikke hadde vi trengt det heller. Hadde det ikke vært for tre dagligvarekjeder som hevder det motsatte!

Og hvem må betale for dette? Jo da – det må den norske kornbonden betale for!

Er det rart at jeg er sint?


Siste artikler fra Hemali

Tran, vitamin D og Omega 3 – la oss avklare!
– Debatten om mat har skrumpet inn til for eller imot kjøtt, det er for snevert.
Patolog: – Ser økning av aggressive kreftformer etter mRNA-vaksinering.
Økt strømstøtte reddet 260 grønnsaker fra å bli ødelagt.

– Annonse –

– Annonse –