Søk
Close this search box.

Candida: Derfor er det lurt å fermentere!

To glasskrukker med fermentert mat

Fermentert mat og drikke gjør tarmen godt. Og kan hjelpe mot Candida.

Helene Sundby er ernæringsterapeut
Helene Sundby

Mange forbinder sopp med noe negativt. Men vi har en mikroverden av bakterier og gjærsopper i og på oss, med livsviktige funksjoner. Mikroorganismer som bakterier/gjær har en sentral plass.
Candida kan vokse seg ut av balanse. Soppen Candida Albicans forekommer naturlig i tarmen, men ved ubalanser kan Candida vokse og skape problemer. Det samme gjelder annen sopp som forekommer naturlig i kroppen. Når det er ubalanse i tarmens mikroorganismer, kaller vi det dysbiose.

Symptomer på for mye Candida kan være

  • løs/hard mage, ubehag, gassdannelse
  • kvalme
  • dårlig apetitt
  • kløe i endetarmen
  • tretthet, «tåkehode», konsentrasjonsproblemer
  • humørsvingninger, nedstemthet
  • søtsug, sug etter melk og gjærbakst

Med andre ord: symptomene er komplekse!

Om du du har candidaovervekst eller ikke, så er fermentert mat og drikke et ledd i balansering av tarmen. Fermenterte grønnsaker er et fint sted å starte. Da kan du unngå dysbiose, og bidra til å gjenopprette eventuelle ubalanser. Kjenn etter hvordan kroppen reagerer. Det kan være lurt å vente med fermentert drikke med tilsatt sukker fordi sukker kan fremme ubalanser.
Ved overvekst av Candida og dysbiose trenger du livsstilsendringer, å tilføye litt fermentert er ikke nok. Men fermentert mat og drikke er gode vaner som kan hjelpe.

-Annonse-

Fermentert mot Candida

Om du har Candida, anbefaler jeg å kontakte fagfolk som kan hjelpe deg. Noen lykkes med å gjenopprette ubalanser på egenhånd, andre trenger strengere regime.
Altså: Inkluder gjerne fermentert mat og drikke i kostholdet, og bli kjent med kroppens reaksjoner. Den gir oss stadig hint som vi overser. Vi er forskjellige, noe som fungerer for deg, er ikke gitt at fungerer for meg.

Er nysgjerrig på fermentert mat og drikke? Lære mer? Du kan sjekke kursoversikten min her:  Eller se her hvordan du kan få kurset til der du bor.

Les mer fra hemali

Hva er sunn mat, egentlig?
Trene mer og spise mindre for vektnedgang? Tja, bildet bør nyanseres.
Matavhengig? Sukkeravhengig? Ta testen.

– Annonse –

– Annonse –