– Barna trenger en bedre start i livet, mener Malin Bruset (37). Hun måtte Europa rundt for å finne riktig produsent. Nå er hennes små poser å få fra Kolonial.
Har du tenkt på at maten du gir barnet ofte er eldre enn barnet selv?
Barnemat på glass holder seg omtrent i to år i romtemperatur fordi den er kraftig varmebehandlet. Mye av matens næring forsvinner i prosessen.
Malin mener å ha funnet løsningen: Kaldpressing (HPP, high pressure processing). Trykkbehandlet mat der næringen blir «kapslet inn».
Siden hun selv fikk småtroll, har Malin drømt om næringsrik, fersk barnemat. Hun har bakgrunn som ernæringsterapeut, og forfattet boken «Den lille barnematbibelen».
Barna hennes er blitt åtte og fem år gamle.
Trykkbehandlet gir mer næring
Porsjonsposene på kjøl er en miks av ferske råvarer som moses, forsegles og trykkbehandles. Maten holder seg i tre måneder. Målet er mer næringsrik mat, det har kostet.
– Vi oppdaget mye hysj-hysj og yrkeshemmeligheter. Du finner ikke produsentene på gule sider, liksom. Vi ble detektiver.
Malin ble tipset om et firma i Tyskland med godt rykte som sa de kunne produsere etter nordmennenes strenge krav.
– Men de jukset, og prøvde ikke engang å skjule det. For «sånn bare er det», sa de.
Da Malin smattet på prøven, avslørte hun pasteuriserte fruktpureer.
– Det smakte syntetisk. Som forskjellen mellom den smoothien du lager hjemme, og pureen du kjøper. Fruktpuré er trygt og billig. Men ikke det vi skulle ha.
-Annonse-
Jeg har hatt fobi mot engelsk, plutselig måtte jeg kaste meg ut i fagspråket og presenter Gro Gro for 80 stykker
Om Malin hadde visst om all motstanden… Da hadde hun neppe sittet her med sine små poser nå.
– Alt tar lenger tid enn jeg trodde. Bunnpunktet inntraff i fjor, jeg er ikke vant til å jobbe på denne måten. Plutselig måtte jeg forhandle og takle personkjemi med partnere, kolleger og investorer. I tillegg var det aktører som lurte oss… Så slitsomt, men også det året jeg lærte mest.
Som kunsten å late som om hun kan ting hun ikke kan:
– Det er mye jeg ikke kan! Jeg har hatt fobi mot å snakke engelsk, plutselig måtte jeg kaste meg ut i fagspråket og presenter Gro Gro for 80 stykker, første dagen i startup generatoren Antler. Det gjør vondt å vokse.
Orkla i ryggen
Det tok Malin ett år å finne produsenten. Drømmen om å skape bedre barnemat er mye eldre.
Med Orkla, Antler og Innovasjon Norge i ryggen nærmer Malin seg mål, nå er Gro Gro å finne for hjemlevering fra Kolonial.no.
Teknologien HPP brukes mye til dressinger, sauser og supper, men mindre til barnemat. I Skandinavia er Gro Gro den eneste.
Barnemat er ikke barnemat. Det er et lass av regler, lisenser og byråkrati.
– Jeg var aldri nær å gi opp. Å gi barn en bedre start i livet er viktigere enn meg.
Planen er at maten skal gro utover de nordiske grenser.
Sugetut hemmer motorikk og språk
Porsjonsposene er uten sugetut i plast. WHO fraråder slike for det hemmer munnens motoriske utvikling. Det kan gå utover språklæring.
– Dessuten får ikke barnet noe forhold til maten når de ikke ser den og kan ta på den. Sugetuten er også kilde til plastikk.
Hun står midt i kapitalkrevende tester, produktutvikling, markedsføring og dialog med investorer og partnere. Hun er overbevist om vekst. Bærekraftig vekst for Gro Gro og småtroll….
– Uansett vekst skal jeg bevare styringen, lover hun.
UNICEF og WHO advarer mot aggressiv markedsføring for morsmelkerstatning.
Typisk om barnemat:
- Reglene for barnemat er strenge: ingen konserveringsmidler eller sprøytemiddelrester.
- Derimot stilles ingen krav til matkvalitet. Det åpner for billige, næringsfattige ingrediensers som ris og mais.
- Pulvergrøt er typisk hvetemel, havremel, maismel, skummet melkepulver, varmebehandlet planteolje, og tilsatt vitaminer.
- Slik pulvergrøt møter ikke barns særlige behov for naturlig næringsrik mat.
- Tørket frukt dyppet i sukkerlake, snacks og dessert av fruktjuicekonsentrat.
- Barnemat er industri og helse i konflikt: EUs barnematdirektiv av 2002 ble kritisert for å sette barns helse i andre rekke
- Barnemat på glass holder seg opptil to år i romtemperatur fordi den er kraftig varmebehandlet
- Slik mat er kilde til furan, et potensielt kreftfremkallende stoff som dannes i varmeprosessen, ifølge EFSA
- Varmebehandling og lagring tapper maten for næring, derfor tilsettes vitaminer, mineraler osv. syntetisk
- Næringsstoffer er sensitive for høy varme: mellom 30% og 65% av vitamin B9 (folat) tapes i grønnsaker ved steking eller koking
- Her kan du lese hva WHO anbefaler som barnemat
Les mer fra hemali
Hjelp ungdommen din til frie valg: Hold munn!
Kristine: – Vi trenger en mammarevolusjon!
Maria Borelius: – Synes synd på fastlegen.