Søk
Close this search box.

Uenighet om pris – tonnevis med plommer kan råtne

Blid dame Plommer

– Vi har i år blitt sviktet av Coop Änglamark. Vi brenner inne med tonnevis med deilige, fantastiske og velsmakende økologiske plommer.

Det skriver Hovelsrud gård på sin Facebook-side. Hovelsrud gård ligger i Ringsaker i Innlandet fylke. Videre i innlegget heter det:

” Kundene lovpriser våre økologiske plommer som er dyrket i solhellinga på Helgøya uten sprøytemidler og kunstgjødsel. Fordi vi lar plommene fullmodne på treet før plukking, oppnår vi en mye rikere smak enn umodne plommer. Coop har i to år solgt plommene våre under Coops EMV Änglamark og har oppfordret oss til å fortsette å produsere plommer.

Denne prisen er ikke tilstrekkelig til å dekke lønnskostnadene til plukking og pakking.

Lønnsomheten har vært dårlig, og vi trodde vi hadde en avtale med Coop om en bedre pris (+10%). I det sesongen starter så sier Coop at vi ikke har en avtale om pris og tilbyr oss 10% mindre enn i fjor. Denne prisen er ikke tilstrekkelig til å dekke lønnskostnadene til plukking og pakking. Det blir derfor ikke økologiske plommer hos Coop Änglamark i år. Vi er eneste produsent etter at den andre økologiske plommeprodusenten til Coop Änglamark gav opp for to år siden. Såvidt vi vet er det ikke andre økologiske plommer i dagligvare i år. Du vil smake forskjellen.

-Annonse-

Vi får et tap fordi vi stolte på Coop. Dette var siste gang vi produserte for EMV (egne merkevarer, red.anm.)/private label. Vår opplevelse er at Coop er illojal, mangler moral, er lite bærekraftig og har dårlig forretningsskikk. Om englene finnes, så er de ikke på Coop. Himlajorden eller änglamarken er de heller ikke.”

Modne plommer
Flere tonn med plommer er høsteklare hos Hovelsrud gård, plommer dyrket for Coop Änglamark. – Uenighet om pris gjør at vi står i sjakkmatt alle sammen, sier Coop.

Direktesalg til kunder

I stedet for at plommene skal råtne på trærne, snur Hovelsrud seg rundt og tilbyr kassesalg med fem kilo fullmodne plommer i kassene. Info om kassesalget er å finne på deres Facebook-side.

I en e-post til Hemali svarer Coop Norge ved kommunikasjonssjef Harald Kristiansen følgende:

” Coop er den kjeden som selger mest norske frukt og grønt, og det ønsker vi fortsatt å være. Vi satser kraftig på lokalmat og har søndag gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Hovelsrud både på via telefon og SMS uten å lykkes. Coop ønsker å finne en løsning slik at vi allerede mandag kan tilby våre kunder økologiske plommer i Innlandet, og håper virkelig at vi skal kunne løse dette på en god måte for alle parter.

Dette er en klassisk diskusjon om pris. Coop.

Dette er en klassisk diskusjon om pris. Coop har hele tiden vært tydelige på at vi ønsker å tilby våre kunder økologiske plommer fra Hovelsrud. Men vi har også vært tydelige på at den prisen Hovelsrud krever ikke er mulig å ta ut til kundene.  

Stor tilgang på plommer

Oppgjørsprisen på konvensjonelle plommer, som settes av Grøntprodusenes samarbeidsråd, har i år gått kraftig ned som følge av stor tilgang på plommer. Prisen på økologiske plommer må gjenspeile denne målprisen for at de skal være mulig å få solgt varene. Vi har tilbudt Hovelsrud 30 prosent mer for økologiske plommer enn oppgjørspris til bønder av konvensjonelle plommer, noe som er langt høyere enn det som er normalt for økologiske varer. Likevel har de ment at dette ikke er nok. 

Coop ser en tydelig trend hvor kundene våre velger «billigprodukter» fremfor premiumprodukter. En pris som Hovelsrud har ønsket, ville enten påført oss store tap, eller i ytterste konsekvens at vi hadde måttet kaste varene fordi kundene ikke vil betale prisen. 

Vi har full forståelse for at Hovelsrud trenger en høyre pris for å dekke sine kostnader, samtidig vet vi at kundene i en tid med økte levekostnader ikke er villige til å betale en høyere pris for premiumprodukter. Så da står vi der litt sjakkmatt alle sammen.”

Hovelsrud gård har ikke vært tilgjengelige for kommentar i dag, men er kjent med at Hemali omtaler saken.


Mer fra Hemali

– 260 tonn grønnsaker er reddet
En liten hyllest til livets sirkel
– Det er ingenting av den industriframstilte barnematen du ikke lager bedre selv
Norge: Suksesslandet for aspartam-industrien

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

  1. Så var vi der: han sa, du sa? Hvis denne gården ønsker selge plommene sine. Gi oss mulighet til å oppsøke dem, for kjøp. Oppfordring til gården. Pris etc. Kanskje kan jeg også være viss på at de er modne. I dag handler jeg sjelden frukt hos Rema. En eldre dame plukket ut av ferdige papir poser idag de hun fant modne. Ja sånn er det ofte.

  2. Tenkte på dette da jeg så smakløse utenlandske drittplommer på kiwi før helga.

    Skulle ønske vi vernet om egne varer i sesong, og ikke importerte som vi gjør.
    Her må folk bruke kjøpekraften sin, og forlange Norske varer, når vi har sesong.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *