Søk
Close this search box.

Kriseløsninger for «kresne» barn

Glass med dessert, pyntet med blåbær på toppen

En del av barnets utvikling er å bli selvstendig og finne selvråderett over egen kropp. Det kan merkes i matveien.

kristine oddvin andersen med datteren som baby
Av Kristine Oddvin Andersen, kostveileder og matentusiast. Les mer om Kristine, og hvorfor hun mener vi trenger en helserevolusjon.

Etter en høytid med mye søtt, er det ikke alltid lett å friste med brokkoli, brødskiver eller «fornuftig middagsmat»… Kjenner du deg igjen? Husk at mas og negativitet sjelden drar i riktig retning. Det kan være “gode grunner” til at de små spiser mindre, eller ikke er så gira på visse typer mat i perioder. Det må vi respektere. Så lenge de er friske og vokser som de skal, så tar de ikke skade av noen slike perioder. Pågår det lenge, får man heller legge hodene i bløt.

Lur næringen inn!

Det lov å lure inn litt næring her og der… Det finnes mange måter å pimpe selve middagsmaten på, eksempelvis kan du lure inn masse bra i barnefavoritten tomatsuppe! Her er en variant: Tomatsuppe søtpotet og røde linser.

Her følger noen av mine beste tips til mat som kanskje kan funke når annen mat ikke gjør det. Og til mat som lett kan berikes og gjøres mer næringsrik, men fortsatt være godkjent av de små…

Hjemmelaget sjokopålegg/nøttesmør


Det er smart å begrense inntaket av søtt. Likevel er det enorm forskjell på sjokopåleggene du får kjøpt i butikken og de du lager hjemme.
Jeg lager gjerne hjemmelaget sjokopålegg som smaker søtt og godt, men med mulighet til å begrense mengden sukker. Hvor jeg også kan lure inn mer næringsrike ingredienser.

-Annonse-

Jeg tar som regel utgangspunkt i noen håndfuller nøtter eller mandler, og maler disse fint opp i en kjøkkenmaskin/Bamix med beholder eller lignende. Kjøres de lenge nok, begynner fettet og slippe, og du får smøraktig konsistens. (For mer detaljert fremgangsmåte så kan du søke på nett på nut butter eller nøttesmør.)

Nøttesmør

Nøttesmøret kan spises som det er, eller smaksettes med litt søtning:
honning, lønnesirup, melasse…
Og gjerne en knert salt og en knert ekte vanilje. For sjokovariant har du i litt rå kakao eller smeltet, mørk sjokolade.

Du kan også gjøre det ekstra næringsrikt ved å tilsette litt hampfrø når du moser nøttene, det gir en litt «grønnere» smak. Litt kokosolje er fint å spe med for å få mer smørbar konsistens.

Ekstra næring med eggeplomme eller avokado

Du kan tilsette en eggeplomme ved servering for ekstra næring. Avokado kan også moses i. Nøttesmøret holder seg fint i kjøleskap en god stund, men tilsetter du avokado eller eggeplomme, så bør det spises kjapt.

Nøttesmør/sjokopålegg kan også brukes som dip til frukt! En fin snack som er mer skånsom mot blodsukkeret og med en rekke nyttige byggeklosser.

Oppskrift på mandel- og sesamfrø med vanilje

Fruktsalat med granola


Frukt, særlig når kuttet i små biter og laget til salat, pleier å være pop. Den kan toppes med en næringsrik hjemmelaget granola for å øke innholdet av fett og protein og dermed gjøre måltidet mer komplett. En fin, alternativ frokost eller som et kveldsmåltid som metter.

Granola med sjokolade

Plukketallerken


Ofte handler det også om å få lov til å plukke selv og spise i eget tempo. En tallerken med litt assortert og fargerikt kan da være en god ide. Kjøttpålegg i ruller (epler rullet inn i fenalår er pop her), fiskekaker, oliven, reker, nøtter, frukt og grønt (bruk evt. små kakeformer og stikk ut eller gjør noe gøy).  Du kan godt sette tannpirker i bitene. Kokt egg i båter eller skiver er supert!

Eksperten: Dette gjør sukker og stivelse med barna.

Plukke, plukke…

Kaker og snop


Visst kan kaker også pimpes og gjøres mer næringsrike! Brownie med sorte bønner er et eksempel… Du kan gjøre lørdagskosen mer næringsrik i perioder da lite og smått går ned.
Grøt og chiapudding kan også gjøres mer spennende ved å toppe det med nøttesmør, bær, frukt eller hakkede nøtter.

GRATIS HEFTE: Pimp maten!
For flere tips og oppskrifter til hvordan du kan pimpe maten til små og større, sjekk ut gratisheftet mitt!

Les mer fra hemali

Skoleboller av surdeig, uten melk.
Superdigg lunsj!
hemalis redaktør: – Sannelig skjuler dere den dårlig, misunnelsen på Berit Nordstrand!

– Annonse –

– Annonse –