fbpx

Candida: Derfor er det lurt å fermentere!

Fermentert mat og drikke gjør tarmen godt. Og kan hjelpe mot Candida.

Helene Sundby er veileder innen kosthold og livsstil. Hun brenner for matglede, næringsrik mat og sammenhenger mellom fysisk og psykisk helse. Helene er utdannet innen psykologi, veiledning og naturlig hudpleie. Les mer om Helene her.

Helene Sundby er ernæringsterapeut
Helene Sundby

Mange forbinder sopp med noe negativt. Men vi har en mikroverden av bakterier og gjærsopper i og på oss, med livsviktige funksjoner. Mikroorganismer som bakterier/gjær har en sentral plass.
Candida kan vokse seg ut av balanse. Soppen Candida Albicans forekommer naturlig i tarmen, men ved ubalanser kan Candida vokse og skape problemer. Det samme gjelder annen sopp som forekommer naturlig i kroppen. Når det er ubalanse i tarmens mikroorganismer, kaller vi det dysbiose.

Symptomer på for mye Candida kan være

  • løs/hard mage, ubehag, gassdannelse
  • kvalme
  • dårlig apetitt
  • kløe i endetarmen
  • tretthet, «tåkehode», konsentrasjonsproblemer
  • humørsvingninger, nedstemthet
  • søtsug, sug etter melk og gjærbakst

Med andre ord: symptomene er komplekse!

Om du du har candidaovervekst eller ikke, så er fermentert mat og drikke et ledd i balansering av tarmen. Fermenterte grønnsaker er et fint sted å starte. Da kan du unngå dysbiose, og bidra til å gjenopprette eventuelle ubalanser. Kjenn etter hvordan kroppen reagerer. Det kan være lurt å vente med fermentert drikke med tilsatt sukker fordi sukker kan fremme ubalanser.
Ved overvekst av Candida og dysbiose trenger du livsstilsendringer, å tilføye litt fermentert er ikke nok. Men fermentert mat og drikke er gode vaner som kan hjelpe.

Fermentert mot Candida

Om du har Candida, anbefaler jeg å kontakte fagfolk som kan hjelpe deg. Noen lykkes med å gjenopprette ubalanser på egenhånd, andre trenger strengere regime.
Altså: Inkluder gjerne fermentert mat og drikke i kostholdet, og bli kjent med kroppens reaksjoner. Den gir oss stadig hint som vi overser. Vi er forskjellige, noe som fungerer for deg, er ikke gitt at fungerer for meg.

Er nysgjerrig på fermentert mat og drikke? Lære mer? Du kan sjekke kursoversikten min her:  Eller se her hvordan du kan få kurset til der du bor.

Les mer fra hemali

Hva er sunn mat, egentlig?
Trene mer og spise mindre for vektnedgang? Tja, bildet bør nyanseres.
Matavhengig? Sukkeravhengig? Ta testen.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".

15 gode grunner til å ta kosttilskudd

Helsemyndighetene er skeptiske til kosttilskudd. "Får det vi trenger via maten", sies det. – Nei, sier Dag V. Poleszynski.

Les mer om ...

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".

15 gode grunner til å ta kosttilskudd

Helsemyndighetene er skeptiske til kosttilskudd. "Får det vi trenger via maten", sies det. – Nei, sier Dag V. Poleszynski.

Vennskap og demokrati i koronaens tid

De eldste er vaksinert, dødstallene synker. Andelen innlagte for Covid-19 er halvert. Likevel er Norge stengt. Og noe dirrer mellom oss når vi venninnene møtes.

Nei, mettet fett øker ikke risikoen for demens!

Myten om mettet fett lever seigt. I VG kunne vi nylig lese at mettet fett øker risikoen for demens. Tvert imot, sier biologen som har skrevet bok om temaet: – Hjernen trenger mettet fett!