fbpx

Sitronkake med glasur av kremost

Sitronkaken er uten gluten, og den tuller lite med blodsukkeret. Saftig, syrlig, søt…

Maren Aasen er ernæringsfysiolog, treningsinspirator, gründer og blogger. Hun deler sine eminente oppskrifter: nydelige, blodsukkervennlige og gjerne uten gluten og kumelk. Les mer om Maren her.
PS Visste du at Maren og familien hennes i Trøndelag lager kombucha? Altså fermentert te.

Uten raffinert sukker, en «ketokake» du kan unne deg på en hverdag eller festdag! Hvis du foretrekker glasur uten melk, kan du bruke en melkefri, vegansk kremost. Kombinere søtt og syrlig, det er godt, det!
Hva er ketogen kost/ketose? Du finner svaret lenger ned i artikkelen.

Sitronkaken er uten raffinert sukker, og uten gluten. Den tuller verken med magen eller med blodsukkeret!

Sitronkake

40 g kokosmel
5 egg
40 g sukrin gold
125 g smeltet meierismør
1/2 sitron – saften av den
1 ts raspet sitronskall – velg økologisk
1/2 ts fiberhusk
1/2 ts salt

Glasur med kremost

250 g naturell kremost
3 ss sukrin gold
1 ts vaniljeessens, eller pulver
1 ts raspet sitronskall – velg økologisk

Slik gjør du

Skill eggeplommene og -hvitene
Pisk hvitene stive i en bolle
Tilsett resten av ingrediensene i bollen, eggeplommene også, og bland godt
Hell røra i en bakepapirkledd brødform, stek midt i ovnen på 180 grader varmluft i ca 40 min
I mens rører du sammen glasuren: kremosten, sitronskall, sukrin og vanilje
La kaken avkjøle seg litt før du smører på glasuren
Pynt med revet sitron eller kokosflak

Les: Ketogen metode får fettet til å brenne.

Ketogen mat og ketose

  • Kort fortalt: Å spise mer fett for å brenne fett. Fett er mye «langsommere» energi enn karbohydrater, og eneste form for energi som ikke påvirker blodsukkeret.
  • Om du søker på «ketogen kost», dukker det fort opp skepsis. Men arten mennesket er mer tilpasset slik kost enn den meget karbohydratrike vi typisk spiser i dag.
  • Så og si alle livsstilssykdommer er knyttet til for høyt inntak av karbohydrater – altså sukker og stivelse.
  • Maten vi historisk har spist, som vi fant i naturen og som vi genetisk er tilpasset, ga mye mindre karbohydrater enn dagens kost. (Kilde: Evolusjonsbiolog Iver Mysterud)
  • I USA har keto gått fra noe «sært» til å ha fått innflytelse. Blant annet vist ved at matindustrien i USA nå satser på keto.
  • Ketogen metode er å redusere inntaket av karbohydrater, og spise litt mer fett. Da kan kroppen i større grad bruke fett som energikilde ved at fettsyrene brytes ned i leveren til ketonlegemer. 
  • Metoden gir mer stabilt blodsukker sammenlignet med karbohydratrik kost, som er forbundet med en rekke helsefordeler, ifølge fagkilder som lege Berit Nordstrand, Dr. i ernæringsfysiologi Vivian Veum, spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg og legene Sofie og Erik Hexeberg.

Referanser

Ketogen diett er anerkjent metode ved epilepsi.
Randomisert kontrollert studie om keto ved epilepsi.
Helsemagasinet: Ketose en fordel under ekstreme forhold.
Starving cancer, YouTube.
Ketose for soldater og atleter, faglig diskusjon på YouTube.
Studie om effekt av keto for oksidativt stress og cellers energiproduksjon.

Mer fra Matdoktoren

Bak deilige, luftige keto rundstykker.
Pai med laks og spinat, farlig god.
Marens Superpannekaker, uten mel.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?