Professor: – Mettet fett er ikke farlig.

professor Arne Astrup

Den danske professoren Arne Astrup er blant verdens mest siterte og publiserte. Men kanskje er han mer kjent for å tale mot makten etter at han snudde i synet på mettet fett.

Jeg er blitt klok nok til å ikke nødvendigvis godta at noe er sant bare fordi WHO hevder det, sier professor Arne Astrup.
Du har selv bidratt til feilinformasjon?
– Ja. Som formann i det danske ernæringsrådet sa jeg at mettet fett er farlig, og at en ikke trengte å bry seg særlig om sukker. Men så utførte vi studier.

En annen forståelse av mettet fett

Professor Astrup har for lengst snudd i synet på mettet fett. Nå vil trolig flere forskere komme etter, kanskje også WHO og Helsedirektoratet? For i våres publiserte tre norske forskere en banebrytende teori om mettet fett og kolesterol: HADL-modellen. Hypotesen ble vist i verdens mest prestisjetunge tidsskrift for ernæring. Den er foreløpig ikke testet eksperimentelt, men at modellen har fått en slik presentasjonen, sier mye.
Advarselen mot mettet fett har stått støtt hos myndighetene i tiår. Fordi mettet fett gir høyt kolesterol, som igjen gir risiko for hjerte- og karsykdom, lyder det.

En annen forståelse av kolesterol

Men se nå! Modellen HADL viser til en helt annen forståelse av sammenhenger mellom mettet fett og sykdom. Forskerne Marit Kolby Zinöcker, Karianne Svendsen og Simon Nitter Dankel viser at kolesteroløkning som følge av mer mettet fett i kosten ikke er skadelig. Utgangspunktet for HADL-modellen er at kolesterol alene i blodet er en dårlig indikator for sykdomsrisiko. For kolesterol finnes først og fremst i cellens membran, ikke i blodet. Når fastlegen konkluderer “for høyt kolesterol” og setter deg på medikamenter, er det på grunnlag av kolesterol målt i blodet. Men kolesterol finnes også andre steder, og det er på stadig flyttefot, viser modellen til. Å måle kolesterol i blodet gir bare en flik av bildet.

Kolesterolet finnes der kroppen skal ha det

Kolesterol regulerer cellemembranets fleksibilitet. Enkelt sagt: Du har det kolesterolet du skal ha, der du trenger det. For kolesterolet fraktes mellom cellemembran og blod i kroppens finstemte justering: Når vi spiser mer flerumettet fett, henter cellene kolesterol fra blodet, og bygger det inn i cellemembranene for optimal funksjon. DER har kolesterolet blitt av. Mens fastlegen jubler fordi du med kolesterolsenkende medikament eller endret kost gjør at hun finner mindre kolesterol i blodet. Men å omplassere kolesterolet i kroppen vil ikke endre på en begynnende hjertesykdom som følge av usunt kosthold.  

-Annonse-

Og motsatt: Når du spiser mer mettet fett, blir cellemembranene stivere. Da trenger cellene mindre kolesterol, det overflødige sendes ut i blodet. Dermed stiger blodkolesterolet, og er det over fem, blir du trolig rådet til å gå på kolesterolsenkende medikamenter. Som kan gi en rekke bivirkninger.

– Rådene om fett gjør at vi dropper næringsrik mat

– Rådene fra WHO om å begrense inntaket av mettet fett kan få folk til å droppe næringsrik mat uten grunn. Det mener forskerne, ledet av Astrup, som i 2020 publiserte en gjennomgang av siste kunnskapen om mettet fett. Konklusjon: Ingen sammenheng mellom mettet fett og økt risiko for hjerte- og karsykdom eller diabetes.
– Hvilke blindspor vil i ettertid bli stående som historiens verste, spurte vi Astrup da vi traff ham i København.
– At medisinske miljøer ignorerer kunnskapen om matens betydning for helsen. For byråkratiet er jeg en pain in the ass. Det er der tregheten sitter. De fleste som treffer beslutninger om kostråd er ikke vitenskapsfolk, men byråkrater. Og fortsatt kan leger for lite om ernæring. Trolig skyldes det tidlig indoktrinering under medisinstudiet, og manglende undervisning. Fokuset er farmakologi. Og offentlige kostråd er for slanke, friske mennesker. Ikke for overvektige, prediabetikere og dem med diabetes 2, sier Astrup.
De fleste voksne i den vestlige verden, med andre ord.

Overlege i video: – Jeg foreskrev statiner til mine pasienter. Så ble jeg dødssyk av dem.

Mills, myndighetene og pengene

Professor Kjetil Retterstøl leder Lipidklinikken, som Mills gir økonomisk støtte til. Lipidklinikken ved Universitetet i Oslo og Ullevål universitetssykehus er kunnskapsbanken for myndighetenes råd om fett. Retterstøl ledet også Helsedirektoratets arbeid med rapporten av 2017 om mettet fett. Han er betalt rådgiver for Mills, og mottar forskningsmidler fra margarinprodusenten. Retterstøl viser til denne oversikten når han fortsatt advarer mot mettet fett.
Astrup, derimot, mener at Retterstøl feiltolker funnene i oversikten.

Mills støtter Lipidklinikken

Fra reklamen: “Vita hjertego’ Lett er et produkt for deg som ønsker et mer hjertevennlig og kaloriredusert alternativ til brødskiva. Den er laget med raps- og solsikkeolje og inneholder 30 prosent mindre fett enn den vanlige varianten.”

Mills´ produkter inneholder først og fremst umettet fett fra margariner og planteoljer. Margaringiganten er også «aktiv kunnskapsformidler om sunt og usunt fett gjennom tiltak som Fettskolen – et eget undervisningsopplegg på nett og til bruk i skolen.»

WHO (Verdens Helseorganisasjon) råd om fett:

Reduser inntaket til under 30 prosent av kaloriinntaket.
Reduser mettet fett til under 10 prosent av kaloriinntaket.

Et utdrag av Astrups siste forskning

Fant hormon som som kan hjelpe mot fedme.
Om mettet fett versus planteoljer.
Betydningen av å spise etter individuelle markører.
Overvektig, men underernært. Om næringsmangler.
Karboredusert mat for diabetikere 2.
Metaanalyse: Intervensjon for å redusere apetitt ved overvekt?

Sunt og usunt fett

  • Når oljer fra raps, solsikke og mais oksideres i kroppen, dannes frie radikaler som binder seg til innside av blodkar og annet vev.
  • Det kan gi betennelsestilstander.
  • Alle frøoljer er flerumettet, ustabile, og avgir aldehyder ved oppvarming.
  • Aldehyder er det samme kreftfremkallende stoff som finnes i sigaretter.
    (Kilde: Dr. emeritus Bjørnar Brændeland)

Les mer fra hemali

Kolesterolet var skyhøyt. Men Jon-Magnus ble ikke redd, for han visste hvorfor.
Lege: – Lavt kolesterol forverrer Covid-19 og andre virussykdommer.
Immunforsvaret trenger kolesterol.
Vidar: – Ødelagt av medikamenter
Koker i kommentarfeltet om kolesterolsenkende.

– Annonse –

– Annonse –