fbpx

– Mat og energi er uløselig knyttet sammen

– At vi bare klarer å lage 30-40 prosent av maten vår sjøl, er tilsynelatende ikke noe stress. Det burde det være, skriver Anders Nordstad.

Anders Nordstad har jobbet i internasjonalt jordbruk med produksjon og handel i 25 år. På nært hold har han har sett hvordan dette matsystemet fungerer. Det er ikke noe vakkert syn, mener han. 
– Mitt engasjement for norsk matproduksjon bunner i at vi fortsatt har en verdifull småskala matproduksjon, men at vi er på god vei til å etterligne det som skjer ellers i verden. 
Mars 2022 gikk Anders Nordstad av som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Her noen av hans ord om hvorfor:
– Jeg lurer på hvordan norsk jordbruk skal komme seg videre når enhver form for nytenkning blir tiet i hjel. Her kan du se Nordstads blogg på Facebook.
Foto: Josephine Nordstad Juul Møller


Mat og energi er to sider av samme sak, egentlig. Uten mat får ikke vi mennesker energi og uten tilførsel av energi klarer vi ikke å lage mat.

Når energiprisene i verden stiger, øker også matprisene. Relasjonen er så og si 1:1. Hvorfor?

Økte energipriser = økte kostnader

Det er flere grunner, men her er de to viktigste:

1. Økte energipriser medfører økte kostnader i matproduksjonen – kunstgjødsel, diesel, plast og nesten alle andre innsatsfaktorer øker i pris. Faktisk bruker vi mer energi på å produsere maten enn den energien maten tilfører oss.

2. Økte energipriser gjør det mer interessant å bruke mat som drivstoff – palmeolje, mais, hvete også videre. Og dermed stiger prisene enda mer.

Mat og energi er uløselig knyttet sammen, altså.

– Vi kan ikke stole på at andre vil selge oss maten sin når de trenger den selv

Ramaskrik

Hva hadde nordmenn flest tenkt hvis Norge bare hadde klart å dekke 30-40% av eget energibehov selv? Resten måtte vi prøve å få kjøpt – fra gassledninger, kullkraft- eller atomkraftverk rundt omkring i verden. Av mer eller mindre pålitelige handelspartnere.

Jeg er ganske sikker på at dette hadde medført både ett, to og tre ramaskrik. Forståelig nok.

Selvforsyningsgrad

Men når det kommer til egen selvforsyning med mat er det tilsynelatende ikke noe stress. At vi bare klarer å lage 30-40 prosent av maten sjøl.

Det burde det være. Virkelig!

For vi kan ikke stole på at andre vil selge oss maten sin. Når de trenger den selv.

Like lite som de vil selge energien sin til oss – når de trenger den selv.


Siste artikler fra Hemali

Trude Dybendahl: – Det må bli mørkere før det kan bli lyst
Jeg, en konspirasjonsteoretiker og antivakser? La oss heller bygge bro.
Omega 6 og 3: Du er neppe i balanse. Her er gode råd.
Virkninger etter covid-19: skyldes de selve sykdommen, eller annet?

- Annonse -
- Annonse -

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow
- Annonse -

Les mer om ...

- Annonse -