Søk
Close this search box.

Forsker Mai Camilla: – Jeg bærer diagnosen Asperger med stolthet!

kvinne med glatt, mørkt hår, lugg som henger på den ene siden, smiler, mur i bakgrunnen

– Og jeg undres om slike diagnoser har noe for seg, og om personer på autismespekteret bør medisineres. Eller er det på tide å utvide vår forståelse av normalitet? spør Mai Camilla Munkejord (45).

Asperger: Fire dager før lansering av sin bok La masken falle høsten 2022 forstod Mai Camilla at hun har høytfungerende autisme. I Hemalipodden snakker hun for første gang om hvordan det var. I denne samtalen omtaler hun autisme som en ressurs og et potensiale – heller enn en utviklingsforstyrrelse.

Ung professor

Mai Camilla ble professor allerede som 38 åring. Høyt tempo hjalp henne å holde barndomstraumene på avstand. La masken falle er en personlig og sjangeroverskridende bok om hva barndomstraumer er, og hvordan hun klarte å bearbeide sine.
– Først nå jeg innser at jeg framover ikke bare skal være forsker, men også forfatter.

Asperger som ressurs

– De med autisme har rykte på seg for å være rigide, men samtidig erfarer jeg at autisme gir fleksibilitet ved at vi kan se andre måter for å forstå verden. Autisme kan gi ny innsikt.  

Mai Camilla jobber som forsker på Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen Vestlandet. I tillegg startet hun nylig i en bistilling som professor ved NLA Høgskolen Bergen i interkulturelle studier. Veien hit har vært broket.

-Annonse-

Jeg ser ikke Asperger som en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, men en alternativ måte å være koblet sammen på.

Det vil ta litt tid før Hemalipodden er søkbar i alle podcast-apper. Alle nye episoder vil bli delt også direkte på hemali.no.


Siste fra Hemali

– Vaksinasjon, overdødelighet og VGs etterrettelighet
Nedtrapping: Fra psykiaterne fikk Jørgen piller og diagnoser, fra Sandra fikk han håp
Lager arbeidsgruppe for de vaksine-skadde: – De må tas på alvor!
E-stoffer: – Ødela jeg leverposteien?

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

 1. Takk til Hemali og Mai Camilla for en flott artikkel og et hyggelig fokus på en tilstand som mange har fordommer/ideer om hva er for noe, og som i tillegg mest sannsynlig er underrapportert og “diagnostisert” i befolkningen.
  Mine tanker er at dette er en helt naturlig del av av menneskets evolusjon og ikke en “utviklingsfeil” med mindre den er en ekstremversjon hos individet, altså autisme.
  Mistenker selv at jeg har akkurat samme type og har nå søkt om utredning (igår faktisk) for dette. Dette vil forklare så mye bedre mine problemer med visse sosiale aspekter som emnevalg i samtaler, hvor jeg kan prate om emner som ikke er politisk korrekte/sosialt akseptable og ikke skjønner hvorfor folk blir sinte eller forferdet over forskjellig syn på selve realiteten. Det samme gjelder også det at jeg siden jeg var liten tok spøker og fleipe-utsagn som om avsender mente dette seriøst, og dette, har skapt mye leven og problemer for meg sosialt frem til idag.
  Istedet for “barneautisme” ble jeg diagnostisert med MBD som idag kalles ADHD, pga min intoleranse/sensitivitet for sukker, noe som gjorde meg “propell” og til tider umulig og ha med og gjøre, og remedi var amfetaminbehandling fra en alder av 8år.
  Dette, var kanskje det verste som skjedde med meg ettersom forskning viser at denne gruppen er overrepresentert med rusavhengighet og i fengsler, noe som begge skjedde i mitt tilfelle.
  Ettersom medisinen din er et ettertraktet rusmiddel får du raskt de eldre populære guttene på døra for å få tak i medisinene dine, og dermed introduksjonen til “bruker- og distribusjonsmiljøet” disse blir og er en del av. Kombinert med kunnskapen om at “hard-drugs ikke er farlig/ikke er som propagert” gjør noe i tillegg med tilliten til etablerte lover og regler.
  Vil tro at dette gjelder en andel av ADHD pasienter og innsatte i norske fengsler, som pådrar seg alt fra soning, rus, og rusmiljø- skader pga av denne feil-diagnostiseringen og medisineringen.
  Idag ser jeg også som Mai Camilla, at aspergers som en ressurs, fordi i keiserens nye klær er det en liten gutt som påpeker at keisern er naken.
  Og han hadde mest sannsynligvis aspergers og skjønte ingenting når keisern spradet rundt naken.
  Og det, er en viktig ressurs i dagens PK-samfunn hvor f.eks ACER-avtalen og strømkablene til kontinentet ikke har noe med strømprisene og gjøre. Det, sier nemlig Keisern uten klær’s klesmaker.
  Mvh Christian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *