fbpx

Kronisk betennelse: Dette du bør spise mer av, og mindre av

Smerter? Ubehag? Varige plager? Kronisk betennelse er starten på de fleste livsstilssykdommer. Se matens betydning.

Akutt betennelse er noe annet, typisk er den forbigående. Lavgradsbetennelse synes ikke på vanlig blodprøve, du trenger en såkalt mikro CRP. Lavgradsbetennelse utvikler seg i det stille, over lang tid, og med potensielt alvorlige konsekvenser. De fleste «kroniske» sykdommer og tilstander starter med en slik stille betennelse. Vi skriver «kronisk» fordi mange slike tilstander kan reverseres med endringer i kost og livsstil. Noen sykdommer/tilstander som knyttes til betennelse er:

  • Alzheimers
  • Astma
  • Diabetes
  • Depresjon
  • Hjertesykdom
  • Kreft
  • Leddgikt
  • Stoffskiftesykdom
  • Tarmsykdommer mfl.
En rekke sykdommer og tilstander knyttes til kronisk betennelse

Betennelse og hjertesykdom

Professorene Paul Ridker og Peter Libbyngen ved Brigham and Women’s Hospital i Boston hadde mistenkt sammenheng mellom betennelser og hjertesykdom. I 2017 publiserte de en klinisk studie som kunne endre synet på betennelser. Forsøket involverte mer enn 10.000 pasienter i 39 land, og viste at betennelse ikke bare påvirket hjertet, men også en rekke andre tilstander. Blant dem lungekreft, der dødeligheten falt betraktelig når betennelsen reverserte.

Kunne det finnes en biologisk sammenheng mellom sykdommer i hjernen, hjertet, lunger, lever og ledd?

I 2019 gjennomgikk Harvard Magazine den vitenskapelige historien som ledet mot konklusjonen. Studier hadde vist at en tredjedel av fordelen ved fysisk aktivitet forklares i at trening reduserer betennelser. Forskerne undret: Kunne det finnes en biologisk sammenheng mellom sykdommer i hjernen, hjertet, lunger, lever og ledd?

Se symptomene på betennelse/inflammasjon.

Kunne stille betennelse være roten til en rekke ikke-smittsomme sykdommer? Ideen var kontroversiell, desto mer vitenskap trengte den. Etter flere studier kunne forskerne konkludere: Stille betennelse er en felles, biologisk markør for de fleste moderne, kroniske sykdommer.

Skolemedisin tar symptomer, ikke årsak

Moderne skolemedisin mangler verktøy mot årsak til kronisk betennelse. Visst kan medikamenter som kortison dempe symptomer, men ikke årsak. Du må dypere. Dessverre har for få leger kunnskapen som skal til. Én forklaring er trolig at leger fortsatt lærer at betennelse etter å ha spist er naturlig. Fenomenet kalles “postprandial leukocytose”.

Bearbeidet mat fremmer betennelse

På 20-tallet oppdaget den sveitsiske legen Paul Kouchakoff noe som burde ha rokket ved denne forestillingen. Arbeidet hans ga nominasjon til Nobelpris, kjent som «The Influence of Food Cooking on the Blood Formula of Man». Etter mer enn 300 eksperimenter på ti personer konkluderte han:

  • Stigningen av hvite blodceller og endringen av forholdet mellom dem var likevel ikke naturlig, men et patologisk fenomen
  • Med forklaring i bearbeidet mat, og mat behandlet ved høy temperatur
  • Etter fersk, naturlig plantemat, var der ingen betennelsesreaksjon

Kouchakoff konkluderte at immunreaksjon fra en hvilken som helst matvare, også prosessert, kan unngås ved å innta denne sammen med rå, levende mat. Redusert stoffskifte og kronisk inflammasjon blir av mange ansett som to sider av samme sak. Begge impliserer mindre oksygen, og ansamling av giftstoffer. Typisk kjennes dette som stress, lite energi, «tåkehode» og svekket immunforsvar. Som igjen kan gi kroniske sykdommer og plager.

Kouchakoff kategoriserte maten etter betennelsesreaksjon

  • Ingen immunreaksjon (rå levende mat)
  • Lett immunreaksjon (kokt mat)
  • Moderat immunreaksjon (stekt, ferdigmat)
  • Høy immunreaksjon (raffinert, frityrstekt mat)
  • Svært høy immunreaksjon (pasteurisert melk, grillet kjøtt, tilsetningsstoffer, smaksforsterkere)

Når den kroniske betennelsen reduseres eller forsvinner, kan kroppen reparere seg selv.

Kan dempe betennelse

  • Friske bær
  • Frukt og grønne bladgrønnsaker
  • Ingefær, hvitløk, gurkemeie
  • Fet fisk med omega-3-fettsyrene EPA og DHA
  • Gjerne tilskudd av fiskeolje tilsatt vitamin D
  • Umettet fett fra oliven, avokado, nøtter og oljer
  • Flerumettet fett finner du i oliven, fet fisk, fiskeoljer, valnøtter, linfrø og linfrøolje
  • Usaltede, rå nøtter
  • Fermentert mat og drikke
  • Syrnede meieriprodukt med gode bakteriekulturer, eller tilsatt probiotika
  • Grønn te

Kan trigge betennelse

  • Ferdigmat med bearbeidet fett, transfett og palmeolje
  • Karborike kilder som juice, øl, poteter, korn, og sukker
  • Solsikkeolje og palmeolje (har mye Omega 6, som er betennelsesfremmende) 

Kilder

Betennelsesfri: En ny forståelse av årsak til sykdom
Professor Aaron Lerner.
Professor Paul Ridker.
Professor Barry Sears, studie om antiflammatorisk mat.
Professor Gökhan S. Hotamışlıgil.
Mat og stille betennelser. Studie fra 2015.
Mat og stille betennelser. Studie fra 2019.
Ingefær kan dempe betennelser.
Gurkemeie kan dempe betennelser.


Fedon Lindberg, Lise Askvik og Terje Toftenes

Visst kan vi forebygge kreft, visst finnes det grep som kan bedre prognose. Anerkjente forskere viser til håpefull kunnskap.
Se grep du selv kan ta, seminar med:

Fedon Lindberg: lege
Lise Askvik: «kreftoverlever», forfatter, radiovert, leder av Helsepartiet
Terje Toftenes: «kreftoverlever», filmskaper, forfatter

Se det på din egen skjerm, når du vil, så ofte du vil. Les mer.

Les mer fra hemali

IBD: Magesmerter, utmattet. Hun søker heller svar i sosiale medier enn hos legen.
Lege Øyvind Torp fikk kreft: – Jeg hadde ikke tid til å vente på «mer forskning.»
Se symptomene på betennelse/inflammasjon.



Følg oss!

0FansLike
0FollowersFollow

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Les mer om ...

Poleszynski: – Dette gjør jeg for å unngå virus!

– Siden epidemien ble konstatert, har myndighetene kun snakket om smitte, vaksine, nedstenging, testing og munnbind. Men null om hva vi selv kan gjøre med kostholdet og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Far ble vaksinert, men han er like innesperret. Hva var vitsen da?

Vi er skeptiske til en vaksine som ikke er testet på fars aldersgruppe. Men lovnadene om frihet veide tyngre. Så slipper far likevel ikke ut. Hva var vitsen med vaksinen, da?

Mettet fett: – Vi har ikke forstått den biologiske mekanismen!

Striden går om mettet fett: Gir det risiko for sykdom, eller ikke? Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker håper at vi nå står ved et sprang.

Christine fordypet seg i rådet om ”melk for kalsium.” Hun fant noe ille.

Rådet om kalsium og melk, hva ligger bak? I arbeidet med masteroppgaven ble Christine skremt. – For kultur viste seg minst like viktig som evidens.

Mange flere har cøliaki og intoleranser. Har vi blitt pysete?

Ifølge lege Jørgen Skavlan er vi blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina. Eller?