fbpx

Optimalt immunforsvar? Få i deg dette!

Vitamin D, sopp, omega 3, nøtter, løk… Visst kan du hjelpe immunforsvaret, og sjelden har det vært viktigere.

Av Fedon Lindberg, lege og spesialist i indremedisin. Mer fra Fedon her.

I noen europeiske land gis høydose vitamin D på resept. Fordi solid forskning viser at høydose vitamin D er blant immunforsvarets venner. I disse tider kan det altså være ekstra smart å ta tilskudd av vitamin D. Vitamin C støtter også immunforsvaret.
I tillegg: La matbordet bugne av mat som optimaliserer ditt forsvar mot bakterier og virus!
Så til den leie sannhet om sukker og annen mat rik på karbohydrater: Det svekker immunforsvaret betydelig i flere timer etter inntak.

Lege og spesialist Fedon Lindberg.
Lege og spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg.

Dette er næringsstoffer som optimaliserer immunforsvaret ditt

  • Friske grønnsaker og frukt gir mye vitaminer og sink.
  • Fett fra gode kilder, som fisk, nøtter, avokado, kokos.
  • Løk og hvitløk kan hjelpe ved pågående infeksjon. Hvitløk inneholder allicin, ajoene og thiosulfinat.
  • Hvitløk fungerer som bredspektret antibiotika, men uten at bakteriene blir resistente.
  • Spis gjerne hvitløken rå og fersk, og husk at den har kraftigere virkning jo mer du knuser den.
  • Fet fisk og omega 3-tilskudd
  • Omega 3 er avgjørende for immunsystemet. Unngå skadet omega-6, som blant annet finnes i transfett og bearbeidet mat.
  • Oransjefargede grønnsaker gir betakaroten, som øker antallet blodceller kalt T-celler, de cellene som bekjemper infeksjoner.
  • Yoghurt og kefir (probiotika): Stadig mer forskning viser at probiotisk drikke, altså med Bifidobakterie- og Laktobacille-arter, kan øke antiviral immunaktivitet og redusere forekomsten, alvorlighetsgraden og varigheten av virusinfeksjoner i luftveiene.
  • Sink styrker immunsystemet, selv mild sinkmangel kan svekke immunsystemet.
  • Gode kilder til sink er østers, krabbe, storfe, magert rødt kjøtt, mørkt kalkunkjøtt, kylling, nøtter og bønner.
  • I tillegg til å styrke immunsystemet, er sink avgjørende for cellenes funksjon. Brød og kornvarer kan hemme opptaket av sink.
  • Selen er blant kroppens essensielle mineraler. Selenmangel kan gi økt risiko for virusinfeksjon. Noen forskere antyder at mangel på selen i jordsmonn kan ha bidratt til SARS-utbruddet i 2003. Gode kilder til selen er: havre, paranøtter, valnøtter, soyabønner, storfe, kylling, kalkun, egg, ost, tunfisk og torsk.
  • Grønn te av bladene fra den eviggrønne planten Camellia sinensis. Grønn te inneholder mye antioksidanter og virker gunstig på immunsystemet takket være alkylaminen. Denne bidrar til å øke antallet infeksjonsbekjempende blodceller.
  • Blir du forkjølet i Kina, serveres du ingefær-te. Ingefær har smertestillende egenskaper, og kan bekjempe visse virus.
  • Drikk nok vann! Vann er nøkkelen til kroppens evne til å transportere næringsstoffer. Det spiller dessuten en stor rolle for pusten vår, som genererer energi.

Referanser

Sukker og annen karbohydratrik mat kan svekke immunforsvaret.
Betakaroten bidrar til å hjelpe immunforsvaret.
Probiotisk drikke, som kefir, bidrar til å hjelpe immunforsvaret.
Sink bidrar til å hjelpe immunforsvaret.
Ingefær kan bekjemper virus.
Grønn te kan bekjempe virus.
Selen er blant kroppens essensielle mineraler.
Studie (2020) fra Kina som viser betydningen av nok selen etter smitte av Covid 19.

Mer fra hemali

Korona, overvekt og livsstil – kan vi snakke om det?
Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.
Faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.
Gode tarmbakterier forebygger «lekk tarm».

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?