Søk
Close this search box.

De som eier mediehusene, styrer opinionen

hånd som navigerer på et nettbrett

Den offisielle fortellingen er at Norge har mediemangfold. I virkeligheten ligger kontrollen over norske medier på svært få hender.

Av Pål Steigan, først publisert på Steigan.no Bildet er tatt av fancycrave1 fra Pixabay
Hvorfor formidler Hemali om media og mediekontroll? Fordi kontroll og innflytelse over media kan hindre uavhengig informasjon om viktige samfunnsspørsmål, inkludert helse.

Media: Hvis vi ser bort fra statskanalen NRK, eies mediene stort sett av en liten gruppe milliardærer. Hvordan påvirkes norske mediers nyhetsdekning av det private norske nyhetsbyrået NTB? Og av byråets nylige nære tilknytning til Reuters – med sin dokumentert snuskete fortid – og nåtid?
Se blant annet New York Times: Worldwide Propaganda Network Built by the C.I.A.

Wall Street kontrollerer Schibsted

Norsk Telegrambyrå AS eies av Amedia, NRK og Schibsted med datterselskaper. Se Proff. State Street er største utenlandske eier i Schibsted med sine 8 prosent. De står i spissen for et kobbel av Wall Street-banker og finansinstitusjoner som til sammen eier rundt 48 prosent.

Det er dermed ingen overdrivelse å si at Wall Street kontrollerer Schibsted.

-Annonse-

State Street er som kjent en av de tre «vanlige mistenkte», i tillegg til Vanguard og BlackRock, som sammen er de største eierne av rundt 90 prosent av de børsnoterte selskapene i USA. These three firms own corporate America. De er blant de største eierne i alle de største mediehusene i USA, som blant annet ComcastAT&T og Meta/Facebook.

Schibsteds strategi har de siste årene vært konsentrert om å videreutvikle mediehus og rubrikktjenester på internett. I 2019 ble den internasjonale rubrikkvirksomheten skilt ut som eget, børsnotert selskap under navnet Adevinta, der Schibsted etter hvert fikk en redusert eierandel. I dag eies selskapet av Schibsted og Wall Street. Se Proff.

Hvis du synes media er ensrettet, så er det fordi de er det.

De nordiske rubrikkplattformene ble beholdt i Schibsted. De eier også Finn.no. Etter 2018 har Schibsted også etablert et tredje forretningsområde – investering og innovasjon. Schibsted er i dag også en stor aktør innen podkast, driver sitt egent influencerbyrå, og eier flere TV-kanaler.

Schibsted kjøpte nylig 10,1 prosent av Viaplay. Se Viaplay Group.
Se oversikten over datterselskapene til Schibsted her.
Schibsted har virksomheter i 30 land.


Video med tidligere medarbeider i nyhetsbyrået Associated Press:
– Det ble drevet som et konsern som skulle selge produkter.

kvinne med langt lyst hår smiler mot kamera, hun sitter på en grønn eng med høye fjell i bakgrunnen
Jeanne Sartor om nyhetsbyrået AP: – Det ble drevet som et konsern. Til slutt visste jeg ikke hvem som eide oss.

Media i store mediehus

Avisene er kjernen i Schibsteds mediehus, og konsernet er Norges største aviseier målt i opplag. Schibsted eier få, men de store aviser riksavisene VG, Aftenposten, Aftenposten Junior, og regionavisene Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.
VG er landets største avis, med et opplag på 308 469, inkludert VG+ (2022). Schibsted eier også noen små lokalaviser på Vestlandet. Schibsteds aksjepost i aviskonsernet Polaris Media gjør at konsernet er største eier i Adresseavisen og en rekke lokalaviser i Midt- og Nord-Norge.
I 2019 inngikk Schibsted en avtale om salg av Fædrelandsvennen, Lindesnes Avis og Lister, sammen med distribusjonsvirksomheten i Agder, til Polaris Media. Salget ble gjennomført i januar 2020.

Schibsted kontrolleres av Wall Street. Som igjen kontrollerer mediene i USA, teknogigantene, våpenindustrien, den farmasøytiske…

Dominerer digitale plattformer

Schibsted-avisene har lenge hatt sterke posisjoner på digitale plattformer. De digitale brukerinntektene i norske og svenske aviser har økt år for år, og passerte allerede i 2020 en milliard kroner. Schibsted oppga høsten 2021 at mediehusene samlet har mer en million rene digitale abonnenter.

I oktober 2022 lanserte Schibsted et nytt avisabonnement i Norge med navnet Full tilgang. Abonnementet inkluderer innhold fra alle deres norske aviser, slik som VG og Aftenposten, men også podkaster fra plattformen PodMe.

Schibsted stor i Sverige også

I Sverige er Schibsted en tung aktør i avismarkedet, både på papir og nett. Som eier av Svenska Dagbladet (SvD) og landets største avis, Aftonbladet. Gjennom VG står Schibsted også bak nettsatsinger som Godt.no og Minmote.no, og har satset på nett-TV.

Den reklamefinansierte nett-TV-kanalen VGTV ble lansert i 2007, og ble i 2014 skilt ut som fra VG som eget datterselskap. Samme år lanserte VG også en lineær TV-kanal. I 2022 kjøpte Schibsted seg inn i TV Haugaland, senere også i Matkanalen og Godare – to TV-kanaler som spesialiserer seg på matprogram.

Og for å repetere: Schibsted kontrolleres av Wall Street. Som igjen kontrollerer mediene i USA, teknogigantene, våpenindustrien, den farmasøytiske industrien og merkevarene.

Hvis du synes media er ensrettet, så er det fordi de er det.


Mer fra Hemali om media

Svein Østvik: – Media jubler når jeg blir hånet.
Professor Stig Frøland: – Media bidro til hetsen mot vaksineskeptikere.
– Tendensiøst vås fra NRK om “hestemedisin og vaksineskeptikere”
– NRK er skolemedisinens og APs høyborg.
Debatten med Svein Østvik: – Kjennes det godt, NRK?


– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Artikkelen handler om Elefanten i rommet. Først når vi tør fortelle folket hvem elefanten faktisk er blir øynene våre åpne. Schibsted og Bonnier i Sverige er elefanter. Forslag: E Michael Jones, boka Holocaust Narrativet. Kilde: bitchute.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *