fbpx

Eksperten: – Dette gjør sukker og stivelse med barna

Halloween rundt hjørnet, sukker skal flyte. Hva gjør sukker med barna?
–Mye, sier terapeut Bente Josefsen. Hun er selv «tørrlagt» for sukkeravhengighet.

Foreldre til barn ned i seksårsalderen kontakter meg med sin bekymring.

Ikke nok med at det er lørdag hele uka. At skolen flyter i sjokolademelk. At kjøtt flyter i søte marinader. At over 80 prosent av maten vi spiser er tilsatt sukker. At Tine fyller yoghurten med sukker og putter en apekatt på, vips – den er til barn. At skolen premierer med sukker. Attpåtil kommer Halloween.
– Sukker sniker seg inn i det vi tenker på som «vanlig mat», sier avhengighetsterapeut Bente Josefsen. Hun har lett etter skinke uten tilsatt sukker, men finner det ikke.
Kostrådene anbefaler at maks ti prosent av energien vi inntar komme fra sukker, barn spiser mye mer.
– Én ting er at sukker i seg selv er et problem, i tillegg går sukkermat på bekostning av mat med næring.
Bente er gründer og leder av Frisk uten sukker. Hun lever «i tilfriskning», er altså «tørrlagt», og avstår fra sukker.

Bente Josefsen er sukkeravhengig, og jobber som terapeut
Bente Josefsen er «tørrlagt» for sukkeravhengighet

Hva gjør sukker med barna?
– Sukker gir økt blodsukker, da utskilles insulin. Høye verdier av insulin over tid er uheldig, blant annet fordi det kan gi metabolsk syndrom og diabetes 2. Sukker skaper hormonelle ubalanser som fremmer betennelser, og påvirker mental helse. Vi skylder på stress og press når ungdom sliter psykisk, men gir det hele svaret? Jeg tror ikke det.

Deprimerte, søvnløse unge

– Er det sammenheng mellom høyt inntak av sukker/stivelse og avhengighet?
– Ja. Du blir ikke sukkeravhengig på en øde øy der du kun eksponeres for sukker i sin naturlige form. Avhengighet skyldes genetikk og miljø, vi ser at de med genetisk sårbarhet utvikler avhengighet tidligere nå enn før fordi vi er mer eksponert. Om du blir avhengig som ung, får du få friske år. Tidlige år bygger grunnlag for så mye i livet, avhengighet gjør deg dårligere i stand til å fullføre skole og nå dine mål.
Bente får henvendelser fra fortvilte foreldre som står maktesløse på sidelinjen.
– Barn og unge blir kasteballer i helsevesenet, i et system som kanskje ikke forstår problemet. Foreldre til barn ned i seksårsalderen kontakter meg med sin bekymring. Og jeg møter ungdom med depresjon, angst, søvnvansker og lav mestringsfølelse. Mange er medisinert. Jeg har hjulpet flere som etterhvert kunne slutte med antidepressiva. Men god hjelp forutsetter egen motivasjon, den er mindre hos barn og unge. De vil ikke skille seg ut, de vil spise som vennene.

Mye sukker til barn gir risiko for færre friske år.

Du merker ikke en «stille» betennelse. Men slike er bakenforliggende årsak til de fleste av dagens kroniske sykdommer og tilstander, fra diabetes 2 til kreft. Mye sukker i barneårene gir tidligere risiko for stille betennelser som følge av hormonell ubalanse. Altså færre friske år, og en kropp som står dårligere rustet gjennom livet. 

Følger av at sukker/stivelse gir for høye nivåer av hormonet insulin over tid:

  • Hormonell ubalanse «drenerer» organismen for vitaminer og mineraler
  • Det kan gi mangler, særlig på vitamin B og magnesium
  • Immunforsvaret svekkes av vitamin- og mineralmangel
  • Som igjen gjør kroppen utsatt for infeksjon/betennelse
  • Det er sterk sammenheng mellom tarmhelse og hjernen
  • Mye sukker/stivelse gir risiko for dårlig tarmflora, som igjen påvirker produksjonen av «lykkehormonet» dopamin. Dopamin påvirker velvære.
  • Ubalanser av mye sukker/stivelse kan gi for lite magesyre
  • Da brytes ikke proteiner tilstrekkelig ned, og hjernen får ikke aminosyrer den trenger, som igjen går utover produksjonen av dopamin
  • Sukker/stivelse knyttes til dårlig tannhelse, som påvirker kognitiv funksjon
  • Sukker/stivelse kan altså skape en farlig dominoeffekt

Sukker i så mange former nå

– Våre myndigheter formidler at inntaket av sukker har gått ned?
– I dag kommer sukker i så mange former, med nye navn, som maisstivelse. Det er ikke bare sukker som oppfører seg som sukker, men stivelse registreres ikke som sukker.
Norge ligger i verdenstoppen for forbruk av lightprodukter. Bente undrer hva sukkererstatningen gjør med oss.
– Er det et godt bytte? Neppe. Forskning har blant annet vist at sukkererstatninger påvirker tarmhelsen negativt.

Mer sukker til Halloween nå

Én ting er hva sukker/stivelse gjør rent fysiologisk. Bente synes å se en holdningsendring.
– Jeg så et taktskifte under Halloween i fjor: Normen er mye mer godteri. Hæ, får vi så lite, klaget barna når vi ga en Fox hver. Da jeg siden gikk Halloween med mine egne to, kom de voksne med svære kurver, kilovis med godteri: –Bare forsyn dere! Ved et besøk fikk barna 200 gram hver, jeg veide da vi kom hjem.
Hvilke signaler sender vi til barna, spør Bente.

Kanskje gjør korona at det blir mindre sukker under årets Halloween?

Mer fra hemali

Sukkeravhengig? Matavhengig? Ta testen.
Lege om Hashimoto, lavt stoffskifte: Nå rammes også tenåringsjenter.
Tre skiver brød, gjett hvor mye sukker?
Lege: – Prekært behov for annen type kost til kreftpasienter.

Bente Josefsen

  • Gründer og daglig leder av Frisk uten sukker. Har selv sukkeravhengighet, lever «i tilfriskning», hun er altså «tørrlagt», og avstår fra sukker.
  • Bakgrunn fra avhengighetsmedisin, fordypning i sukkeravhengighet.
  • Utdannet hos Bittens Addiction, blant verdens fremste på området.
  • I tillegg fordypningsstudier i sukkeravhengighet hos Gorski Cenaps Corporation i USA.
  • Bente er også utdannet friskvernkonsulent, og har jobbet i 14 år med coaching, kurs og foredrag.

Referanser om sukker

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".

15 gode grunner til å ta kosttilskudd

Helsemyndighetene er skeptiske til kosttilskudd. "Får det vi trenger via maten", sies det. – Nei, sier Dag V. Poleszynski.

Les mer om ...

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".

15 gode grunner til å ta kosttilskudd

Helsemyndighetene er skeptiske til kosttilskudd. "Får det vi trenger via maten", sies det. – Nei, sier Dag V. Poleszynski.

Vennskap og demokrati i koronaens tid

De eldste er vaksinert, dødstallene synker. Andelen innlagte for Covid-19 er halvert. Likevel er Norge stengt. Og noe dirrer mellom oss når vi venninnene møtes.

Nei, mettet fett øker ikke risikoen for demens!

Myten om mettet fett lever seigt. I VG kunne vi nylig lese at mettet fett øker risikoen for demens. Tvert imot, sier biologen som har skrevet bok om temaet: – Hjernen trenger mettet fett!