Søk
Close this search box.

Det som virker, det virker

kvinne smiler og ser i kamera, hun har brunt, bakovergredd hår, i bakgrunnen et skrivebord og en dataskjerm

Det er verdensdagen for psykisk helse. Er vi snart der at vi kan stryke begrepet “alternativ medisin” og heller kalle det helhetlig medisin? Det var helheten som fikk meg på beina.

Årets tema er #lagplass. Det er selvfølgelig viktig. Men jeg vil vie dagen til helheten. Til å løfte et betent og misforstått begrep: Det alternative.

Ingen går igjennom livet uten at det røsker i fortøyningene. I mitt liv har det til tider vært storm. Det setter spor i en kropp og et sinn.

Ingen av dem har skrevet ut medisiner. Jeg er like fullt friskere enn noen gang.

-Annonse-

I ring hos psykologen

Hos psykologen gikk jeg etterhvert i ring. På legekontoret ble jeg ofte møtt med skuldertrekninger.

Men hos det såkalt alternative har jeg funnet hjelpen. Under vekten av varsomme hender hos en kraniosakralterapeut fant kroppen min tilbake til parasympatikus.

I hypnose kom jeg til dypere lag og innsikt.

Hos en “alternativ” massasjeterapeut ble jeg trygg i kroppen min igjen. Og godt gift etterhvert, men dét er en annen historie.

Med hjelp fra kinesisk medisin fikk jeg flyt i systemet.

Hos en biopat – eller “biopaten min”, som jeg kaller henne etter mange år – fikk jeg fordøyelsen, og med den resten av kroppen, på rett kjøl.

Under kyndige hender hos en magemassør løsnet traumer fra barndommen.

Ingen av dem har skrevet ut medisiner. Jeg er like fullt friskere enn noen gang.

Det “alternative” ble min redning

Til alle dem som har sett hele meg kan jeg bare si takk. Uten det alternative hadde jeg ikke vært der jeg er og den jeg er i dag. Sammen med åpenhet har det alternative vært min redning.

Er vi snart der at vi heller enn alternativ kan kalle det opprinnelig og helhetlig medisin?
Er vi snart der at vi kan fjerne byrden av moms som ble lagt på disse menneskenes skuldre midt i en allerede krevende tid?
Er vi snart der at vi kan anerkjenne det alternative?

Fordi: Det som virker, det virker.

Nylig giftet jeg meg med terapeuten min, men det er en annen historie…

Bønn, av Stig Mehren:

Vi ber ikke om utskrifter

forklaringer, diagnoser, prosedyrer

Vi ber ikke engang om overbevisninger

Vi ber om å bli sett av en annen

Vi ber om et ansikt


Registrerte behandlere halvert siden januar 2021

NAFKAMs siste måling viser at nesten fire av ti bruker en eller flere typer alternativ behandling. De aller fleste sier seg fornøyd.

NAFKAM står for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin.
Da momsplikten ble innført i januar 2021, sto litt over 4.000 frivillig oppført i det offentlige utøverregisteret.
Ett år etter var antallet redusert med 725.
En nedgang på 18 prosent, altså, og utviklingen fortsatte:
I oktober 2022 hadde antallet sunket med ytterligere 520.
I dag er antallet redusert til 2005 registrerte, altså en halvering siden momsplikten ble innført.

Antall registrerte, alternative behandlere er halvert etter at momsplikten ble innført i 2021.

Seniorforsker Agnete Kristoffersen ved NAFKAM om alternativ medisin:


– Menn og kvinner oppfører seg ganske ulikt når de har helseproblemer, de bruker ulike behandlinger og for ulike grunner. Det vi har sett foreløpig er at menn går for fysikalske behandlinger, som naprapatiakupunktur og massasje. Det gjør kvinner og, men de velger også blant annet coachinghomøopati og urteterapi, sier hun i denne artikkelen i NAFKAM om kommende studie om alternativ behandling blant menn med kreft.

Agnete Kristoffersen seniorforsker
Agnete Kristoffersen forsker på alternativ medisin

Siste fra Hemali

– Klimamelk er avfettet melk fra dyr som er blitt tuklet med.
Karl-Erik vil hjelpe de vaksineskadde der myndighetene svikter.
Hemali spurte sykehuset om vaksineskadde Maria (25), endelig fikk vi et slags svar.
Sant og usant om kolesterol og hjertesykdom.

– Annonse –

– Annonse –

5 kommentarer

 1. Nå blir jeg vel upopulær? Da jeg hadde voldsomme smerter i magen, og blod fra tarmen, mente min fastlege at det var hemoroider. Jeg fikk etter to timer hos fastlegen som tviholdt på sin diagnose, time hos homøopat. Hun skrev ut noen gjennomsiktige små korn, og ga meg beskjed om at jeg måtte være tålmodig. Vel, det er jeg ikke. Tilbake til fastlegen da dette ikke fungerte. Jeg krevet at han skulle sørge for en time på sykehuset. Colonskopi. Du har kreft i tarmen. En stor svulst. Hva om jeg var en dåre, som jeg ofte nå om dagen omtaler folk? Jeg kom i siste liten til utredning. Og selv om kirurgen ga meg den gang 5 år lever jeg fremdeles etter 30 år. Som sagt jeg er ingen dåre. Kommentar anyone?

 2. Kjenner jeg blir UFATTELIG PROVOSERT av slike innlegg og historier… hvis det alternative er så forbanna bra, trenger vi i det hele tatt leger/psykologer/terapeuter???

  Alternativt; for all del, fritt valg!
  Men; da har du ikke vært PSYKSJUK!!

 3. Interessant innlegg og takk som deler Guro. Tema som dessverre er altfor undertrykt av helseindustrien i et land av konformitet som tilsynelatende tror at kjemikaler, hodepinetabletter, coca cola, vaksiner og grandiosa er veien til lykke og “naturlig” helse, så lenge de kompenserer med en skitur med en appelsin i lomma på søndager.

  At noen kan bli “uffattelig provosert” som Elisabeth her av at noen deler om naturlig helhetlig helse, er virkelig synd og vanskelig å forstå.

  Dessverre er det tilsynelatende mange som er av den oppfatning (som Elisabeth her) at isolert, kjemikalsk, kirurgisk tilnærming på helse, er den “eneste måten”. Denne oppfatningen er vi tilsynelatende “hjernevasket” med siden fødsel, og ble tilsynelatende introdusert i legeindustrien i 1910 gjennom Flexner Rapporten og ytterligere gjennom Rockefeller involveringen i Norge i 1930. Rockefeller medisinen er ikke akkurat kjent for å være naturlig og helhetlig. Er ikke langt unna et slagord “behandle symptom, ikke årsak”. Mens helhetlig tilnærming er “behandle årsak, ikke isolert symptom”.

  Før den tid, var tilsynelatende det Guro skriver om, det naturlige valget som faktisk gjorde folk friske nok til å ikke måtte bestille en ny legetime. Den nye medisin betyr ikke alltid bedre, men det betyr nok tilsynelatende mer penger, mer kontroll, mer varig brukere fremfor å løse roten i problemstillingen. Jeg tror det værste er at mange er så vant med å ha problemer, være syk, gå til legen igjen…og igjen, få tabletter som skaper bivirkninger, som igjen gir mer legebsøk, at de tror det er “sånn det skal være”. Og stiller ikke spørsmål ved sukkerinntak, vaksiner, latskap, prosessert mat, hydrerte kropper, blokkerte lymfer, metaller fra ting som deo m.m.

  Elisabeth, det kan virke som du har hodet litt nede i sanden når det kommer til helsen, og du burde skamme deg for å være så aggressiv og uhøflig.

  Helse ER helhetlig. Kroppen ER naturlig. Hva er da rart med naturlige helhetlige løsninger? Kroppen er nå ikke isolerte frakoblede deler hvor du skulle tro å bli frisk av å “lappe over litt her og der”, og “hente piller på apoteket hver måned”.
  Så ja, det naturlige (alternative) er så forbanna bra Elisabeth. Problemet er nok mer at du ikke har helhjertet forsøkt, og kanskje ikke helt forstår konseptet om helhetlig helse.

  Usikker på hva som menes med “psyksjuk”. Mulig det er en spontan, selv-diagnostisert betegnelse på psykisk problem? Med litt research, kanskje du kan få mer forståelse om at kroppen henger sammen (de fleste kropper hvertfall:), og som du og mange tilsynelatende tror… du ikke får bedre hud av å slenge på kjemikaler på huden, du får ikke bedre tenner av å slenge på fluor på tennene, du får ikke sunnere hår av å boble det ihjel med enda fler kjemikaler, du får ikke bedre helse av å ta en c vitamin pille. Men du får bedre kvalitet av helhetlig og naturlig livsstil og behandlinger. Mer logikk skal du nok lete lenge etter.

  Og hvis du virkelig vil bli kvitt denne “psyksjuken” Elisabeth, et godt råd…slutt å konsumer drit og unaturlige ting. Gjør magen din glad. Ta kald dusj hver morgen, erstatt kaffen med frukt og vann med himalaya salt, lukk munnen når du puster, og beveg deg litt i 5 minutter om morgenen. Det vil forandre livet ditt både fysisk OG mentalt…garantert. Men “ting kan jo ikke være så lett og naturlig”, tror kanskje mange, men jo det kan faktisk det! Om ikke en endelig løsning, er det en god start. Kombiner med litt akkupunktur, røsk opp litt i lymfene og metallene du har i kroppen fra ernæring og kjemikalske produkter, så vil det nok føles bedre enn en diagnose fra en psykolog.

  Dessverre tror nok mange som Elisabeth at de må ta “psykisk pille” for psykiske problemer, eller sprøyte med kjemikaler for å ikke bli syk, eller “unngå å smitte andre”. Det ressonerer lite med alminnelig logikk.

  Det er ikke alltid tilfelle at “psykiske problemer” er fra hodet, men ofte fra resten av kroppen som tarm, ryggrad m.m. En helhetlig tilnærming / behandling som Guro viser til i artikkelen, vil være eneste måte å forstå dette på. Ikke fordi det er noe feil nødvendigvis, men fordi du nok konsumerer mentalt og fysisk drit, har blokkeringer som reduserer tilførsel av oksygen og blod til hodet m.m.

  Jeg tror litt av poenget her med innlegget, er at din “psyksjuk” selverklærende diagnose, forårsakes som regel av en kombinasjon av mindre optimal mat / drikke, manglende oksygen inntak, manglende mineralisert hydrering, blokkeringer i nakke rygg etc, konsumering av typiske daglige nrk propaganda, over-konsumering av sosiale media, over-konsumering av sukker, over-konsumering av fluor, (sies å opprinnelig være giftstoff som blokkerer pinealen) m.m.. Sier seg selv at dette kan skape ubalanse i din helhetlige helse, kanskje også grunn for “Psyksjuke”.

  Feks deler av seratonin stammer fra din kjære mage, som igjen også påvirker hvordan du føler deg. For ikke å nevne alt det andre som er litt av poenget med innlegget her. Din helhetlige livsstil og tilnærming dikterer hvordan du ser ut, hvordan du føler deg, hvor mye syk du er, hvor mye vondt du har. Råd du nok vil høre mindre om ved legebesøk.

  Hvordan du puster er også interessant. Ja Elisabeth du er jo sikkert fullt klar over at nesepusting gir mer overskudd, økt oksygenopptak som igjen roer kroppen, som igjen fører til at du føler deg bedre og reduserer snorking over tid, som gir bedre dypsøvn, som igjen restituerer kroppen bedre, og IGJEN får deg til å føle deg enda bedre, ergo kanskje mindre “psyksjuke”. Munnen er faktisk ikke designet for å den vanlige pustingen, nese er.
  Tett nese er ikke alltid noe du har eller ikke har, men resultat av naturlig, helhetlig tilnærming. Hvorfor skriver jeg dette??
  Ja gå til legen med pusteproblem, da får du vel en maskin, en “pust eller sov bedre pille”, eller en ukjent diagnose som desverre mange gjør. Problemet blir ikke løst. Som de færreste vet, sies det og innrømmet, av Helsenorge, at en lege får refusjon kun ved å stille diagnose. Som igjen medfører statistisk 1 eller 2 av 4 er feildiagnostisert ifølge tidligere innlegg. Er ikke det litt rart?

  Takk Guro og Hemali som deler, og for jobben dere gjør!

 4. Det er fint Guro fant sin vei. Det er viktig å stå på og lytte til egen intuisjon.

  Iatropogenisk skade og død er et begrep.

  Wikipedia: Iatrogen er et begrep som betyr respons på medisinsk behandling. Begrepet brukes i hovedsak når medisinsk behandling har forårsaket skader på helsen og er vanligvis oppfattet som negativt. Iatrogen sykdom er betegnelser for sykdomsbilder og -tilstander som skyldes medisinsk behandling.

  Det finnes en rekke medikamenter, som utskrives av leger, som kan gjøre sykdomstilstand verre, eller skape nye sykdomstilstander, både fysisk og psykisk. Fluoroquinolones er et eksempel på en klasse antibiotikum som kan føre til selvmord på kort tid, og en rekke andre negative bivirkninger. Dette kan man undersøke selv nærmere på internett. Selv sterke menn innad i millitæret kan destrueres av slik medisin.

  Vil man lære mer kan man søke på “Cipro and Gulf War Syndrome”.

  Hal skrev et godt innlegg.

  Elisabeth kjenner vi ikke, og vi kjenner ikke hennes historie, tilstand m.m.

  De fleste er oppflasket på blind tillit til helsevesenet, og det finnes mye god kompetanse der, men også mye dårlig, spesielt om du har et mer komplisert sykdomsbilde, og kanskje et krevende sykdomsbilde. Fysisk skade og sykdom er en ting. Psykisk sykdom er langt verre, fordi da går det på selvet og dine kognitive fakulteter, og din evne til å fungere i hverdagen, og sosiale relasjoner.

  Det er ikke uvanlig å være emosjonsstyrt, paranoid, agressiv, selvdestruktiv, apatisk m.m. når man lider av psykisk sykdom. Det finnes mange ulike typer psykisk sykdom, men fellesstrekket ved slike lidelser er at man avviker fra den naturlige balanse.

  Ofte kan man heller ikke direkte se det på en person at vedkommende sliter. Og det er ikke nødvendigvis slik at den psykisk syke evner å artikulere hvilke problemer vedkommende har på en god måte, eller kanskje ikke i det hele tatt.

  Oppførselen til vedkommende, både på nett og i virkeligheten kan fremtone seg på en måte som gjør at andre mennesker ønsker å ta avstand, når det er nettopp støtte, forståelse og hjelp som er nødvendig for at vedkommende skal komme så mye tilbake til en normalisert tilstand som mulig.

  I verste fall eskalerer det, og ordensmakten involveres, og psykiatri involveres, og så dopes personen ytterligere ned, iblant med ødeleggelse av både helse og liv. Vi har rett og slett ikke et fungerende apparat for å hjelpe enkeltindivider på en adekvat måte.

  Og alle kan på et eller flere tidspunkt i sitt liv oppleve at det rakner, det kan være overgrep, traumer, medisiner, rus etc. Alle har sin historie.

  I møte med andre mennesker er det viktig å innse at ens egen virkelighetsoppfatning og realitetsorientering potensielt sett kan være utilstrekkelig for å forstå andres situasjon.

  Før man kan forstå, må man lytte. Man må også være ydmyk nok til å skjønne at i visse situasjonet strekker ikke ens egen kompetanse til.

  Hal forsøker å hjelpe godt, og kan mye riktig. Om det hjelper Elisabeth er vanskelig å si.

  Noen mennesker er ressurssterke og klarer å komme seg ut av en dump, mens andre går til grunne. Det er uansett viktig å ikke legge stein til byrden.

  Vi har store systemiske problemet i vårt samfunn, hvor både kompetansemangel, ressursmangel og å leve i strid med vår naturlige biologi skaper store problemer.

  Politikerene kunne løst mye, vi har nok midler, men de velger å la humla suse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *