Sunn julekos: Lag proteinkuler med masse næring!

Julekosen trenger ikke være usunn -lag disse næringsrike proteinkulene!

Sunt, godt og næringsrikt. Kan julekosen virkelig være alt det på en gang? Her er Hemalis egen oppskrift på proteinkuler.

Julekos uten raffinert sukker, melk eller gluten. Går det an, da? Javisst! Disse kulene er proppet med viktige næringsstoffer og smaker i tillegg utrolig godt.

Proteinkulene inneholder blant annet:

  • Rå kakao har mange næringsstoffer en del av oss ikke får så mye av i det daglige kostholdet. Den er en av de mest komplekse matvarene vi kan spise og inneholder over 300 forskjellige plantestoffer. Kakao inneholder svovel, magnesium samt en rekke andre viktige mineraler. Rå kakao er også rik på antioksidanter, og har en antioksidantkonsentrasjon på opptil 10 %, noe som er mye høyere enn f.eks rødvin, blåbær og grønn te. Rå kakao har dobbelt så høyt nivå av antioksidanter som behandlet kakao. Kakaobønner inneholder også naturlige kjemikalier som har en positiv effekt på hjernens kjemi. Disse naturlige kjemikaliene er knyttet til følelsen av lykke. Rå kakao inneholder blant annet serotonin og endorfiner, og man tror at disse substansene har en reell oppkvikkende og positiv effekt på kroppen generelt og den mentale tilstanden spesielt. Noen studier har vist at HDL (det gode kolesterolet) kan stige med opptil 10 prosent på grunn av stoffene i kakao.
  • Kokosolje består av 90 prosent mettet fett. Dette er en høyere andel fett enn vi finner i f.eks smør (64 prosent) og fett fra storfe (40 prosent). Det som skiller kokosnøttolje fra andre typer mettet fett, er at det har en særlig positiv effekt på det gode HDL-kolesterolet. Hovedfettkilden i kokosnøttolje er laurinsyre, en mellomlang fettsyre. Laurinsyre øker det gode HDL-kolesterolet og svekker det skadelige LDL-kolesterolet.
  • Havregryn er naturlig glutenfri og er rik på jern, protein, sink, magnesium, folsyre, kalium og vitaminene B1 og B6. Havre er også rik på sunne plantestoffer som kostfiber og betaglukan. Havre kan bidra til å senke blodsukkeret og kolesterolet og gir næring til de sunne tarmbakteriene.
  • Hempfrø er svært rik på næringsstoffer som omegafettsyrer (ideelt forhold mellom omega 3 og 6 på ca 3 til 1), aminosyrer og mineraler. Om lag 35 prosent av innholdet i hampfrø er olje. Hampfrøolje inneholder 80 prosent essensielle fettsyrer.
  • Ceylonkanel inneholder virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer. I tillegg består kanel av antioksidanter som motvirker skader fra frie radikaler i kroppen. Kanel har også vist seg å være gunstig for folk i risikogruppen for hjerte- og karsykdommer samt de med diabetes to, siden kanel reduserer glukosenivået i blodet etter ett måltid.

Dette trenger du

Matmølle/kjøkkenmaskin*
15 dadler
5 ss kokosolje
3 ss rå kakao
1,5 dl lettkokte havregryn
2 ts proteinpulver med vaniljesmak
1 klype ceylonkanel
2 ss hempfrø
Kokosmasse til å rulle kulene i

Oppskriften gir ca 15 kuler (avhengig av størrelse)

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene unntatt hempfrø og kokosmasse i matmøllen og kjør til en klissete deig.
Rør inn hempfrøene når deigen er ferdig.
Rull kulene i hånden og vend i kokosmasse.
Sett i kjøleskapet og spis når kulene har stivnet.
Hvis du vil spise kulene nesten med en gang, kan du sette dem i fryseren en liten time først.

*Dersom du ikke har en matmølle/kjøkkenmaskin, kan du finhakke dadler og varme kokosoljen til den blir myk. Bland sammen alle ingrediensene. Kulene vil da få en litt grovere konsistens.

-Annonse-

Kan varieres i det uendelige

Med dadler, kokosolje, råkakao og havregryn har du en god grunnoppskrift. Denne kan varieres med hakkede nøtter, frø, lakrispulver, tørket frukt og bær, pulver av sopp og kaffe for å nevne noe. Her er det bare fantasien som setter stopper!

Da gjenstår det bare å si: NYT!

Kilder:
Naturalis.no
Pan Norge


Siste fra Hemali

Pimpa julegrøt – uten melk, masse næring!
Lær å lage rå kakao med sopp!
Vaksineskadet? Slik søker du erstatning
Solid fra Susanne Heart om vaksinesikkerhet

– Annonse –

– Annonse –