Søk
Close this search box.

Nederlandske Max var deprimert og isolert. Så fant han en svensk stue.

– Jeg var isolert, fanget innendørs, alt var svart, jeg ga nesten opp. Dette er framtiden min, sier Max og sikter til regenerativt landbruk mellom svenske røde stuer.

Årjäng, Varmland. Inn i de dype skoger, opp en grusvei og så enda en og én til. Røde stuer soler seg mens dyr og folk gjør sitt. Her er oppussing og fiksing. Max Troppmair (22) må fange hønene før han kan sette seg på gresset for intervju. Å betrakte hønefangst er forresten like komisk som i komedien. Det flakser av fjær og lyd. Så er elleve kyllinger inngjerdet.

Isolasjonen under pandemien gjorde alt verre.

Inngjerdet var også Max da han bodde i Nederland.
– Isolasjonen under pandemien gjorde alt verre. Det påvirket avgjørelsen min om å endre livet. Når du er i mentalt mørke, finner du unnskyldninger for å ikke gjøre noe. Også de tingene som gjør deg glad. Jeg stoppet meg selv. Nå er jeg fysisk hele dagen, jeg stuper i seng, sover og spiser godt, kjenner at kroppen blir sterkere.

Max fant lys og lykke mellom røde stuer i Sverige. Her driver han regenerativt jordbruk.

I områder som disse må du være tettere på folk, for vi trenger hverandre.

-Annonse-

I fjor fant Max og hans mor den røde svenske stue ved en tilfeldighet.
–Vi kjørte rundt i hele Sverige. Før eieren åpnet døren her, visste vi at dette var stedet. Max´ mor er psykolog, målet er å kombinere terapi, natur, landbruk og utleie av gjestehus.

Fortsatt pendler Max mellom Sverige og Nederland der han studerer agrikultur. Planen er å plante seg fast med lengre røtter, og Max er sikker på at framtidens gårdsdrift er metoden fra fortiden: regenerativt landbruk.

Max var deprimert gjennom pandemien. I Sverige fant han mening og gnist.

Jordbruk i fruktbar sirkel

– Du hjelper produktene dine i en sirkel hvor ingenting går til spille, sier Max.
Ennå har ikke kuene ankommet, men planen er klar for dem:
– Jeg flytter kuene daglig og plasserer kyllingene der de har vært. Møkka fra kuene tråkkes ned av kyllingene med sine skarpe føtter slik at gjødslingen av jorda skjer raskere. Slik går kretsløpet av store og mindre dyr, av mark, larver og insekter i et fruktbart samarbeid. Om vinteren skjer det samme i tuneller som fungerer som små drivhus.

På en måte «leker» vi natur, og naturen er komplisert. Max.

Regenerativt er sårbart

– Metoden har mange fordeler, men den er sensitiv ved at vi avhenger av alle ledd. På en måte «leker» vi natur, og naturen er komplisert. Vi feiler, og jeg lærer mye fra bøndene her. De kjenner jorden og naturen, sier Max og stryker hånden over grønt gress. Nå lærer han svensk også.
– Jeg er mer sosial her enn det jeg var i Nederland. I områder som disse må du være tettere på folk, for vi trenger hverandre.

Den amerikanske dokumentaren The biggest little farm forteller om ekteparet som skaper sin regenerative gård. De bruker syv år på å lære.

Bra at kjemisk gjødsel er blitt så dyrt

Max planlegger ikke bare for mangfold av dyr og planter, men også av inntekt.
– Når inntektene fra jordbruket jobber sammen, har du flere bein å stå på. Industrielt landbruk med monokultur er ikke bærekraftig, derfor er jeg for de høye prisene på kjemisk gjødsel.  

– Jeg visste at jeg ville bli bonde, men uten mor og stefar hadde det ikke gått. Jeg er heldig som har dem med meg. Dessuten har jeg jobbet på gårder over hele verden og lært masse.
Ettersom Max`mor er psykolog, er planen å hjelpe unge mennesker her.
– Slike som har det slik som jeg hadde det, smiler Max.
Begynnelsen er sped, han gleder seg til å kunne selge ost, yoghurt, grønnsaker, egg og kjøtt fra sin svenske røde stue.Her er Max og gjengen på Instagram

Om regenerativt jordbruk

  • Å gjendanne noe som er skadet, en praksis som bygger opp og reparerer naturlige kretsløp
  • Utspring fra det tradisjonelle og økologiske landbruket og ny kunnskap, men bruker også mye fra konvensjonelt landbruk
  • Tilbakeføring av organisk materiale til jorda med kompost, jorddekke, dekkvekster, fangvekster, grønngjødsel og naturlig gjødsel fra dyrene selv
  • Minimere pløying
  • Øke det biologiske mangfoldet
  • Ikke bruk av kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler
  • Motsvar til industrilandbruket og nedlegging av lokal matforsyning
  • Skaper mer ressurser ut av mindre areal
  • Fremveksten av andelslandbruk, markedshager, REKO-ringer, bruk av tradisjonelle, lokale sorter og mangfold av kulturplanter og husdyr er en del av samme internasjonale retning som regenerativt landbruk

(Kilde: Økologisk.no)


Les mer fra Hemali

Nyper! Nå er vitaminbombene klare for høsting!
Skogsbad! Med naturen på grønn resept.
Transtudien befester at statens anbefaling for vitamin D er altfor lav.
Professor Gøtzsche: – Psykiatri som spesialitet bør fjernes!
– Annonse –

– Annonse –