Søk
Close this search box.

… men du kan fortsatt dyrke potteplanter!

nærbilde av basilikum i plastpotte

Hjemmedyrket mat er verre. En studie fra World Economic Forum antyder at hjemmedyrket mat er mer skadelig for klimaet enn industrilandbruk.

Av Romy Rohmann, først publisert på Steigan.no – noe forkortet av Hemali. Foto: Tookapic, Pixabay.

Noen «eksperter» ved World Economic Forum (WEF) advarer regjeringer om at vanlige folk som dyrker mat hjemme forårsaker klimaendringer. De har kommet til at denne typen urbant landbruk (UA) gir mye større karbonavtrykk enn konvensjonelt landbruk.

“Hjemmedyrket mat ødelegger planeten”

Ifølge tolkninger av en fersk WEF-studie ødelegger hjemmedyrket mat planeten. WEF anmoder regjeringer å gripe inn og forby individer å dyrke sin egen mat for å «redde planeten mot global oppvarming». Studien er utført av WEF-finansierte forskere ved University of Michigan og ble publisert i tidsskriftet Nature Cities. Utdrag av konklusjonen om «urban agriculture» (UA):

UA har mange fordeler, men denne studien antyder at selv lavteknologiske bygårder og hager har høye karbonfotavtrykk. Resultatene våre viser at dagens UA generelt produserer flere klimagasser enn konvensjonelt landbruk, selv om dette trenger ytterligere avklaring i industrialiserende byer og i tørrere eller varmere klima.

-Annonse-

Videre: På grunn av sosiale, ernæringsmessige og stedsbaserte miljøfordeler, vil UA sannsynligvis ha en nøkkelrolle å spille i fremtidige bærekraftige byer, men det gjenstår viktig arbeid for å sikre at UA gagner klimaet så vel som menneskene og stedene den tjener.

Undersøkelsen kom fram til at frukt var 8,6 ganger mer miljøvennlig når den dyrkes konvensjonelt sammenlignet med i en by eller i et tettsted. Mens grønnsaker var 5,8 ganger bedre for miljøet når de ble overlatt til profesjonelle.

Mer utslipp fra urbant landbruk

Studien vurderte hvor mye karbondioksid (CO2) som ble produsert fra dyrket mat i ulike typer bygårder. Den fant at en porsjon mat fra tradisjonelle gårder i gjennomsnitt skaper 0,07 kilo (kg) CO2. Påvirkningen på miljøet er nesten fem ganger høyere med 0,34 kg CO2 per porsjon for mat fra urbant landbruk, ifølge studien.

Forskninga hadde tatt for seg 73 urbane landbrukssteder rundt om i verden. De grupperte urbane landbruksområder i tre kategorier: individuelle hager eller familiehager, kollektive hager og større, kommersielle urbane hager.

Undersøkelsen kom fram til at frukt var 8,6 ganger mer miljøvennlig når den dyrkes konvensjonelt sammenlignet med i en by eller i et tettsted, mens grønnsaker var 5,8 ganger bedre for miljøet når de ble overlatt til profesjonelle.

Den nevnte studien ble en brannfakkel, og Climate Feedback sendte i etterkant ut en melding om at den var blitt framstilt feil og at den ikke advarer mot hjemmedyrking.

Protestene fra landbruket har de siste ukene nådd de fleste land i Europa. Bøndene mener at kontroll er et en viktigere årsak enn klimahensyn når landbrukspolitikken gjør deres kår stadig vanskeligere.

Europeiske bønder har demonstrert de siste ukene.

Referanser

https://www.nature.com/articles/s44284-023-00023-3
https://newsaddicts.com/wef-warns-home-grown-food-causes-climate-change-demands-ban/embed/#?secret=q9XUBCISE6#?secret=bmfDaIWIj0


Siste artikler fra Hemali

Mer død, mer sykdom, og forskerne “er bekymret”
Paracetamol: potensielt farlig, hormonforstyrrende og reduserer forsvaret mot infeksjon.
“Sunn” plantemargarin og inhabile ernæringsforskere.

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *