Søk
Close this search box.

Tid for nyper!

Nå er det tid for å sanke nyper
September før frosten kommer, er tiden for å sanke nyper.

Nyper er fulle av immunstøttende egenskaper. Nå er tiden inne for å sanke dem.

Artikkelen ble først publisert september 2022.

Nyper er stappfulle av nyttige næringsstoffer og nå før frosten kommer er tiden for å høste. Tradisjonelt har nyper blitt brukt som både mat og medisin.

Nypebuskene vokser i skogkanter, i fjellskrenter, tørre bakker og beitemark.

I boken Medisinplanter i Norge er det steinnype som er omtalt. En telefon til forfatter Rolv Hjelmstad bekrefter at alle nypeslag i Norge kan spises, og at næringsinnholdet er ganske likt i alle.

Nyper inneholder mest vitamin C når de er friske, men de kan gjerne tørkes og oppbevares.

Næringsbomber

Nyper inneholder vitaminene A, B1, B2, B3, C og K, karotenoider, flavonoider (quercetin, rutin, kaempferol), organiske syrer og mineraler (særlig mye jern og kalium). Frøene er rike på gammalinolensyre og linolensyre.

-Annonse-

Nypene plukkes rett etter de er blitt modne, senere synker nivået av vitaminer. De skal være rød eller orange og ganske faste, da er innholdet av vitamin C høyest og smaken best. Myke nyper kan også brukes, men de er klinete.

Nyper fra villroser kan være store og det er enkelt å få fylt opp kurven raskt. Smak litt på nypene før du fyller kurven, det er stor forskjell. Noen smaker ikke så mye, andre smaker søtt. Velg dem!

La det være igjen nok nyper til at planten kan formere seg, og til insekter.

små nyper i klynge omgitt av hvitt klede
Alle nypeslag i Norge kan spises. (Alle foto: Guro Høgberg)

Mat og drikke

Nyper brukes til suppe, saft, syltetøy, gelé, vin, likør, eddik og te. Det er et seint arbeid å plukke nyper og rense ut frøene, men resultatet blir verdifullt og godt.

Modne nyper er utmerket til nypesuppe og nypesyltetøy, og krever få andre ingredienser. Fjern alle blad og stilker. Del dem og skrap ut frøene og hårene med en kniv eller teskje. Bruk hansker da frøene kan virke irriterende på huden.

Nypesuppe lages enkelt med nyper, vann, sukker og litt rømme eller krem. Fremgangsmåte finner du i denne oppskriften.

Nypesyltetøy

Hos Norges sopp- og nyttevekstforbund finner du oppskrift på nypesyltetøy. Til denne trengs 500 gram rensede nyper. Merk at i oppskriften skal nypene kokes, det gjør at store deler av vitaminene forringes.

Nyper kan fryses. Del alle nypene i to, og skjær av den grønne stilken som sitter igjen. Når halvdelene er frosne er det mye enklere å fjerne frøene. Disse bare vippes ut med en teskje i frossen tilstand. Nyper tiner fort, så ta bare ut den mengden du trenger.

Nyper inneholder med vitamin C enn appelsiner.

Tørking

Det er flere måter å tørke nyper. Aller enklest og for best mulig kontroll på temperaturen, er med en dehydrator. Oppvarming reduserer vitamininnholdet og derfor er det viktig å ikke tørke på varmere enn 40 grader.

Nyper kan også tørkes i stekeovn på laveste temperatur med ovnsdøren på gløtt. En annen mulighet er å lufttørke ved å tre nypene på en snor og henges på et sted med god og jevn temperatur. Pass på at det er avstand mellom nypene.

Mye vitamin C

Nyper inneholder mest vitamin C når de er friske, men de kan gjerne også tørkes og oppbevares for seinere bruk. Av 10 kg friske nyper får man ca. 2 kg tørkede nyper. Tørre nyper som er malt til et pulver i en kaffekvern eller bender er enkelt å anvende i matlagingen. Når du knuser nyper til pulver, kan du la frøene være med.

I tidligere tider drøyde man gjerne brødmelet ved å blande inn oppmalte nyper. Nå er pulver av nyper velegnet i smoothie eller smoothiebowl.

Når alle nypene er helt tørre, avkjøler du dem og heller dem på tette glass eller bokser. Oppbevar de tørkede nypene tørt og mørkt, da har de nærmest ubegrenset holdbarhet.

Nyper støtter kroppens immunsystem og anbefales mot alle infeksjonssykdommer, spesielt hos barn.

små tomater ligger utover en gassgrill
For best kontroll på temperaturen, anbefales en dehydrator for tørking av nyper. Stekeovn og lufttørking fungerer også.

Medisinske egenskaper

I våre dager vet de fleste at nyper inneholder rikelig med vitaminer og mineraler. Men først i 1932 ble askorbinsyre (vitamin C) isolert. Da kunne forskere fastslå at nyper inneholder vesentlig mer vitamin C enn appelsiner. Vitenskapelig erfaring viser at inntak av vitamin C har marginal betydning når det gjelder å beskytte seg mot forkjølelse. Men har du først blitt forkjølet, kan det lette forløpet av sykdom.

Nyper støtter kroppens immunsystem og anbefales mot alle infeksjonssykdommer, spesielt hos barn. De er også urindrivende, og bidrar til å få skilt ut avfallsstoffer gjennom urinen. I tillegg virker nyper kjølende, og kan senke feber og redusere varmereaksjoner som utslett og betennelser.

Urtete laget på nypefrø er et tradisjonelt urindrivende, og brukt til behandling av ulike plager knyttet til urinveiene.

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Hvis man lager te av nyper uten at frøene er fjernet, bør teen filtreres godt for å unngå en mulig irritasjon forårsaket av hårene. Gi ikke nyper til barn under to år. Ellers er det ingen helserisiko eller rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når nyper inntas forskriftsmessig. Men nyper kan hos enkelte gi allergiske reaksjoner. I så fall bør du redusere dosen eller slutte å innta nyper.

Kilder

Bok: Medisinplanter i Norge
Urtekildens planteleksikon
Røysheim Urteverksted
Tantemat


Siste fra Hemali

Paracetamol: Potensielt farlig og reduserer forsvaret mot infeksjon
Indremedisiner Hexeberg: Mine kollegers organisasjoner er det største problemet
En dokrakk kan løse mye
Ukens byttetips: Fras eller gryn, det er spørsmålet– Annonse –

– Annonse –