Søk
Close this search box.

Transtudien: – Ikke dokumentert effekt av vitamin D ved korona

Forskerne bak Transtudien svarer på kritikken: – Ikke godt nok dokumentert at vitamin D har effekt mot korona.

Foto over: Anita Sælø

Vitamin D mot korona, er sammenhengen dokumentert?
– Ja, mener blogger Frode Kirkholt.
– Nei, mener forskerne bak den store Transtudien som nylig ble lansert.
Hos hemali skriver Kirkholt kritisk om studien fordi forskerene “presenterer det som en nyhet at tran kan ha effekt mot korona”. Han mener Transtudien viser myndighetenes svikt ved at de ikke styrker rådet om tilskudd av vitamin D til befolkningen, særlig til risikogrupper.

“Norske forskere gjør seg til latter”

Norske forskere gjør seg til latter internasjonalt, skriver Kirkholt, fordi det later til at de ikke vet at vitamin D har god effekt ved virus:
“Forskerne gjør seg jo nærmest til latter i resten av forskningsmiljøet, når de gjør seg helt uvitende om hva resten av miljøet holder på med. Derfor kan man begynne å lure på om de gjør seg dummere enn de er fordi det er for ubehagelig for helsemyndighetene om nordmenn skal få vite at D-vitaminets mulige effekt mot korona har vært kjent lenge.”

Ikke vist i randomiserte studier at vitamin D kan forebygge sykdommen.

-Annonse-

Nå svarer Arne Søraas, lege og leder av Transtudien (OUS), og ernæringsfysiolog Tine Sundfør (bildet over) på kritikken:
Søraas: – Det er mange som tror at vitamin D kan ha effekt mot koronavirus. Men det er ikke vist i randomiserte studier at vitamin D kan forebygge sykdommen. Andre typer studier vil være forbundet med usikkerhet og den er tydeligvis såpass stor at ingen myndigheter deler ut vitamin D for å forebygge covid-19 til sin befolkning.

Red: Flere studier, som denne, viser sammenheng mellom vitamin D og virus, at vitamin D kan virke beskyttende.


Arne Søraas ved OUS leder den store Transtudien.

Tine Sundfør:
– Det er riktig at det allerede er gjennomført flere mindre studier som har sett på om D-vitamin kan redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner ved Covid-19, men de kontrollerte studiene som til nå er gjennomført er forholdsvis små, og det konkluderes i disse studiene med at det trengs flere og større studier for å kunne bekrefte eller eventuelt avkrefte denne sammenhengen.

– Trenger mer robust studie

Søraas:
– Likevel gir altså ingen myndigheter vitamin D til store befolkningsgrupper. Årsak: mangel på sikker kunnskap.

Kirkholt: “Så når Tine Sundfør sier at vi ikke vet hva det er i tranen som gir effekt, om det er D-vitamin eller om det er omega 3, så må hun snakke mot bedre vitende.”
Sundfør:
– Selvfølgelig kjenner jeg til studiene som er blitt gjort både på D-vitamin og luftveisinfeksjoner og D-vitamin og Covid 19. Det er jo nettopp disse som er bakgrunnen for å sette i gang en større mer robust studie som kan gi oss mer sikre svar. Poenget er at det også er gjort studier som kan tyde på at omega 3 fettsyrer kan ha positive effekter ved Covid 19.

Får ikke vite om det er omega 3 eller vitamin D som har effekt

Søraas:
– I Koronastudien ser vi en effekt av tran. Dette KAN skyldes vitamin D siden tran er en kilde til vitamin D. Det KAN også skyldes andre av innholdsstoffene i tran. Verken Koronastudien eller Transtudien vil kunne vise om det er vitamin D eller omega 3 eller noe annet som har effekt. Det er god kutyme for forskere å ikke uttale seg om noe de ikke har undersøkt. Det at man ikke strekker sine egne resultater er ikke et tegn på uvitenhet.

Pressekonferansen om Transtudien ga inntrykk av at myndighetene har visst

Kirkholt:
– Ut ifra opplysningene på pressekonferansen vet vi nå at de sannsynligvis har visst om effekten av tran siden i vår, og dermed også har visst at den bekrefter teorien om D-vitaminets effekt, uten å anbefale noen å ta hverken tran eller D-vitamin foran en lang koronavinter.

Søraas:
– Dette er dessverre det inntrykket som noen kan sitte med etter å ha sett pressekonferansen. Det korrekte inntrykket er at vi ser at de som bruker tran hadde en lavere risiko for å få covid-19. De som har klokketro på vitamin D vil selvfølgelig si at det er «opplagt» at funnet skyldes vitamin D i tran. De fleste andre vil si at det er like «opplagt» at de som bruker tran også ellers tar vare på seg selv og beskytter seg mot koronavirus. På den måten unngår de å få covid-19.

Ikke nok bevis til å dele ut vitamin D til hele befolkningen

– Vår oppgave som forskere er å finne ut av dette nettopp fordi hvis det første er riktig så skal kanskje alle ha tran/vitamin D gjennom hele vinteren. Det er mange som synes bevisene for dette er gode nok, men når man ser på hvordan myndigheter rundt i verden handler, så er det tydelig at konsensus er at vi IKKE har nok bevis til å dele ut vitamin D til hele befolkningen, skriver Søraas i en e-post til hemali.

Video med Søraas som forklarer hensikten med Transtudien: https://youtu.be/UkFlzF9M480

Kirkholt mener at det er uetisk å oppfordre innvandrere å bli med på studien ettersom disse har lavere nivå av vitamin D enn befolkningen forøvrig:
“Folk i risikogruppen bør ikke være med i et eksperiment for å se om tran (eller D-vitaminer) har effekt. Når man mistenker at det kan ha god effekt, må alle i risikogruppene: eldre, overvektige, folk med underliggende sykdommer, innvandrere, oppfordres til å ta D-vitaminer med én gang, og så kan unge og friske være med på studien.”

Det å fortsette som normalt er ikke uetisk.

Søraas:
– Norge har svært gjennomarbeidede retningslinjer for hvem som bør ta tilskudd av vitamin D. Personer som anbefales slikt tilskudd kan ikke delta i Transtudien. Transtudien har som hensikt å vise at tran kan forebygge covid-19 blant de andre delene av befolkningen. Deltakerne i studien skal fortsette å leve som normalt inkludert å begynne med nye kosttilskudd eller spise mer eller mindre fet fisk. Det å fortsette som normalt er ikke uetisk. Derimot er det uetisk å anbefale store befolkningsgrupper å bruke tran eller vitamin D uten å ha tilstrekkelig dokumentasjon. Det er lett å tenke seg potensielle negative konsekvenser av slike anbefalinger basert på synsing og assosiasjonsstudier som vår egen.

– Vi håper at studien vil ha så gode resultater som Kirkholt tror den vil ha. I så fall vil den bli en spektakulær suksess, skriver Arne Søraas til hemali.

Les mer fra hemali

Kirkholt: – Transtudien viser myndighetenes svikt
Britiske politikere anbefaler vitamin D som gratis strakstiltak
Vitamin D mot virus
Optimalt immunforsvar? Få i deg dette.

– Annonse –

– Annonse –