Søk
Close this search box.

Sykehusmat: kioskene gjør pasientene sykere!

hyller med godteri og sjokolade med mer fra kioskmiljø

Etter et lengre opphold på Bærum sykehus ble jeg minnet om at selv offentlige sykehus ikke fører en bevisst ernæringspolitikk.

Av dr. philos ernærinsfysiolog Dag V. Poleszynski, redaktør for Helsemagasinet vof.no, først publisert der.

eldre mann med lite hår og bart iført blå t-skjorte, trær i bakgrunnen
Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski

Sykehusmat: Sykehusene behandler en rekke sykdommer som kunne vært unngått, dersom staten hadde drevet aktiv forebygging. Alle sykehus jeg har besøkt, har ved inngangen en kiosk som tilbyr rikelig av sukkerholdige produkter. Dermed følger de ikke engang statlige ernæringsråd.

Man kan lure på om sykehusledelsen er så sløv at den ikke forstår at sukker i store mengder hemmer immunforsvaret, forstyrrer tarmfloraen og stimulerer veksten av skadelige bakterier.

Kiosken ved hovedinngangen på Bærum sykehus har et rikholdig utvalg av sukkertøy, konfekt, sjokolader, søte drikker, kaker, iskrem og andre sukkerholdige varer. Det eneste jeg så i kiosken jeg kunne tenke meg å kjøpe, var pølser surret med bacon. På spørsmål om hvem som eide kiosken, svarte en ansatt at den var drevet av sykehusets administrasjon. Andre steder har sykehus overlatt driften til Narvesen, som fører de samme helseskadelige varene.

-Annonse-

Radiumhospitalet kaller dette for mat

Sykehusmat og kiosker fulle av sukker

Vareutvalget i sykehuskioskene bryter eklatant med statlige retningslinjer for et helsefremmende kosthold. Disse er etter vår mening mangelfulle, blant annet fordi de er negative til fett, særlig mettet fett, som i et ketogent kosthold fungerer som medisin.1,2 Imidlertid advarer myndighetene mot et høyt sukkerinntak og framhever frukt og grønt. Slike matvarer så jeg ikke mye til.

Man kan lure på om sykehusledelsen er så sløv at den ikke forstår at sukker i store mengder hemmer immunforsvaret, forstyrrer tarmfloraen og stimulerer veksten av skadelige bakterier.

De etterfølgende fotografiene taler for seg selv. Det første man blir møtt med når man kommer inn hovedinngangen, er et rikholdig utvalg av sukkerholdige sjokolader. Alt er plassert i gripehøyde, slik at små barn lett kan finne det de ønsker.

Nærmere kassen står en kjøledisk full av kaker, boller, langt brød med pålegg (uten smør), lefser og andre søtsaker.

Andre sykehus

I 1988 ble den nye bestemmelsen §25 i tobakkskadeloven vedtatt, og fra 1. juli 2004 ble det forbudt å røyke innendørs på alle serveringssteder.3 På flere sykehus røykte besøkende like utenfor inngangen lenge etter dette. 

Ikke desto mindre solgte en del sykehus sigaretter i kiosken. Så sent som i 2006 fikk en sint 12-åring stanset tobakksalget på Sørlandet sykehus.4 En skamfull administrerende direktør uttalte 10 år seinere at det var pinlig at han ikke selv hadde satt en stopper for salget.

Klager på dyr sykehusmat, men ikke på kvaliteten

Et nettsøk finner ingen bekymring for vareutvalget på sykehuskioskene. Derimot har jeg funnet flere klager på høye priser. I kiosken på Rikshospitalet i Oslo kostet en banan seks kroner og fire klementiner 22 kroner i 2007,5 og i 2017 rapporterte avisa Telen om at en pose Twist på kiosken i Sykehuset Telemark kostet 131 kroner, 78 kroner mer enn hos Meny.6 Det framgår av et illustrasjonsfoto at kiosken ikke akkurat bugnet av helsekost! (Ikke gjengitt)

I vestibylen til Sykehuset Østfold er kiosken imponerende stor. Også her bugner det av søtsaker.7

Eksemplene ovenfor indikerer at norske sykehus ikke vier en tanke til sammenheng mellom sykdom og helse. Det er for eksempel godt kjent at det er lettere å motvirke alle smittsomme sykdommer om man holder blodsukkeret stabilt omkring 4,5–5,5 mmol/L.

Akutte og regelmessige inntak av søtsaker fører ikke bare til ustabilt blodsukker, men bidrar over tid til diabetes type 2, som en kompliserende tilstand ved for eksempel covid-19.

Drift av kantiner og kiosker

I 2019 utlyste Oslo universitetssykehus HF (OUS) v/Helse Sør-Øst RHF en konkurranse om driften av kantiner og kiosker.8 Sykehuset er landets største med over 20 000 ansatte med et budsjett på cirka 22 milliarder kroner. Med mer enn 1,2 millioner pasientbehandlinger ved 15 klinikker og Oslo sykehusservice står sykehuset for en stor del av medisinsk forskning og utdanning av helsepersonell i Norge.

Utlysningen tok sikte på å velge en leverandør til driften av 4 kiosker, 10 kantiner, 1 besøkskafé, 1 liten kantine, 1 kaffebar, distribusjon av catering, møte- og overtidsmat og automater. Omsetningen av kioskvarer ble i 2019 oppgitt til 45,7 millioner, inkludert tobakk (455 000), iskrem 1,5 million og kioskvarer vel 6,5 millioner kroner.9

Nøkkelhull

Anbudskonkurransen til Helse Sør-Øst RHF viser til Helsedirektoratets kostråd fra Nasjonale faglige råd.10 Under «Anbefalinger om å ta ernæringshensyn i offentlige anskaffelser av mat- og drikkeprodukter og måltider» i fire punkter, samtlige basert på Helsedirektoratets generelle råd til befolkningen:

1A presiserer at Nøkkelhullsforskriften er et egnet verktøy for å redusere inntaket av fett, særlig mettet fett, salt og sukker og å øke innholdet av fiber i måltidene.

2A stiller krav til anskaffelse av mat- og drikkeprodukter. Praktiske råd gis for basisprodukter i 11 punkter, som anbefaler myk margarin med maks 20% mettede fettsyrer, lettmelk 0,5% fett, skummet melk, yoghurt naturell (maks 4% tilsatt sukker), fett og fisk med lite mettet fett og salt, samt vegetariske alternativer. Egg inngår i et variert kosthold/måltidstilbud, og dressinger skal ha lite salt og fett (maks 20% mettet fett). Lettprodukter bør være aktuelt for voksne, og som drikke anbefales vann på flaske, te, kaffe og koffeinfrie alternativer.

1B presiserer krav til næringsinnhold av produkter som ikke omfattes av Nøkkelhullsforskriften. De skal ha minst mulig sukker, fett, mettet fett og salt, og/eller høyt fiberinnhold.

2B omhandler krav til anskaffelse av måltidstjenester, der hovedbudskapet gjentas.

Helsedirektoratets råd gjentas alle steder der krav til matservering oppgis: lite fett, særlig mettet fett, mindre salt og sukker og mer fiber.

Helse Sør-Øst RHF overser statlige ernæringsråd

Vi undersøkte hvorvidt anbudskravene om at driften av kantiner og kiosker skal følge statlige ernæringsråd, er blitt fulgt i praksis. Derfor besøkte vår journalist Julia Schreiner Benito de fire sykehusene som inngår i OUS og fotograferte vareutvalget ved kioskene. Ingen av dem har et vareutvalg som kommer i nærheten av å oppfylle anbudsspesifikasjonene. Her er et eksempel på «matvareutvalget» ved Aker sykehus.

Konklusjoner

Vi har dokumentert vareutvalget på kioskene til sju statlig drevne sykehus, og resultatet er nedslående: Alle sammen tilbyr et bredt utvalg av helseskadelige produkter; ingen av dem har tatt hensyn til statlige ernæringsråd. Bærum sykehus representerer intet unntak – tilstanden er like ille samtlige steder vi har undersøkt. 

Aktøren som vant anbudskonkurransen om drift av kiosker og kantiner for OUS, som stilte som krav at kioskene skulle følge statlige ernæringsråd, slapp unna uten å innfri dette kravet. Dette har åpenbart ikke fått noen som helst konsekvens.

Hvis man var konspiratorisk anlagt, kunne man tro at sykehusenes kiosktilbud er så dårlig fordi de ønsker flere kunder. En slik hypotese er tillatt å fremme, selv om en mer sannsynlig hypotese vil være at ansvaret for kiosk- og kantinedrift er så lavt prioritert at ingen har klart å «oppdage» hvor dårlig det står til med varetilbudet. Som økonom mistenker jeg at økonomiske hensyn har vært utslagsgivende, dvs. at det utslagsgivende for å finne det «beste» anbudet, var å velge det billigste alternativet. 

Vi ser for oss en oppfølging av denne artikkelen med intervjuer av ansvarlige for kioskdriften ved flere av de nevnte sykehusene samt med politikere som åpenbart har sovet i timen.

Kilder:

1 Poleszynski DV. Helsevirkninger av ernæringsindusert ketose. VOF 2021; 12 (6): 48–55.

2 Poleszynski DV. Ketogen kost motvirker tallrike helseproblemer. VOF 2021; 12 (6): 56–62.

https://snl.no/r%C3%B8ykeloven

https://www.fvn.no/magasin/i/QWa9P/hun-stanset-tobakksalg-paa-sykehuset

https://www.nrk.no/norge/dyre-sykehus-kiosker-1.1595462

https://www.telen.no/nyhet/sykehuset-telemark/telemark/sykehuset-vet-a-ta-seg-betalt-her-koster-en-liten-pose-twist-131-kroner/s/5-75-127559

https://sykehuset-ostfold.no/kiosk

https://docplayer.me/220402014-Drift-av-kantiner-og-kiosker-ved-oslo-universitetssykehus-hf.html

https://www.mercell.com/en/tender/123836292/drift-av-kantiner-og-kiosker-ved-oslo-universitetssykehus-hf-tender.aspx

10 https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaering/kostradene


Les mer

Kan vi snakke om sykehusmat?
Kjeks, sjokolade og saft på venterommet for kreftoperasjon.
Lege Øyvind Torp: Prekært behov for annen type kost til kreftpasienter
Se videointervjuet med Øyvind Torp om kost og kreft.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *