fbpx

Pimpa julegrøt – uten melk, masse næring!

Julegrøt – elsket av store og små. Men mange får vondt i magen av vanlig julegrøt. Fortvil ikke, Helene Sundby gir deg en alternativ julegrøt, pimpa og mettende.

Helene Sundby er veileder innen kosthold og livsstil. Hun brenner for matglede, næringsrik mat og sammenhenger mellom fysisk og psykisk helse. Helene er utdannet innen psykologi, veiledning og naturlig hudpleie. Les mer om Helene her.

Helene Sundby er ernæringsterapeut
Helene Sundby

Riskornene i julegrøten er polerte, med 80 prosent stivelse, altså karbohydrater. Og lite næring. Jeg anbefale de fete melketypene for å balansere næringen.


100 g vanlig risgrøt gir
  • 14 g karbohydrater
  • 3,2 g protein
  • 2,9 g fett
  • Vitamin A, natrium, kalium, fosfor

Når du «pimper» grøten med egg, gelatin og maca får du en bedre balanse mellom karbohydrater, protein og fett. Den julegrøten holder deg mett lenger, og har tettere næring i form av viktige byggeklosser. Visste du at egg inneholder litt av alt vi trenger av næringsstoffer utenom vitamin C? Og at gelatin er en ypperlig måte å øke proteininnholdet, med sine 90% protein? Og at maca er Perus svar på ginseng? Tåler du ikke melk, har jeg forslag til hva du kan ha i istedenfor fløte.

Noen tips

  • Salt fremhever smaken og saltbalansen er ekstra viktig for smakens skyld.
  • Det kan fort bli litt lite fett, avhengig av melketypen du bruker.
  • Kokosmelk gir mer fett.
  • Havremelk, eller iKaffe er et godt alternativ, den gir en søtere smak. Eller mandelmelk.
  • Jeg lager mandelmelk selv, det er veldig enkelt, mye billigere enn kjøpevarianten og man slipper unødvendige tilsetninger. Slik lager du mandelmelk: http://www.helenesundby.no/mandelmelk/
  • Du kan bruke søtning som klar fibersirup eller vaniljestang, vaniljeessens, eller vaniljepulver
  • Tåler du melk, gå for en feit type, helst fløte. Da får du mer næring.
  • Jeg bruker mye gelatin, superbra kilde til gode proteiner for hud, hår, skjelett, fordøyelse og mye mer.

Julegrøt til 4 personer

  • 2,25 dl grøtris
  • 2 dl vann + 8 dl vann eller melk
  • 2,5 dl fløte – evt kokosmelk, havrefløte, cashewfløte
  • 2 egg
  • 2 ss gelatin
  • 1 ss maca – kan sløyfes
  • 0,5-1 ts salt

Slik gjør du

Skru på ovnen på 100ºC.
Kok opp 2 dl vann med grøtris. La risen småkoke til den har absorbert vannet.
Tilsett 8 dl vann og fløte. Gi det et oppkok og sett kjelen i ovnen, gjerne med lokk.
I løpet av en times tid har det blitt risgrøt. Rør gjerne et par ganger underveis.
Tilsett ett og ett egg. Så fort du har i et egg må du røre det inn raskt, så det blander seg med grøten før det koagulerer.
Rør inn gelatin, la grøten få 5 minutter i varmen for å løse opp gelatinen.
Server med hakket nøtter, smør eller kokosfett og kanel.
Istedenfor sukker kan du ha rosiner, banan, annen oppskjært frukt eller bær. Hvis du vil ha sukker, er det verdt å prøve kokosblomstsukker.

God grøt, god jul!

Les mer fra hemali

Kjøtt har fått et ufortjent dårlig rykte, mener Susanne Sundfør og Gry Hammer:
– Kjøtt er en den av løsningen, ikke et klimaproblem.
Selvforsvar mot virus.
Fedon Lindberg: Mine beste råd for å forebygge kreft.

Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".

15 gode grunner til å ta kosttilskudd

Helsemyndighetene er skeptiske til kosttilskudd. "Får det vi trenger via maten", sies det. – Nei, sier Dag V. Poleszynski.

Les mer om ...

Lege Fedon Lindberg: – Mine beste råd for å forebygge kreft.

Alle kan få kreft. Genetikk spiller inn, men heldigvis er svært få kreftformer så genetisk betinget at de vil utvikles uansett hva du gjør. Det er miljøet som trigger genene, sier Fedon Lindberg.

Er det etisk å tillate vitamin D-mangel nå?

Fortsatt hevder helsetopper at sammenhengen mellom sykdom og mangel på vitamin D "ikke er vitenskapelig".

15 gode grunner til å ta kosttilskudd

Helsemyndighetene er skeptiske til kosttilskudd. "Får det vi trenger via maten", sies det. – Nei, sier Dag V. Poleszynski.

Vennskap og demokrati i koronaens tid

De eldste er vaksinert, dødstallene synker. Andelen innlagte for Covid-19 er halvert. Likevel er Norge stengt. Og noe dirrer mellom oss når vi venninnene møtes.

Nei, mettet fett øker ikke risikoen for demens!

Myten om mettet fett lever seigt. I VG kunne vi nylig lese at mettet fett øker risikoen for demens. Tvert imot, sier biologen som har skrevet bok om temaet: – Hjernen trenger mettet fett!