Nordisk Ernæringskonferanse 2023: Med tarmen i fokus

Terje Toftenes
Terje Toftenes

Internasjonale forskere kommer til Norge og Nordisk Ernæringskonferanse i 2023. Årets konferanse er viet til tarmhelse. – Et utrolig viktig fokus, sier Terje Toftenes.

Fordi vi tror at kroniske sykdommer er et slags uvesen som skyldes ren uflaks, blir hele håndteringen av sykdommer feil, sier Terje Toftenes. Han skal være konferansier når Nordisk Ernæringskonferanse går av stabelen 21. januar 2023. Konferansen arrangeres av Kostreform.

I 2016 ble Terje diagnostisert med det som ble omtalt som en uhelbredelig kreftdiagnose. Det førte han ut på en reise for å finne årsaken til hvorfor sykdom generelt, og kreft spesielt, oppstår. Tarmen spiller en viktig rolle, fant han ut.


Sikre din billett til Nordisk Ernæringskonferanse her!


Kroppens viktigste organ

Nordisk Ernæringskonferanse 2023 har overskriften “Kronisk syk? Ny viten om kroppens viktigste organ – TARMEN”.

– Budskapet er så vanvittig viktig! Tarmen, tarmhelse og mikrobiom er mye mer sentralt enn vi noensinne har visst at er årsaken til at folk blir syke. Veldig ofte starter kronisk sykdom i tarmen, forklarer Terje.

-Annonse-

– Mesteparten av immunforsvaret sitter i tarmen. Tarmen skal separere alle giftstoffer og skal slippe ut næringsstoffer over i blodbanen. Problemene oppstår når tarmen blir overbelastet med giftstoffer og ikke lenger greier denne separeringen. Da har vi det som kalles lekk tarm.


Terje Toftenes ble fri fra “uhelbredelig” kreft. Han spurte: Hvorfor ble jeg syk? Hvorfor ble jeg frisk? Det ble det film og bok av. Se video!


Lekk tarm

Hva er så en lekk tarm? Innsiden av tarmen er kledd med et tynt cellelag som utgjør en slimhinnebarriere. Denne barrieren skal effektivt sørge for at væske og næringsstoffer tas opp, men samtidig hindre de fleste store molekyler og bakterier i å passere over til blodet. Dersom vi får patogene mikroorganismer og giftstoffer over i blodet, kan dette utløse betennelsesreaksjoner i kroppen.

Ved tarminfeksjoner endres bakteriefloraen i tarmen. En tarmslimhinne som ikke er frisk, kan ha større perforeringer som kan medføre at delvis fordøyd mat, giftstoffer og mikroorganismer kan trenge inn i tarmveggen – noe som kan utløse betennelse og endre bakteriefloraen i tarmen.

– Det som er det viktigste med konferansen er at vi skal se de store sammenhengene og er årsaksorientert.

– Tarmen, tarmhelse og mikrobiom er mye mer sentralt enn vi noensinne har visst at er årsaken til at folk blir syke.

Terje Toftenes

Fra uhelbredelig syk til frisk

Da Terje i 2016 fikk en sjelden form for uhelbredelig lymfekreft begynte han å stille spørsmålene. Er kreft virkelig bare genfeil og uflaks eller kan det ha en annen årsak?

– Kreften var uhelbredelig, men ikke agressiv. Jeg hadde derfor tid til å prøve andre metoder enn de konvensjonelle.

Hans metode var å rense kroppen. Først en lang faste, deretter flere måneder på grønnsakssuppe tilsatt gode fettkilder. Samtidig bygget han opp kroppen med ulike kosttilskudd.

Åtte måneder senere ble Terje erklært kreftfri. Veien fra uhelbredelig syk til frisk har han dokumentert gjennom både filmen “Fri fra kreft” og boken med samme navn og undertittelen “Jeg overlevde uhelbredelig kreft. Et nytt syn på kreftens årsaker”.

Et resultat av dysfunksjonell respirasjon

Hans søken etter årsaken til at kreft oppstår tok han ut på reise for å treffe ledende forskere. Flere av forskerne Terje møtte, kommer til Nordisk Ernæringskonferanse.

– Forskningen på den nye forståelsen går sakte frem fordi det er vanskelig å få funding. De som driver med det bruker mesteparten av dagen til å søke om penger. De utfordrer et godt etablert system samt legemiddelindustrien. Sistnevnte ønsker ikke nye og billigere metoder. Markedskreftene er sterke!

Blant foredragsholderne er Dr. Thomas N. Seyfried, professor i genetikk og biokjemi fra Boston College i Usa. Han har fått erfare at å utfordre grunnleggende dogmer innen vitenskap er tungt, i sær på feltet kreft. Seyfried hevder å sitte på ugjendrivelige bevis på at kreft ikke er en genetisk sykdom, slik den herskende oppfatningen sier. Dermed skyldes ikke kreft uflaks på grunn av tilfeldige mutasjoner.

Derimot har kreft klare underliggende årsaker, og er resultat av dysfunksjonell respirasjon i cellens ørsmå kraftstasjoner -mitokondriene. Dette skyldes igjen et vedvarende toksisk cellemiljø, som igjen er et resultat av hva vi har spist, hvordan vi har levd og hva vi har vært utsatt for av ytre miljøforurensninger, mener Seyfried.

En ny vitenskapelig revolusjon

Til ernæringskonferansen kommer også astroentereolog og professor i pediatri ved Harvard Medical School, Dr. Alessio Fasano. Han ga i 2021 ut boken “Gut Feelings” og mener vi står på terskelen til en ny vitenskapelig revolusjon.

Forståelse av hvordan vi kan behandle og forebygge sykdommer er blitt forvandlet av kunnskap om mikrobiomet – det rike økosystemet av mikroorganismer i og på hvert menneske. Nær to kilo mikrober bærer hvert voksent menneske med seg, i form av milliarder av ørsmå livsformer, – som bakterier, sopp, virus og parasitter, hvor hovedvekten er i tarmen. Vi er like avhengige av mikrobene som de er av oss – et livsviktig samspill som kan inneha nøklene til menneskers helse, mener Dr. Fasano.

Vi må endre synet på mikroorganismer som våre fiender til en bredere forståelse av mikrobiomet som en parallell sivilisasjon som vi trenger å forstå, respektere og engasjere oss i til fordel for vår egen helse. Som en verdensledende forsker på dette området vil Dr. Fasano presentere mikrobiomets rolle i sykdommer som tarmbetennelsessykdommer, fedme, nevrologiske tilstander, autoimmune sykdommer og kreft, og omtale ny forskning innen prebiotika, probiotika, synbiotika og psykobiotika.

Kreftpasienter er tarmvrak

Dr. Thomas Rau, lege og grunnlegger av biologisk medisin i Sveits, legger ingenting i mellom når han hevder at alle kreftpasienter er tarmvrak.

Som grunnlegger av Paracelsus-klinikken utenfor Zürich og senere klinikken BioMed Sonnenburg, er han ansett som en nestor innen komplementær medisin, og har utviklet den biologiske medisinen til å bli anerkjent verden over. Dagens utdannelse av biopater i Norge er sterkt inspirert av Dr. Rau.

Tarmen er kroppens viktigste organ og det første vi må gjøre er å reparere tarmlekkasjer og rydde opp i tarmfloraen når pasienter har utviklet kroniske inflammatoriske sykdommer, forfekter Rau.
Tarmen og kroppens immunsystem er to sider av samme sak, og må derfor sees i sammenheng. Mikrobiomet må få en helt annen prioritet i behandling av sykdommer. Under Nordisk Ernæringskonferanse vil Dr. Rau presentere sine anbefalte kurer og metoder for å rense kroppen for toksiner og uønskede mikrober.

Se oversikt over alle foredragsholderne her!

Tarmhelse angår alle

Nordisk Ernæringskonferanse skal foregå på Thon Hotell Sandvika og Terje håper å fylle salen. Tarmhelse angår oss alle.

– Du vil lære hvor ekstremt viktig tarmen er for hele din helse og hvordan tarmen er helt sentral i å forstå hvorfor vi blir kronisk syke. Du får anledning til å treffe verdens ledende forskere innenfor dette feltet og de er tilgjengelige for samtaler i pausene.

Fem år har gått siden Terje ble friskmeldt. Han har nylig nådd pensjonsalder og er friskere enn noen gang. Å stelle pent med tarmen, har vært en av nøklene. Nå brenner han for å få budskapet ut til folk.

– Da jeg ble frisk og stilte meg selv til disposisjon for forskning, var svaret at det ikke var kapasitet til å forske på de som ble friske. Det gikk nok ressurser til å forske på syke. Jeg føler et slags kall etter å bruke mine erfaringer til å hjelpe andre og å vise at det er flere veier til tilfrisking. Jeg ønsker meg en folkebevegelse som kan utfordre de gjeldende strukturene.

Kilde: Nhi.no


Siste fra Hemali

Kjetil Tveit: – Solid fra Susanne Heart om vaksinesikkerhet.
Vaksineskadet? Slik søker du om erstatning.
Marianne (44) fikk ME etter covid-19 vaksinen: – Jeg sørger over det livet som er tapt.
Deilige proteinkuler uten raffinert sukker, melk eller gluten.– Annonse –

– Annonse –