Søk
Close this search box.

Nå skjenker bjørka sine edle dråper

Bjørk Tre

I et lite vindu hvert år kan du tappe næringsrik bjørkjesevje. Lær hvordan!

I noen uker fra telen forlater bakken til bjørka får “museører” sjenker den oss sin næringsrike sevje. Når snøen smelter transporterer en stor bjørk 100-150, og opptil 400, liter vann om dagen. Sevjen er klar som vann, men smaker litt søtlig. Bjørkesevje har et naturlig innhold av:

 • Magnesium
 • Kalium
 • Kalsium
 • Mangan
 • Sink
 • Jern
 • Fosfor
 • Natrium
 • Aminosyrer
 • Elektrolytter
 • Stoffer med antioksidantvirkning

Vis respekt for treet

Å tappe bjørkesevje krever i utgangspunktet lite utstyr. Men utstyr som gjør jobben enklere, er å få kjøpt. Velger du å ikke investere i utstyr, trenger du flasker, hyssing, en skarp kniv og sterk tape. Finn deg et bjørketre som er minst tre meter høyt og cirka 30 centimeter i diameter. Det er viktig å være klar over at det ikke en del av allemannsretten og man må ha tillatelse fra skogeier eller eie skog selv.

Bor et fire til fem centimeter dypt hull på skrå oppover cirka 80 centimeter fra bakken inn i stammen. Hullet bør ha diameter som er lik diameter på pluggen du skal bruke. Pirk ut rusk fra hullet med en kvist. Allerede nå vil du se at det begynner å dryppe veske ut av hullet hvis det er klart for tapping. Fest en gummislange med lik diameter som hullet og før slangen ned i flasken. Bind det godt fast til treet. Husk å dekke til åpningen så maur og andre kryp ikke finner veien ned i flasken.

Når du er ferdig med tappingen, er det viktig å tette igjen hullet, slik at treet ikke blir stående å “blø”. Det anbefales også å la treet hvile et par år før du tapper av det igjen. Det er viktig å vise respekt for treet som har gitt oss av sitt overflod!

Begynn med å bore et hull skrått oppover cirka 80 centimeter over bakken. Vi har brukt tappekroken til Plukk Selv. Ha du ikke denne, fører du gummislangen direkte inn i hullet. Husk å rense det for spon først.
Bjørkesevje
I tappesettet fra Plukk Selv medfølger oppheng og pose til å samle bjørkesevjen i. Har du ikke dette utstyret, trer du gummislangen direkte ned i flasken, kannen eller bøtten. Husk å dekke til åpningen, slik at maur og andre småkryp ikke slipper til. Nytappet bjørkesevje kan drikkes direkte som den er!

Hva kan bjørkesevje brukes til?

Sevjen kan brukes på flere måter:

-Annonse-

 • Drikkes som den er (NB! Kort holdbarhet i kjøleskap og bør drikkes innen noen dager)
 • Den kan fermenteres
 • Brukes i bakst -bidrar til god heving
 • Lage sirup
 • I produksjon av vin og øl

Det vanligste er å konsentrere smaken til sirup eller drikke sevjen fersk som den er.

Bjørkesirup

Du trenger mye sevje for å koke inn bjørkesirup. Omlag 95 prosent av væsken skal fordampe. Kok inn råsaften til det halve før du har i sukker, 1 kilo per liter. Bruk økologisk råsukker. Sirupen kan du bruke til sorbet, is eller helle over kaker og andre desserter. Et gammelt kjerringråd er at sirupen skal være god mot forkjølelse.

Her kan du lese hvordan du lager bjørkesirup!

Kilder

Bentes fermentering
Plukk Selv
Ren Mat


Etter pandemien: Hvordan kunne splid oppstå? Hvordan bygger vi nå bro?
 Møt Guro, Julia og Silje på Litteraturhuset i Bergen! 2. mai.

Hva har frykt, moralisering og sensur gjort med oss som folk?
Hva ble og blir sensurert?
Hvordan bidrar tekgiganter, media og myndighet til å kontrollere ytringer og påvirke hva som er «god moral»?
Hvordan kan vi forstå nordmenns adferd de siste tre årene?
Med Hemalis journalist Guro Skjelderup, Hemalis redaktør Julia Schreiner Benito og psykologspesialist Silje Schevig. Se arrangementet her.


Siste fra Hemali

Terje Toftenes i Hemalipodden: – Jeg tror på en framtid uten frykten for kreft
Psykolog Silje Schevig: – Historisk har gruppetenkning gitt fatale konsekvenser
Norge ble for trangt, nå bærer det til Sentral-Amerika! Og til Hemali!
Én mammas initiativ ga bedre brød til 100 barn

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

  1. Godt poeng! Vi tømmer den jevnlig, så det blir iallfall ikke værende lenge i posen og sevjen er jo kald. Men er allikevel helt enig med deg at glass eller metall hadde vært bedre.

   Mvh
   Guro

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *