Lege Kaveh Rashidi spør i VG om det er på tide å “drite litt mer i barnas kosthold”. Maja Skogstad, med master i samfunnsernæring, svarer ham.
Teksten er hentet fra Maja Skogstads FB-side Ernæringsmamma. Det er også navnet på hennes bedrift som rådgir foreldre og omsorgspersoner om barnemat.
I VG 12. august anbefaler Kaveh Rashidi foreldre å følge offentlige ernæringsråd og skriver at “du trenger ikke å frykte det usunne. Alle disse tingene kan barnet ditt få lov til å spise, så lenge det ikke er for mye og for ofte. Det eksisterer ingen matvarer som er farlige i seg selv, det er mengden som kan øke risikoen for sykdom.”
Maja Skogstad deler Kavehs bekymring for spiseforstyrrelser. Videre er hun uenig:
-Annonse-
Jeg stusser på den forenklede slutningen om at økt fokus = flere spiseforstyrrelser og derfor bør vi ikke ha så mye fokus på mat til barn.
Jeg tenker at det handler mer om hvordan vi fokuserer på det. Hva vi forteller barna må selvfølgelig være forskjellig fra hva vi voksne snakker om.
Å si “ikke spis det, du blir syk av det” er vidt forskjellig fra at vi voksne i ro og mak, uten å involvere barna, påvirker matmiljøet eller hvisker nei takk til den som spør om barnet vil ha godteri. Og ofte handler det ikke om mat i det hele tatt, men om disponerende faktorer som arv, traumer, skjønnhetspress og slankepress (Kilde: Rådgivning om spiseforstyrrelser).
Overspising er den vanligste formen
Overspisingslidelse er den vanligste formen for spiseforstyrrelser. Rådgivning for spiseforstyrrelser skriver at å koble mat mot følelser er en vane vi tar med inn i voksenlivet. Som når det gis is i brillebutikken som belønning. Å gi søtt som belønning og trøst kan legge til rette for overspisingslidelse. Sånn sett kan det å snakke mer om temaet bidra til å redusere risiko for overspisingslidelse.
Nyansene er mange. Ifølge Helsedirektoratet er kaloritelling en risikofaktor for spiseforstyrrelser, og det kan tenkes at myndighetenes råd om å “passe på energibalansen” styrer skuta feil vei.
Når vi ser på mat som energi og tall, blir det brått et verktøy for kontroll.
– Lytt heller til kroppen enn å telle kalorier
Når vi ser på mat som energi og tall, blir det brått et verktøy for kontroll. Vi fremmer ikke kaloritelling, men å lytte mer til egne sult- og metthetssignaler og spise mat av god kvalitet.
Type mat spiller en rolle. En studie viser at de som har overspisingslidelse konsumerer hyper-palable food (som ultraprosessert mat ofte er) når de har episoder med overspising. Og at denne typen mat kan ha en sammenheng med antall episoder med overspising.
Hadde det vært så vel at fokuset på bedre mat til barn var grunnløst. At vi bare kunne skylde på hysteriske foreldre som har totalforbud og higer etter “perfekt” kosthold.
Her må jeg minne på om begrepet forholdsmessighet: Desto alvorligere folkehelsesituasjon, jo større grunn for å rope høyt. Og så må jeg minne på om at det er foreldre som har den totale oversikten over hvor mye barna faktisk får.
Overspisingslidelse er den vanligste formen for spiseforstyrrelser.
Siste artikler fra Hemali
Trude Dybendahl i Hemalipodden: – Alle har vi gullet på innsiden.
Bak næringsrike, glutenfrie bokhveteknekkebrød!
Ukens byttetips: Ville du sendt med sjokolade i matpakken?
Ambulansesjåfør: – Hverdagen endret seg i takt med dosene.
4 Responses
Jeg stusser over at en som hevder han er lege, uttrykker seg på denne måten. “Drite i” er ikke noe man normalt identifiserer med en doktor. Der han kommer fra er det et faktum at barn spiser mye søtsaker.
Denne legen er jo en medianisse av dimensjoner, så ikke overrasket over at han “tilpasser” meningene sine med slik (useriøs…) språkføring.
Det er bakmennene og pengene som står bak. Legene lærer lite om mat og ernæring i studiene, det skal skrives ut medisiner fordi det er der pengene ligger. Det er noen leger som gjør en god jobb når det gjelder mat og ernæring, og dem bør vi forholde oss til. Jeg for min del har sluttet med all medisin og bruker mat som medisin og har ikke vært friskere på 20 år.
Årets almennlege 2022, Kaveh Rashidi, mistet jeg helt og fullstendig respekten for da han holdt ablegøyer med spasmer og skjelvinger hos vaksineskadde, så hva han har å si er bare å drite i, for å bruke hans egne ord. Er han sikkert og effektivt grunnvaksinert og boostet og beskyttet? Håper det.