fbpx

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Cøliaki er en klinisk kameleon. Symptomene kan påvirke ethvert organ eller vev i kroppen, og symptomene er uklare: fra magevondt til tretthet til anemi til prikking i fingertuppene… Noen får diagnosen cøliaki, andre blir aldri diagnostisert fordi de ikke oppfyller kriteriene.

Glutenintoleranse

Glutenintoleranse er en annen type reaksjon enn cøliaki. Også dette er en immun respons på gluten, men ikke en autoimmun reaksjon, som cøliaki.
Hvete kan trigge en allergisk reaksjon på en annen måte: Glutenfølsomhet skaper en liten betennelse, men skader ikke tarmen.

Luftige, deilige keto rundstykker uten mel gjør susen!

Noen får også forbigående antydning til lekk tarm. Likevel lenge nok til at gluten kan komme gjennom tarmbarrieren, og oppdages av immunforsvaret. Dette vil gi en inflammatorisk reaksjon, men lettere enn den som er typisk for cøliaki. Altså er det vanskeligere å påvise glutenfølsomhet enn cøliaki.

Teorien om at lekk tarm kunne gi cøliaki og autoimmunitet ble lenge møtt med stor skepsis.

Teorien om at lekk tarm kunne gi cøliaki og autoimmunitet ble lenge møtt med stor skepsis. Fem år senere, oppdaget Dr. Alessio Fasano zonulin, et protein som påvirker tarmpermeabiliteten, altså tarmens barriere. Se video med Fasano her.

Avdekke cøliaki og glutenintoleranse

Matoverfølsomhet er immune reaksjoner mot ulike næringsstoffer. Men reaksjoner og plager kan komme lenge etter at du har spist maten du ikke tåler. Dessuten kan tester være vanskelige å tolke.
Symptomene kommer både fra mage-tarmsystemet og fra andre organer. Symptomene på cøliaki kan lett forveksles med dem ved glutenfølsomhet. Men laboratorieresultater og biopsi avdekker forskjell: Ved cøliaki vises antistoff og forandringer på tarmtottene.

Vanlige symptomer ved cøliaki og glutenintoleranse

  • Diare
  • Magesmerter
  • Vekttap
  • Luft/oppblåsthet
  • Smerter i ledd og muskulatur
  • Nummenhet i bena
  • Muskelkramper
  • Tungebetennelse (glossitt)
  • Atferdsendringer
  • «Hjernetåke»
  • Hodepine/migrene
  • Betennelse i huden
  • Blodfattig/blodmangel (anemi)

Kilder

Lege, forsker og pioner Alessio Fasano: Leaky Gut Syndrome and Gluten Sensitivity
Lab 1.
Funksjonell medisinsk institutt.
Tross kunnskapen om sammenhenger mellom kronisk betennelse og sykdomsrisiko, mangler standard biomarkører for kronisk betennelse. Forskerne mener man derfor nå må endre fokus.
Nature: Immunforsvaret kan feiltolke gluten som en bakterie – og gi immunreaksjon.

Mer fra hemali


Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.
Lege Øyvind Torp fikk kreft:– Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning». Øyvind fant ti grep for å bedre prognose, han utfører dem hver dag.
Faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.
Kronisk betennelse: Dette bør du spise mer av, og mindre av.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

«Det er ikke vitenskapelig.» Nei, for blåbær kan ikke dobbeltblindes.

Vitenskap var ikke ment som våpen. Vitenskap er det åpne samfunnets vakre allemannseie. Vitenskap skal bygge bro. Men noen bruker vitenskap til å bygge mur.

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonenen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

Les mer om ...

«Det er ikke vitenskapelig.» Nei, for blåbær kan ikke dobbeltblindes.

Vitenskap var ikke ment som våpen. Vitenskap er det åpne samfunnets vakre allemannseie. Vitenskap skal bygge bro. Men noen bruker vitenskap til å bygge mur.

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonenen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

– Angelica(10) skal bli frisk med mat som medisin!

Når barn får kreft, prøver legene å skåne foreldrene. Men mamma Ekaterina ville ikke skånes, hun ville vite: Kunne vi gjort noe annerledes?

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.