Bak næringsrike bokhveteknekkebrød

Knekkebrød
Næringsrike knekkebrød bakt med bokhvete og frø. (Foto: Guro Høgberg)

Knekkebrød helt uten gluten baker du enkelt selv. Bakt med bokhvete blir de også helt uten korn.

Visste du at bokhvete ikke er en kornsort, men opprinnelig en liten nøtt og en fjern slektning av rabarbra? Allikevel har bokhvete helt fra oldtiden blitt dyrket som brødkorn. Bokhvete stammer fra Sentral-Asia og kom til Europa i Middelalderen.

Et høyt inntak av bokhvete har blitt satt i sammenheng med en redusert risiko for å utvikle lidelser som

  • Hjerte- og karsykdommer
  • Høyt kolesterol
  • Høyt blodtrykk
  • Diabetes type 2

Hel bokhvete -en liten nøtt i fjern slekt med rabarbra. (Foto: Andy Free/Pixabay)

Bokhvete -supermat!

Bokhvete er en god kilde til mineraler:

-Annonse-

  • Magnesium
  • Jern
  • Kalium
  • Silisium
  • Fluor 

Særlig er bokhvete rik på magnesium. Magnesium er blant annet viktig for signaloverføring i nervesystemet og regulering av muskelaktivitet. Den reduserer blodtrykket og bedrer blodstrømmen til musklene. Videre påvirker magnesium hormonsystemet og stimulerer flere organfunksjoner, deriblant bukspyttkjertelens evne til å produsere og aktivere insulinet. Derfor spiller magnesium-mangel også en rolle i forhold til diabetes 2. Magnesium er viktig i forhold til aktiviteten til mer enn 300 forskjellige enzymer, inkludert de enzymene som er involvert i kroppens bruk av glukose og utskilling av insulin.

Bokhvete inneholder også protein av god kvalitet og deriblant alle de essensielle aminosyrene, og spesielt mye av aminosyren lysin. Kroppen kan ikke fremstille de essensielle aminosyrene selv og er derfor avhengig å få tilført det gjennom kostholdet.

Bokhvete inneholder også to typer flavonoider, som kan ha beskyttende virkning på kreft og hjerte- og karsykdommer ved at de oppfører seg på samme måte som antioksidanter.

Oppskrift på bokhveteknekkebrød

Å bake knekkebrød selv er ikke vanskelig. Men det kan være lurt å legge bakingen til en dag du skal være hjemme et par – tre sammenhengende timer, da ovnsdøren bør åpnes for lufting underveis i stekingen. Hvor lang tid du vil bruke på stekingen avgjør du selv. Jo lavere temperatur, jo bedre blir næringsstoffene bevart -og jo lenger tid tar stekingen.

Du trenger (til ett brett, cirka 24 knekkebrød)

1 dl hver av bokhvetemel, bokhveteflak, solsikkefrø, gresskarfrø, sesamfrø
1/2 dl linfrø
1 ts hver av chiafrø, psylliumfrø og havsalt
3 dl vann

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 125 grader varmluft. Bland godt sammen alt det tørre i en bolle og tilsett vann. La svelle ca 20 min. Fordel røren utover et bakepapirkledt stekebrett og kvern et tynt lag havsalt over. Eventuelt andre krydder etter ønske. Stek først en halvtimes tid før du tar brettet ut og deler opp i ruter med et pizzahjul eller kniv. Stek videre en halvtimes tid til før du tar knekkebrødene av bakepapiret og steker videre på rist. Total steketid ca 2,5 timer avhengig av ovn. Husk å åpne ovnsdøren for lufting underveis. Du kan bruke kortere tid på hele prosessen ved å bruke høyere varme. Eventuelt enda lenger ved lavere varme. Kjøles ned før spising og oppbevares i en boks i romtemperatur.

Tips! Doble oppskriften for dobbelt så mange knekkebrød når du først er i gang. To brett kan stekes samtidig!

Kilder

Norsk Cøliakiforening


Flere oppskrifter fra Hemali

Glutenfrie og næringsrike rundstykker
Frisk rødbetelatte laget i blender
Leverpostei på gamlemåten
Pimpa havregrøt
Rå kakao med sopp

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *