Moms: Sjokolade blir billigere, massasje blir dyrere

Massør Tom Eikelind behandler

Billigere sjokolade og alkohol, dyrere samtaleterapi og massasje. Er det slik vi ivaretar folkehelsen?

Av massasjeterapeut Tom Eikelind. Innlegg fra Facebook.

Tom Eikelid reagerer på billigere sjokolade og dyrere massasje. Begge foto: Kaia Spiliotes Fornes

Dyrere samtaleterapi, billigere sjokolade.
Om få dager skal det avgjøres. Visste du at Regjeringen med Høyre i spissen har presset hardt på for at all fysikalsk behandling utenom hos manuellterapeut, fysioterapeut, kiropraktor, naprapat, osteopat skal miste mva-fritaket? Og at du dermed må betale 25 prosent mer for behandling hos for eksempel en massasjeterapeut?

Visste du at i statsbudsjettet for 2021 vil det bli vedtatt at også all samtaleterapi utenom hos psykolog eller psykiater skal miste mva-fritaket? Og at du dermed må betale 25 prosent mer for samtaler hos en psykoterapeut eller andre samtaleterapeuter?

Men bingo er uten moms

«På lik linje med andre varer og tjenester i samfunnet» er begrunnelsen – samtidig er dette blant tjenestene uten moms:

-Annonse-

  • Lege og tannlege
  • Treningssentra
  • Kjøpe og selge bolig
  • Kurs og utdanning
  • Aksjer, forsikringer og andre finansielle tjenester
  • Bingo og Lotto

Satsen blir altså 25 prosent, mens det for sukkervarer er 15 prosent. Regjeringen har gått høyt ut med å skulle ivareta folkets ve og vel i denne krisetiden. Det er åpenbart langt mellom liv og lære.

Er virkelig psykoterapi og massasjeterapi mindre viktig enn å gjøre sukkervarer billigere? “Sukker og piller til folket, og bort med all medikamentfri behandling.” Landet er i en krise der folk allerede sliter med ensomhet og mangel på berøring, og så vedtar Regjeringen frontet av en farmasøyt i Høyre et statsbudsjett som reduserer tilgangen på dette. Samt sender ytterligere mennesker ut i arbeidsledighet.
Del til alle du kjenner, familie, venner, kjente, politikere, journalister – alle som kan få Regjering og Storting til å endre på dette før det vedtas om få dager!

Kostveilder Helene Sundby: Morna, fornuft!

– Hvilke signaler gir dette om å ivareta folkehelsen?

Vi lever i bakvendtland når regjeringen velger å kutte moms på sukker, alkohol og snus, og i samme drag øke moms på fysisk og psykisk alternativ helsebehandling. Vi har jo allerede gjort det billigere med lettbrus, dessverre er ikke forskningen enig om hvor skadelig aspartam og lignende er for kroppen.

Vi lever i en tid med en drøss sykdommer knyttet til livsstil. Har vi ikke lært hvor viktig kroppens motstandskraft er, midt i en koronakrise? Hvilke signaler er dette om å ivareta folkehelse?

Alternativ behandling bidrar positivt til folkehelsa. Betalt av den enkelte for holde kroppen så godt som mulig. Alternativ behandling inkluderer blant annet massasje, akupunktur, østlige tradisjonelle behandlinger og aromaterapi. Her er det også arbeidsplasser. Regjeringen burde kutte på grønt og fisk, og gjøre trening momsfritt istedenfor det de nå velger. Penger spart på mindre sykdom og bedre forebygging er penger tjent. For ikke å snakke om et veldig mye bedre signal til befolkningen.
Først publisert på Helenes Facebook-side.


Helene Sundby er ernæringsterapeut
Kostveileder Helene Sundby

Les mer fra hemali

Sykepleier Margrethe Salvesen Zivcic: – Åpne samfunnet igjen!
Korona, overvekt og livsstil – kan vi snakke om det?
Filmskaper, forfatter og kreftoverlever: – Nei, kreft skyldes ikke “genfeil og uflaks”

– Annonse –

– Annonse –