Søk
Close this search box.

Passer du i jobben din? Ta testen, da vel!

kvinne med fotoapparat

Pandemi er også tid for endring. Bytte jobb? Om du ikke trives, kan det skyldes at arbeidet og miljøet ikke passer personligheten din. Ta sjekken!

Bildet er tatt av Shutterbug75 fra Pixabay

En av de første og mest brukte karriereteoretikerne heter John Holland. Han definerte seks ulike personlighetstyper ved yrkesvalg. Systemet kalles RIASEC, en forkortelse for personlighetstypene:


realistisk (R)
undersøkende (I)
kunstnerisk (A)
sosial (S)
foretaksom (E)
konvensjonell (C)

Ved å finne din Holland-kode, som ofte består av to eller tre av disse personlighetstypene, kan du bedre forstå hvilken jobb som passer deg.
Mange er en kombinasjon av to eller flere av typene. Om du velger en karriere som passer personligheten din, vil du mestre og trives bedre. Det handler om å finne en jobb som har oppgaver som passer deg, i et arbeidsmiljø som matcher personligheten din.

-Annonse-

Teorien brukes globalt

Hollands teori er utforsket, og brukes av karriereveiledere over hele verden som hjelp innen yrke og utdanning. Teorien er at mennesker av samme personlighetstype jobber bedre sammen, og skaper et arbeidsmiljø som passer den typen de er.
Eksempel: kunstneriske personer skaper et arbeidsmiljø som belønner egenskaper som kreativ tenking og impulsivitet.
Og: konvensjonelle typer dyrker egenskaper som planlegging og struktur.
Å jobbe i et miljø som speiler din type, gir større sannsynlighet for å lykkes og trives.

Kort om ulike typene i RIASEC

Realistisk

Liker å jobbe med verktøy, maskiner og dyr.
Forsøker å unngå sosiale aktiviteter som undervisning, veiledning, omsorg, pleie og kommunikasjon.
Er flink med hendene, verdsetter det praktiske, konkrete. Alt fra dyr og planter til ting de kan bygge, reparere, eller forbedre.

Undersøkende

Liker å studere, undersøke, og løse vitenskapelige utfordringer.
Anser seg presise, vitenskapelige og intellektuelle, har gjerne analytiske evner. Unngår ledende stillinger, salg, eller det å forsøke å overbevise andre.

Kunstnerisk

Liker drama, håndverk, dans, musikk, kreativ skriving, og andre uttrykksformer. Unngår repetitive oppgaver, eller arbeid som krever planlegging og struktur. Liker å uttrykke seg, være impulsive. Er ofte originale, annerledes og uavhengige.

Sosial

Liker å hjelpe andre, løse sosiale problemer, at oppgavene kommer andre eller samfunnet til gode. Unngår å bruke maskiner eller verktøy, har gjerne pedagogiske evner.
Omsorgsfulle, vennlige, til å stole på. Mer opptatt av at andre skal ha det bra enn å konkurrere og stikke seg fram.

Foretaksom

Liker å lede og overbevise andre, som å selge ting og ideer. Unngår aktiviteter som krever nøye undersøkelse og vitenskapelig, analytisk tenkning.
Opptatt av suksess innen politikk, ledelse og business. Anser seg som energiske, ambisiøse og utadvendte.

Konvensjonell

Liker tall. Ikke spesielt ambisiøse, unngår ustrukturerte aktiviteter som krever raske endringer og impulsivitet. Liker struktur, systematikk, nøye planlegging. Flinke til å holde seg til en oppskrift og bruksanvisning. En som gjør jobben slik du ber om. 

Sjekk her for en gratis test av hvilken Holland-type du er.

Selvfølgelig er det mer enn en Holland-kode som påvirker trivsel i jobb. Er du i tvil om du er på rett hylle? Da kan du utforske disse ulike typene, som en start. Siden kan jeg hjelpe deg videre.

Mer fra hemali

Henriette Lien: – Folk får tro hva de vil
Mat: Tomatsuppen over alle tomatsupper
Malin var så slapp: – Utrolig hvor enkel løsningen var
Matavhengig? Sukkeravhengig? Ta tasten

– Annonse –

– Annonse –