fbpx

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Cøliaki er en klinisk kameleon. Symptomene kan påvirke ethvert organ eller vev i kroppen, og symptomene er uklare: fra magevondt til tretthet til anemi til prikking i fingertuppene… Noen får diagnosen cøliaki, andre blir aldri diagnostisert fordi de ikke oppfyller kriteriene.

Glutenintoleranse

Glutenintoleranse er en annen type reaksjon enn cøliaki. Også dette er en immun respons på gluten, men ikke en autoimmun reaksjon, som cøliaki.
Hvete kan trigge en allergisk reaksjon på en annen måte: Glutenfølsomhet skaper en liten betennelse, men skader ikke tarmen.

Luftige, deilige keto rundstykker uten mel gjør susen!

Noen får også forbigående antydning til lekk tarm. Likevel lenge nok til at gluten kan komme gjennom tarmbarrieren, og oppdages av immunforsvaret. Dette vil gi en inflammatorisk reaksjon, men lettere enn den som er typisk for cøliaki. Altså er det vanskeligere å påvise glutenfølsomhet enn cøliaki.

Teorien om at lekk tarm kunne gi cøliaki og autoimmunitet ble lenge møtt med stor skepsis.

Teorien om at lekk tarm kunne gi cøliaki og autoimmunitet ble lenge møtt med stor skepsis. Fem år senere, oppdaget Dr. Alessio Fasano zonulin, et protein som påvirker tarmpermeabiliteten, altså tarmens barriere. Se video med Fasano her.

Avdekke cøliaki og glutenintoleranse

Matoverfølsomhet er immune reaksjoner mot ulike næringsstoffer. Men reaksjoner og plager kan komme lenge etter at du har spist maten du ikke tåler. Dessuten kan tester være vanskelige å tolke.
Symptomene kommer både fra mage-tarmsystemet og fra andre organer. Symptomene på cøliaki kan lett forveksles med dem ved glutenfølsomhet. Men laboratorieresultater og biopsi avdekker forskjell: Ved cøliaki vises antistoff og forandringer på tarmtottene.

Vanlige symptomer ved cøliaki og glutenintoleranse

  • Diare
  • Magesmerter
  • Vekttap
  • Luft/oppblåsthet
  • Smerter i ledd og muskulatur
  • Nummenhet i bena
  • Muskelkramper
  • Tungebetennelse (glossitt)
  • Atferdsendringer
  • «Hjernetåke»
  • Hodepine/migrene
  • Betennelse i huden
  • Blodfattig/blodmangel (anemi)

Kilder

Lege, forsker og pioner Alessio Fasano: Leaky Gut Syndrome and Gluten Sensitivity
Lab 1.
Funksjonell medisinsk institutt.
Tross kunnskapen om sammenhenger mellom kronisk betennelse og sykdomsrisiko, mangler standard biomarkører for kronisk betennelse. Forskerne mener man derfor nå må endre fokus.
Nature: Immunforsvaret kan feiltolke gluten som en bakterie – og gi immunreaksjon.

Mer fra hemali


Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.
Lege Øyvind Torp fikk kreft:– Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning». Øyvind fant ti grep for å bedre prognose, han utfører dem hver dag.
Faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.
Kronisk betennelse: Dette bør du spise mer av, og mindre av.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?