Har munnbind effekt? Spørsmålet er hot hos forskerne. Bare siste år fant FHI 43 publiserte gjennomganger. Men kun én av dem har høy kvalitet.
FHI: Der er mange systematiske gjennomganger om effekten av munnbind. Men overraskende har kun én av dem, (Jefferson 2020) høy kvalitet.
En skulle tro at mer forskning er bedre enn mindre. For mange publiseringer, går det an? Tydeligvis, særlig når rapportene ikke er solide: Dagens situasjonen har blitt en overbelastning av metaanalyser. Det er det motsatte av intensjonen med evidensbasert medisin, skriver Camilla Stoltenberg i FHIs oversikt.
“Vanskelig og forvirrende for beslutningstakere fordi det finnes for mange systematiske gjennomganger av nøyaktig samme emne.”
FHI om munnbind.
Eksperter: Liten effekt av munnbind
Flere norske eksperter har vist til at effekten av munnbind er lav. Forsker Gunnveig Grødeland har uttalt at munnbind kan øke risiko for smitte fordi bakterier og virus lett kommer inn i masken, og gjøre at disse kommer inn i slimhinnene.
Seksjonsleder i FHI, Hanne-Merethe Eriksen-Volle, har uttalt at munnbind har liten effekt utenfor helsetjenesten, og at risikoen kan øke fordi mange bruker munnbind feil. Lege og forsker Charlotte Haug har etterspurt ny forskning på munnbind som dokumenterer effekt.
-Annonse-
Forskning: Hvis du unngår tette ansamlinger, må du i snitt være 31.5 dager ute, kontinuerlig, for å puste inn nok virus til å smittes.
En nylig publikasjon fra italienske forskere viser minimal effekt av munnbind. Italienerne regnet ut hvor lav risikoen er for smitte utendørs. De laget en matematisk modell for å se hvor lang tid det ville ta for en person ute i Milano å bli smittet. Forskerne tok godt i, og la til grunn at ti prosent av befolkningen var smittet. Hva de fant? At hvis du unngår tette ansamlinger, må du i snitt være 31.5 dager ute, kontinuerlig, for å puste inn nok virus til å smittes.
“Smitte skjer ikke utendørs”
Smitteekspert professor Linsey Marr ved Virginia Tech uttalte nylig til The New York Times at korte møter ute, som å gå forbi noen på gaten eller stien, utgjør svært lav risiko for smitte:
“Viruspartikler sprer seg raskt i uteluften, og risikoen for å puste inn virus fra en forbipasserende er ubetydelig. Selv hvis personen hoster eller nyser mens du går forbi, er risikoen lav for at dosen av virus er stor nok til å gi smitte.
Dr. Muge Cevic virolog ved University of St. Andrews School of Medicine i Skottland:
“Jeg synes det er for mye å be om munnbind når folk går ut en tur, jogger eller sykler. Smitte skjer ikke utendørs.»
Brukte ikke munnbind, kastet ut av hotellet.
Innen forskning regnes såkalte metaanalyser som gull. Metaanalyser er ikke selvstendig forskning, men systematiske gjennomganger av eksisterende kunnskap. En tar altså for seg det som finnes av studier på et felt. FHI har gransket de mange metastudier om munnbind, og funnet at de fleste har dårlig kvalitet. Camilla Stoltenberg virker lite imponert:
«For å gjennomføre en pålitelig systematisk gjennomgang av høy kvalitet har forfattere tilgang til gode og gratis kilder, som The Cochrane Handbook. Hvis forfattere åpent og eksplisitt beskriver sitt i arbeid med en systematisk gjennomgang, ville trolig de fleste av metaanalysene fått høyere kvalitetspoeng.»
Ett er sikkert: Vår kunnskap om Covid-19 er høyst begrenset.
Mer fra hemali
Overlege: – Dette ville jeg gjort om jeg fikk Covid-19
Covid og vitamin D: – Transtudien viser myndighetenes svik
Professor: –Vi får ikke vite at det finnes behandling mot Covid-19