Olivenolje kan redusere kognitiv svikt hos voksne over 55 år, ifølge en fersk forskningsgjennomgang. Den er ledet av forskere fra Tabriz University of Medical Sciences i Iran.
Av lege og indremedisiner Fedon Lindberg
En ny systematisk gjennomgang av forskning fra Tabriz University of Medical Sciences i Iran viser at voksne over 55 år kan bremse svekkelse i hjernens funksjoner med olivenolje. Gjennomgangen er publisert i tidsskriftet “Frontiers in Nutrition”. Den vurderte data fra 11 studier, inkludert tilfeldige kontrollerte studier og observasjonsstudier fra databaser som Web of Science og PubMed fram til 11. august 2023.
Olivenolje ga bedre hukommelse og oppmerksomhet
Forskerne oppdaget at de som spiste olivenolje regelmessig ,hadde bedre mental ytelse over tid. Dette ble observert for både hukommelse og oppmerksomhet. På grunn av forskjeller i studienes oppsett og deltakere, valgte forskerne likevel å ikke kombinere dataene til en felles konklusjon (meta-analyse).
Ekstra jomfruolivenolje (EVOO) er spesielt rik på stoffer kjent for å motvirke betennelse og beskytte cellene mot skade. Det kan være gunstig for hjernen. For eksempel inneholder EVOO oleuropein-aglykon, et stoff som kan beskytte mot en type proteinansamling i hjernen som er assosiert med noen hjernesykdommer, ifølge en studie fra 2016.
-Annonse-
Produksjonsmetode har stor betydning
En annen interessant ingrediens i EVOO er hydroksytyrosol. Denne komponenten kan krysse barrieren mellom blod og hjerne og beskytte hjerneceller. EVOO regnes som den beste olivenoljen fordi produksjonsmetoden best bevarer disse nyttige stoffene.
I gjennomgangen fra Tabriz University of Medical Sciences ble studier fra flere europeiske land med deltakere fra 50 til nærmere 7000 mennesker vurdert. Studiene varte fra ett til ti år og brukte forskjellige tester for å måle mental funksjon.
Resultatene viste at olivenolje kan forbedre mental ytelse på flere områder. En spesiell studie, MICOIL Pilot Study, viste at inntak av en spesiell type gresk EVOO sammen med middelhavsdiett over ett år forbedret mental funksjon hos personer med mild kognitiv svikt.
Solide funn om olivenolje
En annen spansk studie viste også at en EVOO-rik middelhavsdiett forbedret mental funksjon, spesielt hukommelse og språk, etter 6,5 års diett.
En tredje studie fant at å legge til litt ekstra EVOO til middelhavsdietten hjalp italienere over 65 år med mental ytelse.
Forbruket av olivenolje varierer betydelig mellom land som Norge, Hellas, Spania og Italia:
Norge: I Norge er forbruket av olivenolje meget lavt sammenlignet med middelhavslandene. Per innbygger er forbruket omtrent 0,8 kg.
Hellas: Hellas har det høyeste forbruket av olivenolje per innbygger i verden. Gjennomsnittlig konsumerer en person i Hellas rundt 20 kilo olivenolje årlig. Det tilsvarer omtrent 3-4 spiseskjeer eller nesten ¼ kopp daglig.
Spania: Hver spanjol konsumerer omtrent 11 liter olivenolje per person per år.
Italia: Per innbygger er forbruket av olivenolje omtrent 12 kg årlig.
Innbyggerne i middelhavslandene Hellas, Spania og Italia inntar betydelig mer olivenolje per person enn Norge.
Forbruket i disse landene er dypt forankret i matkultur og diett, spesielt middelhavsdietten, som er kjent for sine helsemessige fordeler.
Siste artikler fra Hemali
Svingdøren mellom den amerikanske tilsynsmyndigheten og Moderna.
EU utvider godkjenningen av glyfosat, ti nye år.
Smerter og utmattelse: – Jeg fant meg ikke i at “det er ikke noe du selv kan gjøre.”
Mange ubesvarte spørsmål om håndteringen av pandemien.
One Response
Tar en spiseskje gresk extra virgin olivenolje på fastende hjerte hver morgen og har gjort dette i mange år.
Og denne artikkelen tyder på at jeg har gjort noe bra for egen helse 🙂 .