Søk
Close this search box.

Ville du tatt fjorårets influensavaksine?

nært av sprøyte horisontalt, gul bakgrunn

For å være effektiv, må vaksinen vanligvis forandres fra år til år. Noen år treffer den godt, andre år har den liten effekt fordi virusene har mutert. Slik også med koronavaksinen.

Årets influensavaksine inneholder beskyttelse mot virusstammen AABB. I fjor inneholdt den en annen sammensetning med AB-virus. I tillegg inneholder vaksinen influensa B-virus. Bortsett fra at denne ikke er justert i takt med viruset, som muterte seg ganske raskt.

Kan koronavaksinen være effektiv på viruset som er mutert flere ganger?

Make it simple! Tenk «Rema 1000»; det enkleste er ofte det beste. Eller i alle fall ganske forståelig: Kan koronavaksinen være effektiv på viruset som er mutert flere ganger?
Nå fylles sykehusene av vaksinerte som skulle vært beskyttet mot smitte og sykdom. Uke 44 meldte FHI at vaksinasjonsstatus var tilgjengelig for 120 nye pasienter innlagt med covid-19 som hovedårsak. Av disse var 56 (47 %) uvaksinert og 61 (51 %) fullvaksinert.

-Annonse-

Norge har bestilt 14 millioner doser

Det er litt kleint å høre på dem som legger skylda på de uvaksinerte; vesentlig barn og ungdom, men også en andel voksne. «Rema 1000» er ikke forklaringen når bortimot 70 prosent av befolkningen har mottatt vaksine.

Norge har bestilt om lag 14 millioner doser fordelt på fire produsenter. Astra Zenica og Johnsen & Johnsen ble raskt faset ut grunnet plutselige dødsfall. De to andre, Biontec og Pfizer, er stukket i armene på nordmenn både en, tro og tre ganger. Og har resultert i over 40 000 meldinger om mistenkte bivirkninger.

Hva når viruset har mutert seg gjennom alfabetet og vaksinen fortsatt er den samme?

Den største bivirkningen av dem alle er at vaksinen ikke virker som lovet av produsenten. Løftet var rundt 90 prosent beskyttelse.
Verden ble overmannet av Alfa-varianten, så kom Delta, og Delta pluss og plussepluss. Vaksinen skulle beskytte menneskeheten mot Alfaviruset, men hva når viruset muterer og får andre egenskaper? Er det logisk at vaksinen vil ha effekt på den neste og den neste etter det? Hva når viruset har mutert seg gjennom alfabetet og vaksinen fortsatt er den samme? Er ikke det som å ta samme influensavaksine år etter år, og innimellom ha litt flaks?

Vaksinen virker dårlig

Det er en grunn til at sykehusene fylles opp av vaksinerte: Vaksinen virker dårlig. De vaksinerte skulle beskyttes mot Alfa, men har nå fått Delta. I andre verdensdeler har Lambda sneiet innom og land er stengt ned. Rundt neste sving lurer Gamma Ypsilon, Omikron… Er det sannsynlig at vaksinen vil virke på nye virus?

Vaksineprodusentene må blande på nytt. De må bli smartere enn virus.
Det skjer ikke.


Denne studien, publisert i The Lancet 29.10., viser at viruset har mutert så raskt at vaksinene ikke rekker å tilpasses. Derfor gir de ikke full beskyttelse mot nye varianter. Mange vaksinerte blir infisert av deltavarianten, og de er like smittsomme som uvaksinerte. I praksis kan en neppe stoppe epidemiske virus, spesielt de som muterer raskt.


Les mer fra hemali

Vitamin D mot virus
Sliten etter virus eller vaksiner? Her er legens råd.
Les dette før du dømmer meg, den uvaksinerte.
Dag Viljen Poleszynski: Dette gjør jeg for å unngå virus.

– Annonse –

– Annonse –