Norge ble for trangt, nå bærer det til Sentral-Amerika! Og til Hemali!

mann og kvinne smiler og holder armene rundt hverandre, et grønt blad i forgrunnen

Med Miriam og Frode har Hemali fått en skatt til redaksjonen! Etter to år på Azorene, går deres vei videre. – Norge ble for trangt.

Tekst Julia Schreiner Benito Foto: Privat

Naturmessig er Azorene noe av det vakreste vi har sett, og vi har hatt mange flotte gå- og løpeturer her. Det har gitt oss et viktig pusterom i en ekstremt travel og frustrerende tid, sier Miriam Ekelund (44) og Frode Klevstul (46).
– Her på Azorene har vi dyrket både urter, salat og frukt i hagen vår. På det meste har vi hatt ni høner som skapte liv og glede utenfor stuedøren. Likevel har vi bestemt oss for å flytte videre, sier paret. Det bærer ikke bare til Sentral-Amerika nå, men digitalt også til Hemalis redaksjon.

Parets rike kompetanse innen journalistikk, grafikk, IT og utvikling er gull for Hemali. Framover kan du glede deg til grønne reportasjer og om urgammel kunnskap innen naturmedisin.

Det er som om det har blåst en tornado over hele verden – som har ødelagt uendelig mye og splittet menneskene.

-Annonse-

Antijantepodden

Du kjenner kanskje til Antijantepodden? Det er Miriam og Frode som lager den. De skriver også bøker, i dem og i Antijantepodden belyser paret et Norge som de synes har blitt for trangt, konformt og kontrollerende, det kan gå på helsa løs. I boken Du skal lide for fellesskapet viser Miriam hvordan norsk jantelov har gitt 800 000 innbyggere sosial angst.
– Nordmenn flest er redde for å bruke ytringsfriheten av frykt for å bli sosialt utestengt. Mye forskning indikerer at norsk kultur er blant den mest konforme i verden, sier Miriam. 

kvinne med høne i armene, frodig, tropisk bakgrunn

Strupetak

Da Miriam syv år gammel flyttet fra en liten øy i Nordland til Østlandet, tok det strupetak på henne: Hun fikk følelsen av å være annerledes, av ikke å passe inn. Mobbing og skjellsord haglet gjennom skolegangen, med tiden bøyde hun seg i et forsøk på å bli ”normal”. Én dag skal jeg vise dem, tenkte hun. Jeg skal utdanne meg, jeg skal bli pen, ikke stygg slik de sier at jeg er.

I 2019 traff hun Frode ved postkassen i økolandsbyen i Hurdal. De to oppdaget at de delte synet på Norge som for trangt. Miriam hadde vært plaget av IBS (irritabel tarm) og ønsket å dyrke egen mat året rundt. Flyttelasset endte på Azorene, men det viste seg at heller ikke den portugisiske øygruppen i Atlanterhavet ga rausheten de ønsket seg.

Som nyinnflyttet ble det vanskelig å åpne hjertet og finne plassen vår i den kulturen.

Vond stemning når Miriam gikk uten munnbind

– Vi kom hit i juli 2021 og kjente vi med én gang at folk hadde lagt seg under Covid-agendaen. Det var enda vanskeligere å droppe munnbind her, medisinsk fritak ble ikke godtatt, sier Miriam.
Hun får sterk hodepine av å gå med munnbind, og i perioder gikk hun med visir. Hun havnet i trøbbel både med sikkerhetsvakter og fikk mange rasende blikk i butikken, forteller Miriam.
– Noen var også veldig verbale og irettesettende. Det var trist å merke hvor lydige folk var og aggresjonen, også i dette samfunnet. Både mot de uvaksinerte og oss som forsøkte å gå uten munnbind. Som nyinnflyttet ble det vanskelig å åpne hjertet og finne plassen vår i den kulturen.

En ødeleggende tornado

– På nyåret reiste vi rundt i Sentral-Amerika. Det er som om det har blåst en tornado over hele verden – som har ødelagt uendelig mye og splittet menneskene. Nå er det ikke lett å bli sikker på hvor man bør slå seg ned fordi landets politikere ikke er åpne om hvor de vil føre sitt folk. Både i EU og FN-systemet gjøres det bestemmelser som skremmer oss. Uansett hvor man er, må man kjempe for rett til selvbestemmelse over egen kropp og eget liv. 

Likevel likte paret Sentral-Amerika så godt at de snart flytter med et femårsperspektiv.
– Klimaet er tropisk. Det er spennende natur og dyreliv, folk smiler og hilser, og det er sterk tilstedeværelse av Maya-kulturen. Den gir en annen mentalitet enn i Vesten. Vi gleder oss til å lære mer om deres tanker om helse, mat og livsstil. Som vestlige har vi mye å lære om å ivareta egen helse.  

Om vi ikke kjemper nå, blir vi slaver.

Ikke helse, men kontroll og økonomi

Frode:
– Jeg er sikker på at tiltakene under pandemien ikke handlet om helse, men om kontroll og økonomisk verdensherredømme. Se på ”Agenda 2030” fra FN. Deres plan samsvarer med det som har skjedd og skjer. Eliten vil endre det økonomiske systemet og gi mer makt til færre hender. Det skal skje med kontroll via digitalisering, overvåking og teknokrati.

Miriam:
– Jeg tror at vi nå opplever hva Vesten egentlig står for. Over hele verden har vi ødelagte samfunn og urfolk som blir herjet med og stjålet i ”vitenskapens navn”. I dette aner vi en rød tråd:
”Vi vet best, vi har legevitenskapen på vår side.”

– En slik holdning blir ekstrem når folk ikke selv kan bestemme over egen kropp, tale, eller bevegelse. Om vi ikke kjemper nå, blir vi slaver. Jeg opplever at folk frivillig har gått med på ekstremisme og en totalitær tankegang til ”fellesskapets beste”. 

Løgn og krampaktige vinklinger fra media

Frode:
– Når noen temaer ikke skal snakkes om og enkelte debattanter avvises som ”konspirasjonsteoretikere”, blir jeg interessert. Hvorfor?
– Vi er villige til å ofre alt for sannhet, kjærlighet, frihet og opplysning. Det er for mye aggresjon i begge leirer som klimaet under pandemien skapte. Derfor må vi ikke angripe, men være tålmodige. 

Hvordan kan jeg stole på noen som ønsker vaksinepass?

Seksti prosent av nordmenn er tilhengere av vaksinepass.10 Miriam tenker mye på vennskap og kladder på momenter til samtaler hun må ta når polene skal forsones. Hun har jobbet med forsoning mellom stammer i Afrika etter krig og vet hva det krever.
– Hvordan kan jeg forsone meg med venner som synes at vaksinepass er en god idé? Noen har ønsket å splitte oss, og det ville vært trist om våre veier skulle skilles. Samtidig kjennes det umulig å stole på noen som mener at vi bør ha vaksinepass. Den forsoningen kan ta tid, sier Miriam. 

De to er enige om veien framover:

– Frykten for å mene noe annet enn flertallet er sterk. Det beste vi kan håpe på, er menneskers indre stemme om at noe er galt.

Ved å overbevise uten hat, ved å peke på logiske brister og vise omsorg, kan vi bygge undring, og av den motstand. For ett er sikkert: mange er undrende.


Om Miriam og Frode

Frode er utdannet filmskaper, har en master i IT og jobber med ulike nettsideprosjekter.
Miriam ble journalist, lektor og samfunnsviter. Hun har en master i fredsstudier og år i bistandsbransjen.


Etter pandemien: Hvordan kunne splid oppstå? Hvordan bygger vi nå bro? Møt Guro, Julia og Silje på Litteraturhuset i Bergen! 2. mai.

Hva har frykt, moralisering og sensur gjort med oss som folk?
Hvordan bidrar tekgiganter, media og myndighet til å kontrollere ytringer og påvirke hva som er «god moral»?
Hvordan kan vi forstå nordmenns adferd de siste tre årene?
Med Hemalis journalist Guro Skjelderup, Hemalis redaktør Julia Schreiner Benito og psykologspesialist Silje Schevig. Se arrangementet her.


Kilder:

1 Antijantepodden: https://antijanteboka.no/antijantepodden/
Du skal lide for fellesskapet: https://antijanteboka.no/ nr. 521 s 92. Poleszynski DV. VOF 2021; (12) 5: 92.
3 Agenda 2030: https://www.weforum.org/projects/frontier-2030
https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/rapporter/2020/should-individuals-in-the-community-without-respiratory-symptoms-wear-facemasks-to-reduce-the-spread-of-covid-19-update-1-report-2020-v1.pdf
https://www.news-medical.net/news/20201009/86-percent-of-the-UKs-COVID-19-patients-have-no-symptoms.aspx
https://swprs.org/studies-on-covid-19-lethality/#age
asexta.com/noticias/nacional/el-hospital-madrileno-de-la-paz-colapsado-los-sindicatos-llevan-a-la-justicia-la-eliminacion-de-camas-video_201903195c90fbcf0cf2877038852c8e.html
https://elpais.com/ccaa/2015/01/13/madrid/1421182112_975809.html
9 Grasselli G, Pesenti A, Cecconi M. Critical care utilization for the Covid-19 outbreak in Lombardy, Italy. JAMA 2020; 232_ 1545-6. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763188
10 https://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge/seks-av-ti-positive-til-vaksinepass/ar-BB1fLK5d


Siste fra Hemali

Ulike batcher: Dansk studie antyder enorm forskjell i risiko for samme type vaksiner.
Regler står i veien for naturprodukter.
Kunstig intelligens og kunstig lege, ChatDoc. Menneske og maskin, hvem styrer?
Bente Josefsen gjest Hemalipodden: – Jeg er sukkeravhengig og må leve deretter.

– Annonse –

– Annonse –

2 kommentarer

 1. Nokså trangt her i Øverskreien på Toten også, hvor jeg gjerne tyr til min gode venn Terje Bongard, når det blir for trangt, og jeg trenger noen gode råd og en oppmuntring. Et par hilsener:

  “Du har møtt de verste jantelovstrategiene her, Øyvind: Husk at du ikke må gi disse noen stemme, akkurat som vi ikke må bruke navnet på Utøyamorderen eller andre som søker Herostratisk berømmelse… gi f… i dem, sett dem bare anonymt i sammenheng med taperstrategien til Herostrat.” – Terje Bongard

  “Uff, har du sett på maken… føler med dere. Her er en av grunnene til at ikke vi i sin tid flyttet ut: Vi ville blitt annerledes, og da er bygdedyret der med en gang.

  Beklager, Øyvind, jeg er ikke lysten på å si noe om dette, du får gjøre så godt du kan.

  Lykke til…” – Humanøkolog Terje Bongard

  Ønsker dere lykke til, langt unna bygdedyrene på Toten, som nok er de aller verste av de verste. Selv har jeg en teori om at da Tor Jonsson jaget bygdedyrene ned fra Gudbrandsdalen, hopet de som tok vegen vest for Mjøsa seg opp her opp mot Totenåsen i Øverskreien. Dette er da grunnen til at man finner så få bygdedyr i Hurdal, da de ikke kom seg over åsen.

  Selv drømte jeg forresten om å etablere The Permaculture Research Institute ved Grue gård i sentrale Hurdal, men fikk ikke noe gehør. Så jeg får fortsette å vandre omkring Mjøsa og rundt Totenåsen sammen med min a7III.

 2. Har kjøpt og lest boka “Du skal lide for fellesskapet” og anbefaler den på det varmeste!
  En godt skrevet bok med mange interessante intervjuer og ikke minst tankevekkende refleksjoner fra forfatteren.
  Veldig bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *