Virusmutasjonen rammer proteinmolekyler på enden av virustaggene, virusets kontaktpunkter med cellene som skal infiseres. Forandrer det virkningen av vaksinen?
Pfizer-BionTec vaksinen skaper antistoffer rettet mot de såkalte «spike proteins» på enden av virustaggene. Det hindrer at viruset fester seg til cellene våre. Hva når spikeproteinene muterer?
Vi snakker om 17 mutasjoner i virusets forsøk på å unngå å bli oppdaget og bekjempet av menneskets immunologiske forsvarssystem. Det er ca. 1 prosent av overflateproteinene i spikeproteinene som har gjennomgått forandringer i aminosyresammensetningen. 99 prosent er uendret i en mutasjon som i september ble oppdaget i Thailand og Sør-Afrika, for kort tid tilbake i Kent med videre utbredelse til hele Sørøst England. Viruset har spredd seg gjennom utenlandsreiser og vil mulig spre seg til andre land gjennom reiser mellom landene. Noen frykter at Pfizer-BionTecvaksinen mister sin virkning.
Professorens uttalelser
Jeg har tatt dette opp med en av de som regnes som verdens fremste på virusmutasjoner og immunologiske motreaksjoner, professor Chartic Chandran på Albert Einstein College of Medicine i New York. Han forteller at enhver infisert person, også med vaksine, utløser ikke bare et antistoff, men et helt repertoar med veldig mange forskjellige antistoffer rettet mot inntrengeren.
Viruset har tusen kanoner rettet mot seg
-Annonse-
«Viruset har tusen kanoner rettet mot seg» som vil kreve mange tidkrevende mutasjoner etter hverandre om det skal unnslippe. Vi snakker ikke om måneder, men år.
Han viser til et langt mer mutasjonsaktivt virus, influensaviruset, som bruker mer enn fem års gjentatte muteringer før det unngår vårt immunforsvar.
Professor Chandran mener derfor at RNA vaksinen fra Pfizer-Astra Zeneca skulle være en effektiv vaksine de nærmeste par år, mulig lengre før ny vaksine må settes.
Se video med tidligere overlege Bjørnar Brændeland: – Derfor sluttet jeg med kolesterolsenkende medikamenter.
Les mer fra hemali
Spesialist om Hashimoto: – Nå rammes selv tenåringsjenter.
Diffuse, vedvarende plager? Kan være inflammasjon, se symptomene.
Periodisk faste: Virker det?