Søk
Close this search box.

Behandler smerter og lumbago med vitamin D

torner, illustrerer smerter

Allerede i 2002 rapporterte en saudiske lege at han hadde behandlet 360 pasienter med lumbago med vitamin D.

Av John Enebak, journalist
Bildet over er tatt av Dimitris Vetsikas fra Pixabay

John Enebak, journalist

Den saudiske legen Saud Al Faraj rapporterte at han over seks år hadde behandlet 360 pasienter med uspesifikke ryggsmerter med vitamin D.
Rapporten fra den saudiske legen i 2002 fyrte av en rekke forskningsprosjekter i årene som fulgte, men ingen har bevist hva som er årsaken til at kuren virker.

Doktor Saud Al Faraj informerte om at alle pasientene hadde hatt problemer i mer enn seks måneder. 95 prosent av dem ble raskt bedre i ryggen når D-vitaminmangelen ble kurert. I dag behandler leger i Saudi-Arabia pasienter med uspesifikke ryggsmerter ved å kurere D-vitaminmangelen deres. Lumbago defineres som smerter, særlig i korsryggen, som ikke knyttes til sykdom.

Lumbago og vitamin D-mangel

Stort sett alle i Saudi-Arabia med lumbago har alvorlig D-vitaminmangel. Og stort sett alle blir kvitt ryggproblemet når de får justert mangelen.
Den viktigste kilden til vitamin D er sola. Likevel er D-vitaminmangel svært utbredt i Saudi-Arabia, selv om sola henger på himmelen dagen lang, året rundt. Årsaken er at mange arabere oppholder seg inne om dagen og beveger seg i heldekkende klær når de er ute i sola. Du blir ikke brun av å gå i burka.

-Annonse-

Innfallsvinkelen til forskning generelt er en helt annen i Saudi-Arabia enn i Norge. Araberne er mer pragmatiske: Finner de ut at det funker, bruker de det. Uten å henge seg så mye opp i hvorfor eller hvordan det funker. Slik er det med D-vitamin og lumbago også. 

Forsøk med ryggplager

Araberne har ved flere anledninger satt opp to grupper med D-vitaminmangel og uspesifikke ryggplager mot hverandre. Så har de gitt den ene gruppen tilskudd av vitamin D, og observert. Folk ble bra. Kontrollgruppen uten vitamin D opplevde ingen bedring. Bingo. Problem solved.

Ingen har bevist hva som er årsaken til at kuren virker.

Professor: – Statistisk feil gjør at anbefalt dosering av vitamin D trolig er for lav

I 2018 sammenlignet en gruppe forskere fra New Zealand 81 D-vitaminstudier med til sammen 51.000 deltakere. De bekrefter klar sammenheng mellom uspesifikke ryggsmerter og D-vitaminmangel. Nyzealenderne fant heller ikke svar på hvorfor du kan kurere lumbago med tilskudd av vitamin D.

Ryggpasienter uten D-vitaminmangel har ikke vist bedring av tilskudd.

Det kan være dårlig nytt for folk med ryggsmerter at tilskudd av vitamin D bare ser ut til å virke hvis du har D-vitaminmangel i utgangspunktet. Ryggpasienter uten D-vitaminmangel har ikke vist bedring av D-vitamintilskudd.

Anbefales ikke i Skandinavia

Å kurere lumbago med vitamin D er ikke anbefalt i Skandinavia. Forskere ved ved Karolinska instituttet i Sverige har sett på saken, men finner ikke holdbare bevis på hvorfor vitamin D virker mot lumbago og kan derfor ikke anbefale behandlingen. Opplegget ville uansett ikke ha virket i Skandinavia, siden anbefalt tilskudd av vitamin D er altfor lite til å fjerne D-vitaminmangel, poengterer forskerne.


Lumbago

Lumbago beskrives som uspesifikke ryggsmerter. Begrepene hekseskudd og korsryggsmerter brukes også.
Lumbago utgjør 80 til 90 prosent av alle tilfellene med ryggsmerter i Norge. 
Kilde: snl.no

Flere referanser om lumbago og vitamin D

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12544936/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29149142/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27860257/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24119149/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17377737/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26090221/

Mer fra hemali

Biolog Iver Mysterud om vitamin D: – En del av dugnaden
Vitamin D mot virus
Mytene er mange: – Legen bør snakke med pasienten om alternativ behandling
Opprop fra 197 fagfolk: – Vi trenger mye mer vitamin D enn hva anbefalingene sier

– Annonse –

– Annonse –