Helsekost Furuseth – når myter bli underholdning

kvinne hviler seg med blomster rundt, bilde fra tv-serie

NRK tror tilsynelatende fortsatt at slanking dreier seg om å spise salat, lite fett og om fysisk aktivitet.

Av Thor Foseid. Uavhengig forsker, forfatter og ernæringsrådgiver, har nettsiden spisdegslankogfrisk.no

Slanking: Jeg har sett litt på NRK programmet Helsekost Furuseth og lar meg forundre over kunnskapsnivået. Har NRK som oppgave å opplyse, eller å villede seerne?

NRK tror tilsynelatende fortsatt at slanking dreier seg om å spise salat, lite fett og om fysisk aktivitet.

Selv etter at millioner av overvektige i mer enn 70 år aldri har oppnådd varig effekt verken ved å spise salat, lite fett eller å trene, fortsetter NRK å servere myter om slanking.

-Annonse-

Å spise salat, lite fett og å trene er det siste overvektige kan tenke seg for å gå ned i vekt. Forskere har også i mer enn 50 år dokumentert at salat, lite fett og trening aldri bidrar til varig vektnedgang. Varig vektnedgang oppnås kun gjennom å endre til et ketogent kosthold.

Men denne kunnskapen synes umulig å formidle.

I mer enn 50 år har forskere dokumentert at salat, lite fett og trening ikke bidrar til varig vektnedgang.

Serverer myter om slanking

I stedet for at NRK gir overvektige kunnskap om hvordan de enkelt kan gå ned i vekt – uten både salat, lite fett og fysisk aktivitet, serverer de i stedet myter. Det de oppnår er det stikk motsatte av det som er tilsiktet. Mulig det er god underholdning, men på hvem sin bekostning?

Denne type program bidrar til at overvektige i stedet får fokus på – og håpe på, at enda en mirakelkur skal dukke opp, eller at nye medisiner og kirurgiske inngrep skal gi dem tilbake en normalvektig kropp.

Kunnskapsløse påfunn satt i system

Men like lite som at salat, lite fett og trening vil gi varige effekt og en normvektig kropp, like lite vil medisiner, kirurgiske inngrep og mirakelkurer gi en varig og normalvektig kropp.

Jeg tror ikke at det finnes noe område der så mange kunnskapsløse påfunn har blitt satt i system. Av tilsynelatende oppgående mennesker og i den tro at de har utviklet et unikt slankeregime. Og det til tross for at de i 70 år aldri har sett et eneste eksempel på at noen som har fulgt de kunnskapsløse mytene har lykkes i å gå varig ned i vekt.

Og når ekspertene skal forklare – eller kanskje heller bortforklare – hvorfor mytene ikke fungerer, så er forklaringene like kunnskapsløse.

Men fordi mennesker flest vet svært lite om hvordan menneskekroppen reagerer på det vi spiser, så tror de på det de hører. Spesielt når det er en lege som sier det.

Professor Lustig om slanking

Robert Lustig er lege, vitenskapsmann og forsker, professor ved University of California, San Fransisco. Han er en av verdens fremste på overvekt, og sier følgende om dagens slankeregime;

«Leger forteller sine pasienter at dette regimet vil få de ned i vekt, og pasientene stoler på legen sin. Resultatet er at pasientene føler seg mislykket, de blir deprimerte, slutter å trene og begynner å spise usunt, ettersom at de tror at det ikke nytter uansett. Dette er en effektiv måte og forverre metabolsk syndrom på».

Og til deg som oppfatter at jeg her snakker ned fysisk aktivitet: Forsøk å skille mellom fysisk aktivitet benyttet for å fremme god helse og fysisk aktivitet som slankemiddel.

Det er to helt forskjellige ting.


Les mer om slanking og vekt

Råd og uråd om å gå ned i vekt
– Vi har erstattet fett med sukker og raske karbohydrater
Trene for å gå ned i vekt? Glem det!

– Annonse –

– Annonse –

Én kommentar

  1. Det er IKKE kun ketogenisk kosthold som skaper livslang vektkontroll. Dette er nøyaktig samme idiotiske dogmatikk som artikkelen søker å kritisere. Man kan redusere vekt og holde seg slank på utallige måter. Skjerp dere!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *