Søk
Close this search box.

Biopat Renate Haug: -Det er summen av belastning som gjør oss syke

Renate Elida Haug
Biopat Renate Elida Haug

For 12 år siden ble Renate Elida Haug utbrent. Da hun ikke fikk den hjelpen hun trengte, valgte hun å bli sin egen hjelper og startet på biopatistudier. Nå veileder hun andre tilbake til god helse.

Hemali er i ferd med å etablere et eget fagråd, Renate er blant dem som er med i rådet.

Sykdom er summen av belastning. Hvis man kan leve seg sykdom, kan man også leve den av seg, sier biopat Renate Elida Haug.

For 12 år siden opplevde hun å bli alvorlig utbrent i læreryrket. Mangelen på hjelpen hun trengte førte henne til biopatien. Her fant hun svarene og hjalp først seg selv tilbake til god helse og har de siste fire årene hjulpet en stor andel utbrente og syke mennesker tilbake til gode liv. Det er flere steder å utdanne seg til biopat, Haug har sin utdannelse fra Tunsberg Medisinske Skole. Her stilles det krav til faget grunnmedisin enten i forkant, eller underveis i studiene.

Holistisk tilnærming

– Biopati har en holistisk tilnærming til helse. Kortest fortalt er det naturterapi og en god blanding av østlig medisin, hvor man tar utgangspunkt i gammel kunnskap, kombinert med vestlig vitenskap og moderne forskning. En av grunntankene i biopatien er at det ikke er så interessant hvilken sykdom mennesket har. Det er mer interessant hvilket menneske som har sykdommen. Derfor er førsteganskonsultasjonen et langt intervju med pasientene for å bli kjent med hele historien til mennesket jeg har foran meg. Hvordan har denne sykdommen oppstått hos nettopp dette individet?

-Annonse-

– For mange av pasientene er det første gangen de forteller sykdomshistorien sin høyt. I tillegg utføres tre ulike blodtester. Resultatet av den første konsultasjonen er en biopatisk protokoll som inneholder kostholdsråd, kosttilskudd og urter tilpasset den enkelte pasienten. I tillegg handler det om livsstilsendringer som trening og søvn. Det er en veldig fin måte å jobbe på, sier Haug.

Et barn med ADHD bruker mye av sin energi på å være rasende. en med depresjon bruker all energi på å være deprimert.

Et hovedprinsipp i biopatien, forklarer Haug, er «først ordet, så planten, så kniven».

– I det ligger det at vi ønsker å se hva som kan løses gjennom den bevisstgjørende samtalen først. Det kan handle om å forstå seg selv, komme seg gjennom sorg, finne ro. Barn er et godt eksempel; de trenger ikke først Paracet når de slår seg, de trenger en klem og et fang. Noen ganger trengs det mer hjelp. Da vil planten, som omfavner både urter, kosttilskudd og medikamenter, være til hjelp. Først etter alt dette er prøvd, kan kniven benyttes, noe som er kirurgens jobb og ikke min.

Et problem i vår tid er at man ikke tar selvansvar for helsen sin. Vi godtar for lett beskjedene vi får av legen.

Selvansvar

Ofte har pasienten vært hos mange andre behandlere før de oppsøker Haug.
– Et problem i vår tid er at man ikke tar selvansvar for helsen sin. Vi godtar for lett beskjedene vi får av legen. Vi tenker ikke på å spørre: «Hvorfor skal jeg ta Paracet? Er det fordi jeg har Paracetamol-mangel?» Vi må stille de kritiske spørsmålene for å kunne ta gode helsevalg. Å oppsøke en biopat krever nettopp at pasienten tar selvansvar. Jeg hjelper dem til å ta tilbake makten over helsen sin. Ja, det krever en stor innsats av pasienten, og ofte er det mange unnskyldninger for å la være. Men for dem som klarer det, bringer det som oftest store endringer inn i livet, forteller Haug.

Hvis man virkelig forstår matens betydning for helsen vår, er det så mye håp, for hver dag er en ny mulighet til å gi kroppen bedre byggeklosser.

De første endringene kan merkes ganske raskt, mens de varige endringene tar lenger tid.
– Kroppen vår gjenskaper seg selv hver dag. En blodcelle gjenskaper seg selv cirka hvert andre døgn. Det er så raskt reparerbart, derfor merker de fleste forskjell allerede etter en uke når de endrer kosthold. Du blir ikke frisk av alvorlig sykdom innen en uke, det kan ta mange måneder, men du har startet på en endring. Kroppen trenger riktig næring for å heles og trenger å frigjøre energi som den bruker på andre ting.

– Et barn med ADHD bruker mye av sin energi på å være rasende, en person med depresjon bruker all energi på å være deprimert. Hvis man virkelig forstår matens betydning for helsen vår, er det så mye håp. For hver dag er en ny mulighet til å gi kroppen bedre byggeklosser. Gjennom maten du spiser, bestemmer du hva cellene dine skal bygges av.

Brobygging

Mange som kommer til Haug er sykere enn de selv forstår. Noen ganger er det ikke tid til å bruke et år på å endre kosthold, trene og sove bedre. Da er Haug aldri sen med å henvise videre til lege.
– Jeg elsker på mange måter leger og det som er tenkt å være legens oppgave, fordi jeg som biopat ikke jobber med symptombehandling og akuttmedisin. Jeg utelukker heller ikke legemidler som en vei til tilfrisking, men det er alltid mitt håp at ingen skal bli stående lenger på medisiner enn det som trengs. Jeg sender alltid pasientene videre til legen når jeg tror de er veldig syke, og jeg snakker alltid fastlegen opp. På samme måte som jeg gjør det, skulle jeg ønske at legene sendte pasientene til meg når det kommer til ernæring og kosttilskudd. Jeg opplever det som problematisk når legene gir råd om noe de ikke kan.

Mitt ønske er at legene skal forstå hva jeg kan hjelpe pasientene deres med. Alt jeg ønsker er å bygge en bro mellom det såkalt alternative og legevitenskapen.

Hva ønsker å du å formidle til legene?
– Jeg har bare lyst til å si: Kan vi ikke bare samarbeide? Jeg vil at legene skal vite at jeg forstår at det er vanskelig for dem å samarbeide med alternativbehandlere. For en alternativbehandler kan være hva som helst og alternativbegrepet blir for diffust. Det er derfor lett å forstå at det er vanskelig for legene å velge hvem de kan samarbeide med og hvorfor.

– Biopat er ikke en beskyttet tittel, så hva skal legene forholde seg til? Jeg ønsker å spørre legen: Hva må jeg gjøre for at du synes det er trygt å samarbeide med meg?
– Hadde jeg visst hva det var, skulle jeg gladelig tatt en ekstra eksamen eller møtt opp på intervju. Mitt ønske er at legene skal forstå hva jeg kan hjelpe pasientene deres med. Alt jeg ønsker er å bygge en bro mellom det såkalt alternative og legevitenskapen.

Ernæring er den lavest hengende frukten og er alfa og omega for god helse.

Ernæringens betydning

Riktig ernæring med ren, økologisk og råvarebasert kosthold er en av hjørnestenene i tilfriskning sett med en biopats øyne. 
Hvor avgjørende er ernæring i et menneskes liv?
– Det er alfa og omega. Ernæring er den lavest hengende frukten. Har vi feil ernæring, klarer vi ikke å få til alt det andre som skaper god helse som søvn, pust og trening.

Når det er summen av belastning som gjør oss syke, er det også summen av de gode valgene som kan gjøre oss friske.
– Hvis man virkelig tar innover seg den sannheten, er det så optimistisk, sier Renate Elida Haug.

Les mer fra Hemali

Kreft: – Vi må til årsak, i stedet går vi til symptomene
Om det fantes en mirakelpille for helsen, ville den inneholdt dette
Selvforsvar mot virus
Legene Ida og Annette: – Vi står i et skifte, nå ser vi at flere faktorer kan påvirke helsen.

– Annonse –

– Annonse –