Søk
Close this search box.

Til deg som ønsker å leve til du er 180 år!

Ønsker du å leve lenge? Dr. Mark Hyman (bildet) mener at han kommer til å bli 180 år, til tross for at han har vært mye syk. Les og lær!

Av lege Irene Shestopal

lege og spesialist irene shestopal
Irene Shestopal er lege og spesialist

Dr. Mark Hyman hadde problemer med tarmen, han har hatt to ryggopererasjoner, kronisk utmattelse og lang covid.
Gjennom kampen for bedre helse skapte han programmet «Forever Young».

Dr. Hyman mener at han ikke bare ble frisk, men også har klart å reversere sin biologiske alder med 19 år. 

Besøkte eldre på Sardinia

For å analysere folk som lever lenge, besøkte Dr. Hyman eldre som i et fjellområde på Sardinia. De spiste enkel og næringsrik mat. De laget den selv med opprinnelse i naturen, og de var i bevegelse. Nitti år gamle var de friske og aktive.

-Annonse-

Kun 7 prosent av amerikanere har normalt blodtrykk, kolesterol, glukose og vekt. En gjennomsnittlig amerikaner spiser 69 kilo sukker og 60 kilo hvetemel per år. Samt mengder av ultraprosessert mat. 

Hvis man skulle velge ett tiltak for bedre helse, er det mest effektive vært å slutte med både sukker og hvitt mel. 

Derfor dør vi

Dr. Venki Ramakrishnan fikk Nobelpris i kjemi for sin forskning på ribosomer, de små organene som lager proteiner i cellene våre. I boken «Why we die”, skriver han at den naturlige grensen til menneskelivet er cirka 120 år.

Aldringen betyr at vi akkumulerer skader på molekyler og strukturer i kroppen. Det finnes mekanismer som kan reversere en del skader på DNA, arvematerialet vårt. Imidlertid kan det oppstå feil i “reparasjonen”, slike som ved BRCA1 mutasjon. Det fører til økt kreftrisiko og raskere aldring.

Fornyelse og vekst skjer mest via celledeling, men også der kan feil skje. Da slutter de defekte
cellene å dele seg, det kalles for senescence, eller aldring. På enden av våre DNA kjeder sitter telomerer, de er viktige for kopieringen av arvematerialet ved celledeling. I laboratoriet deler friske menneskeceller seg kun et bestemt antall ganger. Grunnen er at for hver deling, blir telomerer kortere inntil grensen blir
nådd. Da dør cellene.

I en levende kropp kan enzymet telomerase forlenge telomerer. Slik får cellene mulighet til å fortsette å dele seg. Kreft- og kjønnsceller har mye telomerase.

Proteiner er byggesteiner, men kan bli defekte

Proteiner er byggesteiner i kroppens strukturer, men de kan også bli defekte. Når en proteinkjede er ferdig laget inne i cellen, skal den foldes. Oppsamling av proteiner som foldes feil kan føre til celledød. 
 
Mitokondrier er cellenes energistasjoner. Med alderen minker både funksjonen og antallet, derfor har eldre mennesker mindre energi enn unge. Cellene våre kan reparere og fjerne dårlige komponenter, for eksempel ødelagte mitokondrier. De “fortærer” dette, prosessen heter autofagi. Det er den samme som cellene bruker for å bli kvitt bakterier og virus.  

Autofagi er viktig for overlevelse og kan stimuleres med begrenset næring og faste. Når kaloriinntaket hos mus reduseres med 30 prosent, levde musene 20-50 prosent lengre.
 
Medikamentet metformin, opprinnelig en medisin mot diabetes type 2, har vist seg gunstig også på andre områder, som å forebygge kreft. Dr. Hyman påpeker at kosthold og trening er mer effektivt enn metformin i behandlingen av diabetes type 2, men hans anbefalinger i «Forever Young”- programmet inkluderer både rapamycin og metformin. 

Betydningen av proteingruppen sirtuiner

Inne i cellen regulerer proteinet sirtuiner kopieringen av gener, reduserer betennelse og forbedrer energiproduksjon. De bremses av sukker og blir mindre aktive med alderen, men kan aktiveres av stoffer fra planter, blant annet resveratrol. De aktiveres av NAD+, som syntetiseres inne i cellen. Det blir mindre av NAD+ med årene, men fysisk aktivitet kan øke produksjonen. 

En av byggesteinene til DNA, cytosin, kan metyleres, det vil si kan få et karbon til. Prosessen slår av DNA og er korrelert med aldring. Både graden av DNA metylering og lengden av telomerer ble brukt som mål på biologiske alder. 43 forsøkspersoner fikk optimal diett og kosttilskudd. De sov bra og trente. Dette førte til reversering av biologiske klokken målt med DNA metylering med 3,23 år i løpet av 8
uker.

Man kan selvfølgelig lure på hvor nøyaktig mål DNA metyleringen er. For telomerer, kan lengden på dem økes med meditasjon, søvn, positive følelser og stoffer fra planter og vitaminer.

Dr. Hyman har et apparat for ozonterapi hjemme

Det finnes en ny medisinsk gren: regenerativ. I sitt hjem har Dr. Hyman et apparat for ukentlig ozonterapi. Én gang i året får han behandling med surstoff under høyt trykk. Jeg var nysgjerrig og kontaktet klinikken som Dr. Hyman bruker, første konsultasjon der koster 2 000 dollar.
 
«Forever Young» programmet tilbyr en startpakke med mer enn 100 laboratorietester. Man gjentar testene hvert halvt år for å avdekke ubalanser og forebygge. Dagen bør startes med en smoothie med grønnsaker, proteiner og kosttilskudd. Videre er kosten mye planter og et lite stykke organisk kjøtt til hvert måltid. Man bør unngå gluten, sukker, melkeprodukter, oljer fra korn eller bønner, og selvfølgelig all mat som har blitt utsatt for pesticider fra sprøyting.

Noen kornprodukter kan spises i form av korn, men ikke mel. Minst 12 timers nattlig faste er obligatorisk, men den kan utvides til diverse varianter av periodisk faste. Aerobisk trening, styrkeøvelser, yoga, kalde dusj og sauna er også en del av programmet.

Anbefalte kosttilskudd i tillegg til grønnsakssmoothie fra Hyman:

 • vitamin D, EPA/DHA (omega 3)
 • multivitamin med mineraler
 • magnesium
 • probiotikum,
 • NMN
 • fisetin
 • quercetin
 • pterostillbene,
 • gurkemeie
 • EGCG
 • glucoraphan
 • urolitin A
 • BCCA
 • kreatin

Eventuelt også metformin, rapamycin og lavdose DHEA.
 
Ønsker du å leve 180 år? Lykke til med programmet!


Kilder:
Mark Hyman. Young forever. Yellow Kite, 2023.
Venki Ramakrishnan. Why we die. Hodder Press 2024.


Mer fra Hemali

Penger, fett, kostråd og påvirkningen fra Mills.
Kreftdiagnose: Hva kan vi gjøre selv?
Medisinere har godtatt å endre definisjonene på “helse” og “vaksine”

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *