Søk
Close this search box.

– Bryr vi oss ikke om norsk mat? spør Anders Nordstad

Anders Nordstad matpolitikk
– Hvis ingen bryr seg om å kjøpe norsk mat, er det ikke noe vits å lage norsk mat. Det sier seg selv! sier Anders Nordstad.

Norsk matproduksjon er det som har formet landet vårt. Det er norsk matproduksjon som har gjort at Norge ser ut som Norge. Som gjør at Norge er Norge. Verken mer eller mindre.

Anders Nordstad har jobbet i internasjonalt jordbruk med produksjon og handel i 25 år. På nært hold har han har sett hvordan dette matsystemet fungerer. Det er ikke noe vakkert syn, mener han. 
– Mitt engasjement for norsk matproduksjon bunner i at vi fortsatt har en verdifull småskala matproduksjon, men at vi er på god vei til å etterligne det som skjer ellers i verden. 
Mars 2022 gikk Anders Nordstad av som generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Her noen av hans ord om hvorfor:
– Jeg lurer på hvordan norsk jordbruk skal komme seg videre når enhver form for nytenkning blir tiet i hjel. Her kan du se Nordstads blogg på Facebook.
Foto: Josephine Nordstad Juul Møller


Er dette verdt å ta vare på?

Og å utvikle videre?

Noen få mener NEI.

-Annonse-

Jeg tror de fleste mener JA.

Jeg tror de fleste ser at dette er verdifullt for hver og én av oss og for samfunnet vårt som helhet. Ekstremt verdifullt, faktisk.

Løk fra Vestfold eller New Zealand?

Men hvorfor er det da så mange som tilsynelatende ikke bryr seg? Som ikke bryr seg om kjøttdeigen er norsk eller tysk. Eller om løken kommer fra Vestfold eller New Zealand.

Jeg er helt sikker på at det ikke det er fordi de ikke forstår hvordan dette henger sammen.

Jeg er helt sikker på at det er fordi de føler at dette ikke er deres ansvar. De tenker at dette med selvforsyning, beredskap og matsuverenitet er noe som staten og landbruket selv har ansvaret for.

Det stemmer ikke.

Hvis ingen bryr seg

Vi har ikke en landbruks- og matpolitikk for landbruket sin skyld. Vi har det for menneskene som bor i Norge sin skyld. Og ikke noe annet.

Men hvis ingen bryr seg om å kjøpe norsk mat, er det ikke noe vits å lage norsk mat. Det sier seg selv!

Da er det heller ikke noe vits å ha en norsk matindustri. Det sier også seg selv.

– Vi har ikke en landbruks- og matpolitikk for landbruket sin skyld. Vi har det for menneskene som bor i Norge sin skyld. Og ikke noe annet.

Norsk mat forsvinner om du ikke kjøper den

Og hvis norske dagligvarekjeder tjener mer penger på å selge alt annet enn norsk mat, vil de selvsagt fortsette å gjøre nettopp dette. Det er også innlysende.

Skal vi også i fremtiden ha en egen matproduksjon må det være lønnsomt å produsere råvarene, lønnsomt å videreforedle disse råvarene og lønnsomt å selge disse produktene til norske forbrukere som ønsker å ha tilgang på disse produktene.

Kjøper du ikke norsk mat, forsvinner norsk mat.

Det er ikke mer komplisert!


Les mer fra Hemali

Hør motstemmene fra Dolomittene
Etter tredje dose: – Jeg har gått fra å være vital til å bli et kasus
Transtudien: –Statens anbefaling for vitamin D er altfor lav!
Serine (17): – Vi sier nei til oss selv for å passe til forventninger og krav

Internasjonal konferanse i Oslo 19.11.

Les mer om konferansen og bestill billett her!

– Annonse –

– Annonse –