Lavt stoffskifte er en autoimmun sykdom

to kvinner smiler ved siden av hverandre, park i bakgrunnen, den ene med mørkt, den andre med lyst hår

Helén (til høyre) hadde tåke i hodet og smerter i kroppen. Lite visste hun at det er klassiske symptomer på et stoffskifte i ubalanse som følge av sykdommen Hashimoto.

Lavt stoffskifte: – Jeg visste heller ikke at lavt stoffskifte er en autoimmun sykdom. 95-98 prosent av dem som har lavt stoffskifte har Hashimoto. Da er skjoldkjertelen betent, og det går utover hele systemet, sier Helén Oulie Fuhr.
Legen konkluderte at Helén har lavt stoffskifte, men enda viktigere: Han målte antistoffer i blodet hennes, noe de færreste leger gjør i forbindelse med stoffskifteproblematikk, erfarer ernæringsterapeutene Helén og Nina Husø.

Jeg forstod ikke at gluten og stress påvirker meg.

Lavt stoffskifte og matintoleranser


Til sammen vet de to det meste som er verdt å vite om et stoffskifte i ubalanse og alle følgene av det. Ernæringsterapeutene holder nettkurs om stoffskifteproblematikk.
– Om ikke stoffskiftesykdom behandles, kan det gi en helseproblemer. Mange er uføre fordi de har vært syke i flere tiår. Medisin er nødvendig, men mange orker likevel lite.

– På kursene viser vi alle de tiltak innen livsstil som ofte hjelper, men kursdeltakerne må gjøre jobben selv. Mange har matintoleranser og nedsatt fordøyelse, kostendringer demper som regel inflammasjon. Men også blodsukkeret, stress og søvn påvirker inflammasjon, sier Helén og Nina.

-Annonse-

Heléns sykdom ble trolig trigget av matintoleranser og stress.
– På medisiner følte jeg meg bedre i en periode, men alt kom tilbake. Jeg forstod ikke at gluten og stress påvirker meg. Jeg lå på sofaen i ett år, orket ikke noe inntil en lege evnet å se hele bildet. Han lært meg om kost og stress.

Ingen kur, men tiltak kan hjelpe

– Det finnes ingen kur mot autoimmun sykdom, men du kan få immunsystemet i balanse slik at betennelser roer seg. Livet skjer, det må en ta hensyn til for alltid. Du kan føle deg frisk, men sykdommen er der. Vi lærer kursdeltakerne å lytte til kroppen og ta hensyn, den roper stadig at vi skal sette på bremsen, men vi overstyrer den. Om vi som små lærte å sette grenser, så hadde vi kanskje sluppet mye sykdom, sier Nina. Selv har hun diabetes type 1, som også er en autoimmun sykdom.

– Du merker ikke nødvendigvis at skjoldkjertelen er betent, og hvis legen ikke måler antistoffer, så kan du gå i årevis uten å vite det. Stille betennelser kan gjøre deg sliten og deprimert, så blir du gjerne tilbudt antidepressiva i stedet for å få kunnskap om kost og livsstil. Det kan ta år fra betennelsen starter til du merker den, og på blodprøver for stoffskiftet vises det ikke før det har gått langt. Prøvene kan ligge innenfor referanseområde lenge selv om du ikke er frisk. Noen opplever å havne langt utenfor referanseområdet før de får tilbud om medisin, sier Nina.

Symptomer på stoffskifte i ubalanse/Hashimoto

 • Utmattet, trøtt
 • Hjernetåke, dårlig konsentrasjon
 • Smerter
 • «Tørr» i kroppen
 • Kald, fryser
 • Dårlig fordøyelse
 • Forstyrret vekt og blodsukker
 • Matintoleranser
 • Lekk tarm

Mange med lavt stoffskifte har lekk tarm som følge av inflammasjon.
– Og mange med lekk tarm har «lekk hjerne», sier Helén.
– Cellene i tarmbarrieren er de samme som i hjernebarrieren. Antistoffene (anti-TPO) kan feste seg på lillehjernen, det kan forstyrre balansen spesielt og hjernens funksjon generelt, sier Helén.

Dr. Datis Kharrazian om stoffskiftesykdom som først blir oppdaget i hjernen:
– Den hadde blitt definert som en hjernesykdom.

Medisinering er en balansekunst

Medisinering av lavt stoffskifte er en hårfin balansekunst.
– Stoffskiftehormonene kan «lekke» fordi celler i kjertelen er ødelagt av immunforsvaret, da kan stoffskiftet i en periode bli for høyt. Det kan svinge mellom normalt, høyt og lavt. Å måle antistoffer mot skjoldkjertelen, anti TPO, eller anti-TG, vil gi deg et svar på om du har en autoimmun sykdom og ødeleggelse av kjertelen. Fra angrepet på kjertelen starter til stoffskiftet blir så lavt at det synes på blodprøver, kan det ta inntil syv år. Noen leger mener dessverre at slike målinger ikke er nødvendig, sier Helén.

Inflammasjon går ned etter endringer i livsstil og kosthold, erfarer de to etter tre år med kurs. De har sett mye dårlig behandling av stoffskiftesykdom.
– For eksempel måling av TSH, som gjøres for å få diagnosen lavt stoffskifte. Referanseverdien er fra 0,2 til 4 (Fürst), men vi har sett noen ha over 40, likevel har legen vært tilbakeholden med å gi stoffskiftemedisin, sier Helén.

Legen bør gjøre som veterinæren, mener de: Ta på deg, undersøke deg på «gamlemåten» også.
– I stedet for å blindt se på blodprøver.

Noen faktorer som kan utløse stoffskiftesykdom:

 • Kost generelt, gluten spesielt
 • Miljøgifter
 • Stress
 • Graviditet og overgangsalder
 • Magesårbakterie
 • Kyssesyken
 • For de fleste er det en kombinasjon av disse

– Noen får stor bedring når de kutter ut gluten, men ikke alle merker at de har en matintoleranse.

– Stoffskiftesykdom rammer mest hos voksne kvinner, men de blir stadig yngre, og det er stadig flere menn. Noen rammes allerede i puberteten, sier Helén.

Gode løsninger finnes i å lære hvordan din kropp svarer på det du spiser, og livet du lever.

– Noen får stor bedring når de kutter ut gluten, men ikke alle merker at de har en matintoleranse. På kursene har vi møtt folk som har vært helt ute av arbeidslivet og som kommer tilbake for fullt etter egen innsats. De gjør jobben selv, men vi setter endringene i system, sier Nina.

– Det motiverer oss å se at deltakerne får liv i øynene og glød i huden, og at de forteller om bedre søvn og liv. Den eldste på kurset vårt var 78 år, hun hadde vært syk i 30 år og aldri hørt om Hashimoto. Det var sårt for henne, samtidig er hun så takknemlig for at hun nå endelig kan kjenne på nok energi.
Nina og Helén får ikke gjentatt det nok:
–Mål antistoffer tidlig for å avdekke om du har Hashimoto! Ikke vent med lisvsstilsendringer til skjoldkjertelen er ødelagt. Om du ikke gjør livsstilsendringer, kan du utvikle flere autoimmune sykdommer.

– Det er fordi du ikke har gjort noe med den underliggende årsaken til at immunforsvaret oppfatter skjoldkjertelen som noe som skal angripes og ødelegges, sier Nina og Helén.


Mer fra Hemali om stoffskiftesykdom

Jodmangel kan gi stoffskiftesykdom.
Lavt stoffskifte omtales som “epidemisk”, og fastlegen mangler kunnskap.
Autoimmune tilstander? Slapp, sliten, deppa? Råd finnes!

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

 1. Min aller nærmeste utviklet hashimotos sammen med ME (av pfizer’s vaksine) men heldigvis fikk vi tak i Levaxin (T3 hormon) på det svarte markedet, og dette fungerte utmerket mot symptomer som hjernetåke og energi-nivå.

 2. Det finnes noe dokumentasjon på at : 1. D vitamin tilskudd / http://www.coimbraprotocol.com “kurerer”, dvs at D vitamin i økte doser kan rette på den feilen som skjer ved autoimmunitet, at immunforsvaret ikke greier å skille mellom eget og fremmed.
  2 . http://www.biohawk.com.au – Zingibain- enzymer, gjerne i kombinasjon med Bromelain, skal med intensiv behandling fjerne såpass mye av Prolinrike Proteiner / peptider slik som gluten , kasein , og bakterie proteiner som trigger autoimmunitet, slik at autoimmunreaksjoner blir nedregulert….
  3 – TUngmetaller, særlig kvikksølv er / kan være involvert i autoimmunreaksjoner- dvs at det kan hjelpe / kan være nødvendig å redusere tungmetallbelastninga for å redusere autoimmun reaksjoner
  4 – Tarmflora avvik – mangel på immunregulerende bakterier – Fekal transplantasjon / ACHIM kan bidra ……..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *