fbpx
- Annonse -

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert på eksklusive tilbud og nyheter med nyhetsbrev fra Hemali.

Om det fantes en mirakelpille for helsen, ville den inneholdt dette

Om du kunne puttet det beste for helsen i én pille, ville den hatt tre ingredienser.

Den påstanden våger vi, for forskningen og dokumentasjonen er nå klar nok. Visst er vi ulike og visst er det mange veier til både Rom og god helse. Men noen motorveier har vi.

Matindustrien får oss hekta på prosessert mat slik en blir avhengig av dop.

GRAVEJOURNALIST MICHAEL MOSS, FORFATTER AV «HOOKED» OG «SALT, SUGAR, FAT»

Tre nøkler til bedre helse

Desto flere studier, jo mer kan god helse komprimeres til tre enkle faktorer:

 • Nok søvn
 • Periodisk faste
 • Mat laget fra bunnen av

Faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen og immunforsvaret. Siste tids forskning har vridd på påstanden om at «vi må spise ofte for å holde blodsukkeret oppe». At hyppige måltider er bra for helsen, er gårsdagens kunnskap. Dagens er at faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen generelt og immunforsvaret spesielt. Stikkord er renselse og cellefornyelse. Enkelt sagt finnes to typer innflammasjon: Den som brenner her og nå, og den som ulmer på lav grad. Den første merker du, den andre kan ulme gjennom tiår uten åpenbare symptomer. Om en slik stille betennelse blir kronisk, er det bakenforliggende årsak til de fleste moderne sykdommer og plager. Fra autoimmune sykdommer til kreft. Faste kan effektivt reversere lavgradsbetennelser.

Faste reparerer og fornyer cellene

Det er særlig Dr. Jason Fungs forskning som viser det: at faste er cellenes «ryddesjau». Fordi faste muliggjør at svekkede deler erstattes av friske.
Tenk deg cellen som en travel by, byen må effektivt kvitte seg med søppel, og bruke søppelet til gjenvinning av ny energi. Ved faste oppstår tilstanden «autofagi», gresk for selvspising. Cellene «spiser» komponenter i de cellene som av ulike grunner er svekket, og bruker disse som næring. Under faste forsøker systemet å spare energi, en løsning er å resirkulere immunceller som ikke er nødvendige, spesielt de som er skadet. Snakk om smart gjenbruk!

Mennesket har fastet gjennom tusener av år. I disse dager trenger vi enda mer å styrke immunforsvaret. Faste bidrar til det. Dr. Fung.

Kunnskap om fastens fordeler fikk et vendepunkt i 2016 da Yoshinori Ohsumi  ble tildelt Nobelprisen i fysiologi for sin forskning på autofagi. Når skadede celler erstattes av gode, styrkes immunforsvaret. Blant annet ved å generere antioksidanter. Faste bidrar også til kroppens renselse av bakterier, mikrober, virus og parasitter. Enda mer: Langvarig faste styrker  immunsystemet ved å revitalisere stamceller – fra sovende til  tilstand av selvfornyelse.Lege Stig Bruset: – Jeg faster 14 timer hver dag.

Faste bidrar til

 • Renselse og fornyelse av celler
 • Avgiftning
 • Fettforbrenning
 • Bedrer insulinfølsomheten, kan reversere og behandle diabetes 2
 • Senke nivået av hvite blodlegemer, som igjen utløser stamcellebasert regenerering av nye immunsystemceller
 • Ketoner som frigjøres forbedrer kognitiv funskjon og forebygger degenerative tilstander som demens og Alzheimer
 • Senker nivåene av IGF-1, et vekstfaktorhormon knyttet til aldring, svulstprogresjon og kreftrisiko

Dr. Takayuki Teruya: Kaloribegrensning og faste forlenger levetiden hos dyr, men prosessen har til nå vært et mysterium.

Mennesket hadde ikke overlevd som art uten å være tilpasset perioder uten mat. Vi er mer tilpasset matpauser enn hyppige måltider. Innerst inne visste vi det kanskje fra før? At vi historisk er mer tilpasset lange matpauser enn hyppige måltider. Genetisk er vi nærmest identisk med steinaldermennesket, og byttet den gang var neppe klart for servering hver tredje time. Mennesket hadde ikke overlevd som art uten å være tilpasset perioder uten mat. Det er ikke bare cellene som gjør lurt i en ryddesjau. Vi bør sjaue litt i rådet om «frokost er viktigste måltid», og «spis ofte for å holde blodsukkeret oppe».

Ultraprosessert mat

Hva er galt med ultraprosessert mat? Særlig to ting: Med kyniske metoder er den skapt for at du skal overspise. Og slik ikke-mat gir lite næring. Hvor gøy er det når reklamen for Smash sier at du ikke kan åpne posen uten å tømme den? Dritgøy for produsenten, null gøy for helsa. I sine to siste bøker graver journalisten Michael Moss i matindustriens metoder, det er skrekkelig lesning. Ikke-matens kombinasjon av salt, sukker og fett er at den overstyrer våre biologiske signaler om sult og metthet. Hvor lenge spiser du slik mat før vanene og preferansene dine er endret og det kjennes umulig å snu? Da har produsentene fått det som de ønsker.

Tips om faste

 • For å oppnå autofagi, en stor fordel ved fasting, bør du faste i minst 16 timer.
 • Spis innenfor «vinduer» av åtte timer. For eksempel ved å la frokost bli til lunsj.
 • Vanligvis anbefales vitaminer og mineraler under faste, men noe kosttilskudd hemmer autofagi. Viktigst er kolostrum, glutamin, metylfolat og vitamin B12.
 • Noen kosttilskudd og næringsstoffer kan aktivere autofagi, disse er:
  berberine, grønn te, granateple-pulver, økologisk kamille-te.
 • Regenerering kan økes ytterligere ved styrketrening om morgenen før du bryter fasten. Fordi du i løpet av fasteperioden øker veksthormon-nivået voldsomt, om lag med 300%.

Tips om ultraprossesert mat

 • Første bud: Begrens innkjøpet av ultraprossesert mat, den er skapt for overspising
 • Andre bud: Lag maten selv, det finnes nå et hav av gode blogger og bøker med oppskrifter. Bedre for deg, bedre for kloden.

Referanser

Les mer fra hemali

Få i deg dette for optimalt immunforsvar.
Selvforsvar mot virus.
Hva er sunn mat, egentlig?
Periodisk faste, virker det?

- Annonse -

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Som uvaksinert mistet Marian jobben. Ingen støtte fra NAV fordi «du kunne ha vaksinert deg.

–Systemet gir en falsk trygghet om at det skal redde deg. Men redningen forutsetter at du gjør som du blir fortalt, ellers er ikke systemet der for deg, sier oppsagte Marian Jenssen (55).

Legemiddelindustrien finansierer kontrollorganer som skal regulere den.

Vi forventer at de som godkjenner og regulerer legemidler gir objektive vurderinger. Men har de tilstrekkelig uavhengighet fra selskapene de er ment å regulere?

Massiv motstand fra folket, likevel fornyer EU det digitale koronapasset

Etter forslag fra EU-kommisjonen, stemte Europaparlamentet nylig for å fornye EUs digitale Covid-sertifikat for ett år til.

Les mer om ...

Som uvaksinert mistet Marian jobben. Ingen støtte fra NAV fordi «du kunne ha vaksinert deg.

–Systemet gir en falsk trygghet om at det skal redde deg. Men redningen forutsetter at du gjør som du blir fortalt, ellers er ikke systemet der for deg, sier oppsagte Marian Jenssen (55).

Legemiddelindustrien finansierer kontrollorganer som skal regulere den.

Vi forventer at de som godkjenner og regulerer legemidler gir objektive vurderinger. Men har de tilstrekkelig uavhengighet fra selskapene de er ment å regulere?

Massiv motstand fra folket, likevel fornyer EU det digitale koronapasset

Etter forslag fra EU-kommisjonen, stemte Europaparlamentet nylig for å fornye EUs digitale Covid-sertifikat for ett år til.

Dr. immunolog Charlotte Haug: – Mange ubesvarte spørsmål

Hemali traff Dr. Charlotte Haug i Italia nylig, her er et sammendrag av videointervjuet vi gjorde med henne.

Om erstatning etter skade som følge av bivirkninger etter koronavaksinasjon.

Den som har deltatt i vaksinedugnaden, skal ikke stå alene. Staten er ansvarlig for økonomisk tap som noen påføres ved skade som følge av bivirkning etter vaksinasjon.