Søk
Close this search box.

– Sopp er framtidens medisin

Grunnlegger av Husbonden AS, Steven Henry Maddix
Grunnlegger av Husbonden AS, Steven Henry Maddix. I høyre hånd holder han Turkey Tail og i venstre Reishi.

– Sopp er en game changer! Grunnleggeren av Husbonden AS er ikke i tvil.

Sopp er kraftfullt og utvilsomt den medisinen som har hatt mest effekt på menneskeheten, sier Steven Henry Maddix.
Alt starter et sted. For Steven startet eventyret da han for noen år tilbake var på workshop med Paul Stamets i England.

Stamets har i mer enn 30 år vært verdens ledende forsker på soppenes egenskaper. Hans studier viser svært gode resultater med preparater fra sopp. Sopp viser seg effektivt mot en rekke lidelser som depresjon, angst, avhengighet, flere krefttyper, MS og posttraumatisk stresslidelse. Sopp slår også de fleste antidepressiva.

Det vekket en interesse hos Steven. Våren 2019 grunnla han Husbonden AS med samboeren Mayumi Pedrola og kameraten Thormod Schjervheim.

I tillegg til å dyrke sopp i stor skala, har Steven kurs i hjemmedyrking.
– Målet er at alle enkelt kan dyrke sopp selv. Skulle vi få en matkrise, kan du dyrke sopp på kjøkkenbenken som god proteinkilde og medisin. Da trenger du ikke jaktrifle, ei heller spade og hakke.
Sopp er også god vitamin D-kilde.

– Setter du soppen i sola i 10 minutter, tredobler den mengden D-vitaminer. På vinteren gjør en UV-lampe samme nytten som sola.


Møt oss på Litteraturhuset i Oslo 26.2.

-Annonse-

  • Jon Holden om «Det nye Norge»: samarbeid og fellesskap
  • «Husbonden» Steven Maddix om soppens mirakler i mat og jordbruk
  • Wenche og Even fra Teppa gård om hjemmedyrking, konservering og matauk
  • Julia om sensur: Hva er det vi ikke får vite?
  • Guro om veien tilbake til helse etter at hun lå nede av svineinfluensavaksinen

Inngang kr 380,-
Vipps til 720033
Har du ikke Vipps? Betal til konto 1506 45 79654
Fremvisning av denne gjelder som inngangsbillett! 
MERK BETALINGEN MED “LITTERATURHUSET”

Mennesker Glede

– Sopp er udiskutabelt den medisinen som har hatt mest effekt på menneskeheten.

-Skulle vi få en matkrise, kan du dyrke sopp på kjøkkenbenken. En god proteinkilde og medisin, sier Steven mens han leter fram den fineste rosa østerssoppen.

Nedlagt ostefabrikk ble til Husbonden

I Stevens nabokommune Sør-Odal ble flere grendeskoler lagt ned samtidig. Skolene var det allerede planer for, men kommunen tipset om en nedlagt ostefabrikk på Maarud gård.

Arla la ned produksjonen i 2001. Nesten 20 år etter at camembert og brie flyttet ut, flyttet Husbonden inn. Svært begrenset startkapital til tross, produksjonen kom raskt i gang. Over to år med prøving og feiling senere er Husbonden i enorm vekst og deltar i en rekke prosjekter. Som et forskningssamarbeid med Høgskolen i Innlandet.

– Hovedmotivasjonen med Husbonden var at vi så at dagens matproduksjon ikke er bærekraftig og regenerativ. Sopp er førsteklasses råvarer som kan dyrkes vertikalt innendørs hele året, forklarer Steven.

På Maarud gjør han nettopp det. Hyllemeter etter hyllemeter i høyden og i bredden er fylt med sopp. Noen saktevoksende og mer krevende å dyrke, andre trenger kun noen dager før de kan høstes.

Visjonen er like enkel som den er ambisiøs:
– Å forandre verden! Sopp har den evnen. Sopp er en game changer!

Rosa sopp i dyrkesett
Rosa østers
– Sopp er førsteklasses råvarer som kan dyrkes vertikalt innendørs hele året, forklarer Steven Henry Maddix, grunnlegger av Husbonden AS. Soppen på bildet er rosa østers.

Game changer

Husbondens visjon er like enkel som den er ambisiøs:
– Å forandre verden! Sopp har den evnen. Sopp er en game changer!

Foreløpig vet vi lite om soppens bruksområder og egenskaper. Antagelig er det mange uoppdagede sopparter der ute. Bare i Norge oppdages årlig opptil 30-50 hittil ukjente arter. Steven tilbringer de fleste av ukens sju dager i produksjonslokalene på Maarud, og utvider stadig horisonten i soppverdenen.

Sopp er mer enn mat og medisin

– Sopp er mer enn mat og medisin. Jeg begynner å erfare soppens potensiale i landbruket. Kraftfôr og kunstgjødsel har hatt en dramatisk prisvekst de siste årene. Nitrogen til kunstgjødsel og pesticider fra petrokjemi er meget skadelig for helsen, naturen og økosystemet. Sopp er naturens alternativ med et hav av muligheter. Som også ivaretar naturen bedre enn dagens konvensjonelle landbruksmodell, foklarer Steven.

Bøndene er presset


– Bøndene blir presset fra begge ender. Enten må de investere i svinedyr kunstgjødsel for å opprettholde produksjon, samtidig som de ødelegger både jord og drikkevannskilder. Eller de kan utnytte soppenes egenskaper til å lage fantastisk matjord og nitrogenkilder. Soppene omdanner trær og blader til fantastisk gjødsel i naturen, sier Steven.

Husbonden utvikler sopper som klarer disse prosessene for bøndene på få uker. Jordlapper trenger normalt to til tre år med hvile. Gjødsel av sopp gjør at denne hvilen ikke trengs, slik kan det produseres to til tre ganger mer.


Les mer om Teppa gård her: – Vi kan ikke skjønne at gift noen gang kan bli suntSopp som gjødsel

– Kompost av sopp er utmerket gjødsel, og gjør jorden levende og dyrkbar igjen. Råvarene blir mer næringsrike. Med soppens hjelp kan vi for første gang ta økologisk landbruk opp på konvensjonelt nivå, forklarer Steven.

Fremdeles er mye på forsøksstadiet, men alle piler peker i samme retning i prosjektene Steven deltar i. Sopp har potensiale til å gjøre alt landbruk til selvforsynt og regenerativt.

– Med soppens hjelp kan vi for første gang ta økologisk landbruk opp på konvensjonelt nivå.

Et levende eksempel er Teppa gård i Nes kommune i Viken. Gårdbrukerne stod i fare for å måtte slutte med økologisk svineavl da prisene på økologisk kraftfôr gikk til værs i vinter.

– Grisene på Teppa spiser nå overskudd av vår produksjon av pinnsvinsopp. Den er stinn av proteiner og næringsstoffer, og resultatet er bedre smak og kvalitet på kjøttet.

Rester av sopproduksjonen brukes som gjødsel i potetåkeren på gården. Resultatet etter første år er mindre ugress og potetrisene vokser bedre.

Lions Mane under dyrking hos Husbonden.

Økologiske gærninger

De gode resultatene til tross, økologisk dyrking blir fortsatt betraktet som noe noen få gærninger holder på med, sier Steven.
– I dag må du spise ti ganger så mange gulrøtter enn i 1970 for å få i deg samme næringsverdi. Derfor er det prekært å gjøre noe med jorda maten produseres i og hva den gjødsles med, sier Steven og legger til:

– Når naturen ikke spiser den maten du skal spise, hvordan forventer du at kroppen din skal klare å fordøye det da? Når en matvare ikke råtner og blir brutt ned av sopp, klarer ikke tarmen din det heller. Det er først når jeg sier den setningen der at det går opp et lys for folk.

– Studiene viser svært lovende resultater på flere krefttyper og MS -og slår de fleste antidepressiva.

Sopp som medisin

Alt henger sammen med alt. At kvaliteten på maten vi spiser har sunket betraktelig de siste tiårene, gjør noe med folkehelsen. Også her vil soppen spille en sentral rolle i framtiden, skal vi to Stevens spådommer. Han baserer dem på blant annet 30 års dobbeltblindede studier på artene Reishi (lakkjuke), Turkey Tail (silkekjuke) og Lions Mane (piggsvinsopp).

– Samtlige studier på Lions Mane viser at mellom 25 og 30 dager med jevnlig inntak starter NGL (Nerve growth factor). Det betyr at nye nerveceller dannes. Studiene viser svært lovende resultater på flere krefttyper og MS -og slår de fleste antidepressiva.

Om kreft er Turkey Tail den arten det er gjort mest forskning på.

– Kort forklart bidrar den til å øke kroppens T-celler og NP-celler. Den setter makrofagene på rødt lys. Makrofager er immunapparatets alarmsystem. Turkey tail er ikke en kreftmedisin i seg selv, men setter kroppen i stand til å gjenkjenne kreftceller og hindrer dem i å få tilgang til oksygen. Turkey Tail går også under benevnelsen “den vennlige antibiotikaen”, fordi den tar vare på de gode bakteriene og dreper de dårlige.

– Sopp i vill form kan ikke patenteres og er derfor en trussel for legemiddelindustrien.

Kan ikke patenteres

– Med så lovende resultater, hvorfor er ikke sopp som medisin mer utbredt og kjent?

– Det er lett å tenke at dette er undertrykket informasjon. Sopp i sin ville form kan ikke patenteres og er derfor en trussel for legemiddelindustrien. Uten patent, ingen verdi for industrien. Det legemiddelindustrien imidlertid kan ta patent på, er stoffer fra soppene. Det er legemiddelindustrien selv som har gjort mye av forskningen. Svært mange medikamenter inneholder sopp, men da i kombinasjon med stoffer som ofte gir bivirkninger og kan skape avhengighet, forklarer Steven.

Han er overbevist om at sopp i sin rene form er framtidens medisin.

– Folk har behov for naturlige preparater som lindrer og heler uten bivirkninger. All sopp deler over 50 prosent av alt DNA med mennesker. Det er én av forklaringene på at sopp er så kraftfullt i menneskekroppen. Sopp er å ta medisinen fra sin opprinnelige kilde uten å tilsette skadelige stoffer.

Chestnut, bøkeskjellsopp på norsk, en gourmetsopp som Husbonden blant annet selger til restauranter.

Sopp er å ta medisinen fra sin opprinnelige kilde uten å tilsette skadelige stoffer.

En budbringer

Drøye to år etter oppstart av Husbonden, er Steven ikke bare optimistisk. Han mener at vi står overfor et potensielt paradigmeskifte i landbruk og i medisin med sopp som førstefiolin.

– Sopp er naturens eget immunforsvar og vi mennesker er natur!

– På hvilken måte har Husbonden forandret livet ditt?

– Totalt! Husbonden tiltrekker seg veldig mange gode mennsker som vil se etter nye alternativer og løsninger. Jeg har utvidet nettverket mitt med flotte mennesker. Jeg føler at jeg er en budbringer av hva sopp kan tilføre oss. Jeg brenner voldsomt for soppens reparerende evner for dyr, mennesker og jord. Vi er fremdeles i startfasen av en helt ny forskning og næring som kommer til å vokse enormt i årene som kommer.

– Skulle vi få en matkrise, kan du dyrke sopp på kjøkkenbenken som god proteinkilde og medisin.

Bli med inn i Husbondens produksjonslokaler!

Les mer fra Hemali

Kreft: – Vi må til årsak, i stedet går vi til symptomene
Biopat Renate Haug: -Det er summen av belastning som gjør oss syke
Siste dager med legelisens. – Jeg er en trussel mot myndighetene, sier Peter Dvergsdal
Søstrene ble oppsagt i helsevesenet, nå blir det rettssak


– Annonse –

– Annonse –