Søk
Close this search box.

Påstander og fakta om kolesterol og hjertesykdom

medikamenter ved høyt kolesterol

De fleste leger anbefaler å ha lave verdier av kolesterol i blodet. Men det finnes også vitenskapelig forskning som tilsier noe annet. Her er påstander og fakta om kolesterol.

Av lege Bjørn Øverbye, først publisert på hans blogg.

Påstand: Høyt kolesterol gir risiko for hjerte- og karsykdommer (HKS).

Fakta: 12. april 1945 initierte president Franklin D. Roosevelt den såkalte Farmingham Heart Study (FHS). Alle voksne innbyggere i gruvebyen Farmingham skulle følges opp med hensyn til hjertehelse for årtier fremover.

I 1948 kom de første resultatene. De viste at personer med lave verdier av kolesterol hadde lavere forekomst av hjerte- og karsykdom. Siden da har det blitt skrevet over 1000 avhandlinger om emnet, hvorav alle er enige om at høye verdier av kolesterol er en hovedårsak til HKS.

-Annonse-

Parallelt med denne noe ensidige forskningen begynte andre forskere å se på det totale bildet. En av disse var den norske helseministeren Torbjørn Mork. I en forelesning for medisinstudentene  i Oslo i 1970 formulerte han en mer komplett forklaring på HKS. Denne tok hensyn til forhold som stress, høyt kolesterol, arv, høyt blodtrykk, høyt blodsukker, fedme, inaktivitet og sigarettrøyking.

I en stor koreansk undersøkelse fra 2101 der 12.740 personer i aldersgruppen 40-69 år ble fulgt opp i 15 år, lød konklusjonen: Personer med totalkolesterol under 4,1 og de med verdier over 6,2 hadde begge forhøyet risiko for å dø av HKS.


Visste du at:

 • Kolesterol har så mange grunnleggende funksjoner at kroppen har sørget for et solid sikkerhetssystem for å sikre tilgang. Her tar ikke kroppen noen sjanser!
 • De fleste vev har et system for opptak av kolesterolrike partikler fra blodet.
 • Cellene lager til og med et ekstra apparat i “reserve” sånn at de kjapt kan øke opptaket om situasjonen endrer seg.

PåstandGunstig at totalkolesterolet er under 5.0 enheter

Fakta: En større koreansk undersøkelse av i alt 12.8 millioner personer viste følgende interessante data: Den laveste dødsrisiko var hos personer med total kolesterol som lå mellom 5.4-6.4 For personer med totalkolesterol lavere enn 5.4, økte dødsrisiko jo lavere verdiene var. Ved 3.0 var risiko for død økt til det dobbelte i forhold til dem med lavest dødelighet.

For totalkolesterol verdier over 6.4, økte dødeligheten. Forskerne bak rapporten konkluderte med at
”totalkolesterolverdier under 5.4 er ikke nødvendigvis forbundet med god helse”.

En rekke undersøkelser konkluderer at totalkolesterol er uegnet som indikator for hjertesykdom.

Påstand: Å senke kolesterolet med medikamenter gir mindre arteriosklerose og HKS

Fakta: 16 store undersøkelser viste at det ikke var reduksjon av åreforkalkning i kransarteriene rundt hjertet når man senket totalkolesterol med statiner. Kun én undersøkelse viste bedre hjertehelse ved lavere totalkolesterol og det var hos personer som trente regelmessig.

Ved gjennomgang av en rekke undersøkelser som har studert forholdet mellom HKS og totalkolesterol, var konklusjonen at totalkolesterol er uegnet som indikator for HKS.


Ernæringsbiolog Marit Kolby om mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen.


Påstand: En fordel å ha lave verdier av LDL, det ”dårlige kolesterolet”

Fakta: LDL- kolesterol (Low Density Lipoprotein) er ikke en spesiell type kolesterol. Det er helt vanlig kolesterol som transporteres av et transportprotein kjent som lipoproteiner med en lav vekt (Low Density). Derav navnet LDL-kolesterol.

LDL-kolesterol er et viktig betennelsesdempende stoff kroppen bruker for å redusere betennelser i blodårene, forhindre kreft og bekjempe infeksjonssykdommer.

LDL-kolesterol er en nødvendig antioksidant

LDL-kolesterol er derfor en nødvendig antioksidant og høye verdier signaliserer at noe er galt i kroppen. Man kurerer derfor ikke selve sykdommen i blodårene ved å senke LDL-kolesterolet kunstig ved bruk av statiner.

en undersøkelse viste det seg at personer med lave verdier av LDL-kolesterol hadde høyere dødelighet enn dem med høyere verdier.

Påstand: Man lever lenger om man har lave verdier av LDL-kolesterol

Fakta: Dette er ikke uten videre korrekt. I en  større undersøkelse som omfattet 68.000 eldre viste det seg at eldre personer med høye verdier av LDL-kolesterol lever lenger enn dem med lave verdier. En rimelig forklaring er at kolesterol som transporteres som LDL brukes til produksjon av en rekke nødvendige stoffer i kroppen:

 • vitamin D
 • kjønnshormoner
 • stresshormoner
 • vedlikehold av cellemembranene
 • nødvendig for å vedlikeholde nervevev i hjernen, ryggmarg og perifere nerver


Lave verdier  av LDL-kolesterol vil derfor gi sviktende produksjon og forkortet levetid.

Hva skal man tro? Her er en konklusjon fra den svenske kolesterolforskeren Dr. Uffe Ravnskov og medarbeidere. De har studert kolesterol og HKS gjennom mange år :

Ideen at høyt kolesterol skal fremkalle HKS er umulig å bevise siden de med lave verdier har like mye åreforkalkning som dem med høye verdier. Deres risiko for å utvikle HKS er enten lik eller høyere. Kolesterolhypotesen har blitt holdt i live i mange tiår av utredninger basert på misledende statistikker og utelukkelse av utredningen som ikke har bekreftet resultatene og ved å ignorere undersøkelser som motsier resultatene.”

Dr. med. Uffe Ravnskov har samlet forskning i boka Kolesterol Myten. En engelsk versjon kan nedlastes gratis. Boken tar for seg alle sider ved kolesterolspørsmålet.

NB! De med hjerte- og karsykdom som bruker kolesterolsenkende medisiner må følge legens råd. Er man ellers frisk, men får statiner som såkalt ”forebyggende behandling” for å forhindre HKS, bør man heller i samråd med lege prøve å løse problemet ved å senke kolesterol gjennom kosthold, bruk av kolesterolsenkende naturstoffer, vektreduksjon og mosjon. Kolesterolverdiene vil da etter noen måneder stabilisere seg på et optimalt nivå for kjønn og alder; med mindre man har arvelige høyt kolesterol.


Legene Sofie og Erik Hexeberg kom i 2022 med boken Nytt blikk på kolesterol; er vi blitt lurt?

Boken forklarer hvorfor høyt kolesterol ikke er farlig for alle og hvordan forskning kan lyve. Høyt totalkolesterolnivå fører ikke nødvendigvis til tette blodårer, viser forfatterne. De er leger med doktorgrad og lang erfaring med hjertepasienter.

Det er bare en del av det «dårlige» kolesterolet som er skadelig, og det måles ikke ved vanlige kolesteroltester hos fastlegen. Boken stiller spørsmål ved sammenhengen mellom fet mat, høyt kolesterol og tette blodårer. Sykdomsårsaken må være mer kompleks enn det som er den gjengse oppfatningen på legekontorene og hos helsemyndighetene, viser forfatterne. 
Hør indremedisiner Erik Hexeberg i Hemalipodden:
– Mine kollegers organisasjoner hindrer fri forskning og informasjon.


De store kolesterolpartiklene er ikke koblet mot sykdom, og det er disse som øker når vi øker inntaket av mettet fett fra naturlige kilder som for eksempel smør, som er ofte brukt i intervensjoner. Ernæringsbiolog Marit Kolby.


Mer fra Hemali om temaet

Lege: – På tide å bytte ut kolesterol med blodsukker som årsak til hjerte- og karsykdom?
Lege: – Lavt kolesterolnivå forverrer covid-19 og andre virussykdommer
Skyhøyt kolesterol, men Jon-Magnus ble ikke redd, for han visste grunnen.
Professor: – Mettet fett er ikke farlig.

– Annonse –

– Annonse –

3 kommentarer

 1. Jeg driter faktisk i hva legene sier om dette. Min kropp, mitt valg.

  Anbefaler jeg det samme for andre? Nei, det kan jeg ikke gjøre. Men jeg føler meg bra av å gjøre min egen greie så langt, og har tenkt å fortsette å eksperimentere med fullfett produkter, og sparke ut sukkeret i stedet.

  Kolesterolet gidder jeg ikke sjekke engang. Det bekymrer meg ikke i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *