Søk
Close this search box.

De med økt risiko for diabetes 2 har ekstra god grunn til å faste

periodisk faste, tallerken med en klokke på

Periodisk faste seiler opp som noe av det beste du kan gjøre for helsen. En ny studie viser også fordeler av periodisk faste for dem med økt risiko for diabetes type 2.

Av Fedon Lindberg

Resultatene av en randomisert kontrollert studie publisert i Nature Medicine tyder på at de med økt risiko for type 2-diabetes kan redusere risikoen. En intervensjon som kombinerer periodisk faste (PF) med tidsbegrenset spising tidlig på dagen gir gode resultater.

Studien involverte mer enn 200 individer randomisert til en av tre grupper:

  • Spise bare om morgenen (fra 8:00 til middag) etterfulgt av 20 timers faste 3 dager i uken. Spise som man ønsket de andre dagene.
  • PF pluss tidsbegrenset spising intervensjon var assosiert med en signifikant forbedring. Nøkkelmål var glukosekontroll versus kalorirestriksjon etter 6 måneder.
  • Begge intervensjonene viste fordeler for kardiovaskulære risikomarkører og kroppssammensetning.

Imidlertid vedvarte ikke den ekstra fordelen med PF pluss tidlig tidsbegrenset spising. Og mindre enn halvparten av deltakerne fulgte fortsatt planen etter 18 måneder, sammenlignet med nesten 80 % av de i gruppen med kalorirestriksjon.

-Annonse-

Studiens forskere mener at designet ville vært bedre hvis tidsbegrenset spising og IF-intervensjoner ble separert og sammenlignet.

Klinisk anvendelse av faste for vekttap

Krista Varady, professor i ernæring ved University of Illinois, Chicago, var nylig medforfatter av en gjennomgang av den kliniske anvendelsen av PF for vekttap. Hun tvilte på om individer ville følge kombinert tidlig tidsbegrenset spising og PF. Hun foreslo at fremtidige forsøk burde teste mer gjennomførbare tidsbegrensede spisetilnærminger. For eksempel med senere spisevinduer og uten å telle kalorier.

Stadig mer populært å pause måltidene

Forfatterne sier at det er økende interesse for å utvide de etablerte helsemessige fordelene ved kalorirestriksjon gjennom nye tilnærminger som timing av måltider og langvarig faste. PF øker i popularitet og er et alternativ til enkel kalorirestriksjon.

Periodisk faste pluss tidlig tidsbegrenset spising var også assosiert med større reduksjoner i insulin verdier etter måltider versus kalorirestriksjon.

Tidsbegrenset spising, som legger vekt på kortere daglige spisevinduer i samsvar med døgnrytmer, har blitt populært de siste år. Det var vist at fordelene med kalorirestriksjon alene for kroppssammensetning, blodlipider eller glukoseparametere var små. For å undersøke kombinasjonen av PF pluss tidlig tidsbegrenset spising, rekrutterte forskerne individer i alderen 35-75 år med høy risiko for type 2 diabetes.

Resultatene viste at PF pluss tidlig tidsbegrenset spising ga signifikans; nesten tre ganger større forbedring i blodsukker etter måltider ved måned 6 sammenlignet med kalorirestriksjon. PF pluss tidlig tidsbegrenset spising var også assosiert lavere i insulinverdier etter måltider versus kalorirestriksjon etter 6 måneder.

Flere gode resultater

Studien fant at både PF pluss tidlig tidsbegrenset spising og kalorirestriksjon var assosiert med større reduksjoner i langtidsblodsukker HBA1C ved 6 måneder sammenlignet med standardbehandling. Men det var ingen signifikant forskjell mellom de to aktive intervensjonene.
Begge intervensjonene var også assosiert med forbedringer i markører hjerte- og karrisiko versus standardbehandling, slik som systolisk blodtrykk, diastolisk blodtrykk og fastende triglyserider.

PF pluss tidlig tidsbegrenset spising og kalorirestriksjon var også assosiert med større reduksjoner i BMI og fettmasse de første 6 månedene, samt i midjeomkrets.

Tretthet var mer vanlig med PF pluss tidlig tidsbegrenset spising. Rapporter med 56 prosent av deltakerne mot 37 prosent av dem som fulgte kalorirestriksjon, og 35 prosent av dem i standardbehandlingsgruppen etter 6 måneder.

Hodepine og forstoppelse var mer vanlig i intervensjonsgruppene enn ved standardbehandling.

middelaldrende mann i hvit skjorte smiler mot kamera, bakgrunnen er hvit

Fedon Lindberg.

Referanse

Teong, X.T., Liu, K., Vincent, A.D. et al. Intermittent fasting plus early time-restricted eating versus calorie restriction and standard care in adults at risk of type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nat Med 29, 963–972 (2023). https://doi.org/10.1038/s41591-023-02287-7


Mer fra Lindberg om periodisk faste

Et smart helsevalg.
Bra for både vekt og helse.
Slik får du fullt utbytte av periodisk faste og tidsavgrenset spising.


Mer fra Hemali om faste

Lege Stig Bruset faster minst 14 timer hver dag.
Se hvordan du kan kombinere faste og mat smart.
Periodisk faste, virker det?
Autofagi – en nøkkel for aldring og sykdom

– Annonse –

– Annonse –

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *