– Jeg spiser ikke sukker, sier du. – Tja, sier vi. Om du spiser brød, da spiser du sukker. Nye kostråd kommer i august, igjen lyder det: Spis grovbrød!
Hvor mye sukker i tre skiver grovbrød? Svaret finner du lenger ned.
Helsedirektoratet anbefaler “grovt brød, grovt knekkebrød, kornblandinger, gryn, fullkornspasta eller andre fullkornsprodukter til minst to måltider hver dag.”
Anbefalt inntak er minst 90 gram fullkorn daglig.
Aldri før har vi vært så opptatt av sunnhet. Aldri før har vi vært så tjukke, så medisinerte, så rammet av livsstilssykdommer. Er det ikke rart? Vi spiser jo sunt, mye grovbrød, for eksempel. Og vi spiser mindre sukker? Visste du at stivelse har samme virkning på kroppen som sukker?
Viktigste kilder til stivelse er korn (mel, pasta), ris og poteter.
– Men jeg spiser grovbrød, sier du.
Beklager, like mye stivelse der. Dog litt mer fiber enn i loff.
– Men jeg spiser knekkebrød, sier du.
Sorry. Du får ikke mindre stivelse av å fjerne fuktigheten i brødet.
– Men hvis brød og knekkebrød gir sukker, hvorfor smaker det ikke søtt?
-Annonse-
I kroppen blir stivelse til sukker
Svaret er fysiologisk: Druesukkeret i stivelsen er koblet i store molekyler. I fordøyelsen spaltes disse om til sukker. I tre skiver grovbrød utgjør det om lag 50 gram sukker. Altså som en melkesjokolade. Da har vi ikke medregnet det faktum at brød typisk er tilsatt mørk sirup, sukker og malt for å få det til å se grovere og sunnere ut.
Se for deg hva mennesket historisk har spist. Ser du grovbrød? Ser du det regne kanelboller?
Historisk har vi spist lite stivelse
Se for deg hva mennesket historisk har spist. Tenk deg tilbake til den tiden som genetisk formet oss. Ser du kneip? Posemat? Ser du regne av hamburgere og kanelboller?
– Men vi lever lenger enn noen gang, sier du.
Tja. I det regnestykket må du ta med det typiske, historiske bildet: Infeksjoner uten antibiotika. Ville dyr var en trussel. Barseldød. Barnedødelighet. Akutte skader uten kirurgi.
Omtrent halvparten av menneskene døde før de fylte tolv år. Det gir dårlig utslag på levetidens statistikk.
Solid forskning tyder på at de som faktisk overlevde infeksjoner, skader, fødsler, ville dyr og perioder med sult, de levde minst like lenge som vi gjør i dag. Men de døde uten en kilo medisiner i skapet.
De døde ikke sakte med kniv og gaffel i hånd.
Moderne mat harmonerer dårlig med god helse
Vår moderne kost, særlig den prosesserte, gir for lite vitaminer og mineraler, og for mye sukker, stivelse, konserveringsmidler og dårlig fett. Mat som ikke er tilpasset vår hormonelle balanse – stikkord er insulin. Mat som endrer tarmfloraen uheldig. Mat som ikke er tilpasset vårt fordøyelsessystem. Eller vår mentale helse.
Mer fra Hemali
Bak uten mel, da vel! Disse keto rundstykkene metter, luftige er de og.
Eller hva med skoleboller av surdeig?
Lege Stig Bruset: – Derfor faster jeg 14 timer hver dag.
Trening er flott, men det gjør deg ikke slankere.
Hemalis råd
- Spis mindre brød, mer pålegg. Mauling, er det ikke det de sier på Vestlandet?
- Eller maul på ordentlig: Egg, kjøtt, fisk, sjømat, bønner, grønnsaker…
- Frykt ikke fettkilder som smør, nøtter, avokado, kokos, olivenolje…
- Fett gjør mett, og svinger ikke blodsukkeret
- Se til bestemor: Hjemmelaget mat, koke kraft, bake surdeig, plukke bær…
- Når i butikken, snu på pakken: Er ingredienslisten lang som en ledning? Er innholdet av karbohydrater høyt? Vurder fisk- eller kjøttdisken i stedet. Ha grønnsaker til.
NRK: Sukkerfritt godteri gir magetrøbbel.
Referaner
Cordain L. Cereal grains: Humanity’s double-edged sword. World Review of Nutrition and Diet 1999; 84: 19-73.
Tabues G. Good calories. Bad calories. Challenging the conventional wisdom on diet, weight control, and disease. New York: Alfred A. Knopf, 2007.
Groves B. Trick and treat. How ”healthy eating” is making us ill. London: Hammersmith Press Ltd., 2008.
Nickens PR. Stature reduction as an adaptive response to food production in Mesoamerica. Journal of Achaeological Science 1976; 3: 31-41.
Siste fra Hemali
Hemalipodden: Flotte, sterke menn lar seg kastrere av kvinner for anerkjennelse.
Lege Geir Flatabø har fått tilbake sin autorisasjon: – Feil vedtak fra Helsetilsynet!
Kostrådene bør avskaffes!
Med Flexner-rapporten kunne tradisjonell medisin diskrediteres.