fbpx

Tre skiver brød. Gjett hvor mye sukker?

– Jeg spiser ikke sukker, sier du. – Joda, sier vi: Om du spiser brød, da spiser du sukker. Ikke rent lite heller.

Hvor mye sukker i tre skiver grovbrød? Svaret finner du lenger ned.

Aldri før har vi vært så opptatt av sunnhet. Aldri før har vi vært så tjukke, så medisinerte, så rammet av livsstilssykdommer. Er det ikke rart? Vi spiser jo sunt, mye grovbrød, for eksempel. Og lite sukker?
– Jeg spiser ikke sukker, sier du.
– Hva er sukker, spør vi. Visste du at stivelse har samme virkning på kroppen som sukker?
Viktigste kilder til stivelse er korn (mel, pasta), ris og poteter.
– Men jeg spiser grovbrød, sier du.
Beklager, like mye stivelse der. Dog litt mer fiber enn i loff.
– Men jeg spiser knekkebrød, sier du.
Sorry. Du får ikke mindre stivelse av å fjerne fuktigheten i brødet.
– Men hvis brød og knekkebrød gir sukker, hvorfor smaker det ikke søtt?

I kroppen blir stivelse til sukker

Svaret er fysiologisk: Druesukkeret i stivelsen er koblet i store molekyler. I fordøyelsen spaltes disse om til sukker. I tre skiver grovbrød utgjør det om lag 50 gram sukker. Altså som en melkesjokolade. Da har vi ikke medregnet det faktum at brød typisk er tilsatt mørk sirup, sukker og malt for å få det til å se grovere og sunnere ut.

Se for deg hva mennesket historisk har spist. Ser du kneip? Posemat? Ser du det regne av hamburgere og kanelboller?

Historisk har vi spist lite stivelse

Se for deg hva mennesket historisk har spist. Tenk deg tilbake til den tiden som genetisk formet oss. Ser du kneip? Posemat? Ser du regne av hamburgere og kanelboller?
– Men vi lever lenger enn noen gang, sier du.
Tja. I det regnestykket må du ta med det typiske, historiske bildet: Infeksjoner uten antibiotika. Ville dyr som var etter oss. Barseldød. Barnedødelighet. Akutte skader uten kirurgi.
Omtrent halvparten døde før de fylte tolv år. Det gir dårlig utslag på levetidens statistikk.
Solid forskning tyder på at de som faktisk overlevde infeksjoner, skader, fødsler, ville dyr og perioder med sult, de levde minst like lenge som vi gjør i dag. Men de døde uten en kilo medisiner i medisinskapet. De døde ikke sakte med kniv og gaffel i hånd.

Moderne mat harmonerer dårlig med god helse

Vår moderne kost, særlig den prosesserte, gir for lite vitaminer og mineraler, og for mye sukker, stivelse, konserveringsmidler og dårlig fett. Mat som ikke er tilpasset vår hormonelle balanse – stikkord er insulin. Mat som endrer tarmfloraen uheldig. Mat som ikke er tilpasset vårt fordøyelsessystem. Eller vår mentale helse.

Mer fra Hemali

Bak uten mel, da vel! Disse keto rundstykkene metter, luftige er de og.
Eller hva med skoleboller av surdeig?
Lege Stig Bruset: – Derfor faster jeg 14 timer hver dag.
Trening er flott, men det gjør deg ikke slankere.

Hemalis råd

  • Spis mindre brød, mer pålegg. Mauling, er det ikke det de sier på Vestlandet?
  • Eller maul på ordentlig: Egg, kjøtt, fisk, sjømat, bønner, grønnsaker…
  • Frykt ikke fettkilder som smør, nøtter, avokado, kokos, olivenolje…
  • Fett gjør mett, og svinger ikke blodsukkeret
  • Se til bestemor: Hjemmelaget mat, koke kraft, bake surdeig, plukke bær…
  • Når i butikken, snu på pakken: Er ingredienslisten lang som en ledning? Er innholdet av karbohydrater høyt? Vurder fisk- eller kjøttdisken i stedet. Ha grønnsaker til.

Artikkelen er inspirert av denne, som du finner hos Kostreform for bedre helse.

NRK: Sukkerfritt godteri gir magetrøbbel.

Mer fra Hemali

Korona, overvekt og livsstil – kan vi snakke om det?
Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.
Faste er noe av det beste du kan gjøre for helsen.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

«Det er ikke vitenskapelig.» Nei, for blåbær kan ikke dobbeltblindes.

Vitenskap var ikke ment som våpen. Vitenskap er det åpne samfunnets vakre allemannseie. Vitenskap skal bygge bro. Men noen bruker vitenskap til å bygge mur.

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonenen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

Les mer om ...

«Det er ikke vitenskapelig.» Nei, for blåbær kan ikke dobbeltblindes.

Vitenskap var ikke ment som våpen. Vitenskap er det åpne samfunnets vakre allemannseie. Vitenskap skal bygge bro. Men noen bruker vitenskap til å bygge mur.

Cøliaki og glutenintoleranse, hva er forskjellen?

Lenge trodde vi at den eneste reaksjonenen på gluten var cøliaki, en tilstand der immunforsvaret «overreagerer». Nå vet vi mer.

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

– Angelica(10) skal bli frisk med mat som medisin!

Når barn får kreft, prøver legene å skåne foreldrene. Men mamma Ekaterina ville ikke skånes, hun ville vite: Kunne vi gjort noe annerledes?

Helsedirektoratet om dosering av vitamin D: – Vi følger WHO

Helsedirektoratet: – Høye doser av D-vitamin er toksisk.